cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Bisschoppen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 februari 2023 door Patrick Goede

24 bisschoppen Church of England waarschuwen voor "veranderende huwelijksleer"

De Bijbelse leer over het huwelijk 'kan niet terzijde worden geschoven', waarschuwen bisschoppen voorafgaand aan een debat in de Church of England over het toestaan van zegeningen voor koppels van hetzelfde geslacht.

24 bisschoppen hebben volgens Christian Today een document gepubliceerd waarin ze uitleggen waarom zij geloven dat elke verandering in de leer van het huwelijk als een levenslange verbintenis tussen een man en vrouw 'ons begrip van de aard van de Kerk dreigt te ondermijnen'.

Verschil doet er toe
Ze beweren dat de Bijbel, van Genesis tot Openbaring, consequent het heteroseksuele huwelijk aanmoedigt. De bisschoppen schrijven dat het heilige huwelijk een 'getuige' is van het evangelie dat 'bewaard moet worden'. Ze beweren ook dat voortplanting 'centraal staat' in het karakter van het huwelijk, en dat seksuele en biologische verschillen ertoe doen.

'Moderne antropologen kunnen suggereren dat seksuele verschillen en biologie onbelangrijk of irrelevant zijn, toch heeft het christelijk geloof er altijd op gestaan dat de schepping, ook al is zij gevallen, goedheid in haar essentie behoudt. In Genesis is seksueel verschil een onderdeel van de schepping, niet de val, en dus verhouden we ons tot God en elkaar in deze twee vormen als mannelijk en vrouwelijk.'

De bisschoppen vervolgen: 'Het huwelijk getuigt daarom, als de vereniging van man en vrouw, niet van de toevallige of willekeurige aard van Gods schepping van man en vrouw, maar van de goedheid ervan.'

Elders schrijven de bisschoppen dat het heteroseksuele huwelijk 'een symbolische verklaring is die inherent is aan de aard van de kerk' en 'een sacramenteel teken van iets dat groter is dan zichzelf'. 'Die betekenis hangt in belangrijke mate af van seksuele verschillen', schrijven ze.

Seksuele ethiek
'Elk huwelijk is dus een verkondiging van het evangelie. Het getuigt van God, onze Schepper en Verlosser; van Gods aard, bedoelingen en liefde. Dit is een beeld van de werkelijkheid dat er toe doet voor christenen, en het kader waarbinnen de christelijke leer van het huwelijk zich bevindt en waaruit de seksuele ethiek van de kerk vloeit.'

Het document eindigt met een oproep om de huidige doctrine te behouden. 'Elke verandering in de doctrine van het huwelijk als een verbintenis tussen een man en een vrouw zou daarom niet alleen het Bijbelse heilsverhaal teniet doen, maar riskeert ook ons begrip van de aard van de Kerk te ondermijnen zoals die is ontleend aan de Schrift en aan ons wordt gegeven als een onthullend teken. Het huwelijk is in wezen zowel een kerkelijk als een menselijk instrument van eenheid', aldus de bisschoppen.

Het document werd opgesteld nadat vorige maand plannen werden aangekondigd om zegendiensten voor koppels van hetzelfde geslacht mogelijk te maken. 'The Prayers of Love and Faith' zullen worden besproken tijdens de eerstvolgende generale synode van de Church of England, volgende week in Londen.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Terecht en met goede argumenten waarschuwen deze bisschoppen voor een veranderende huwelijksleer die niet in overeenstemming is met Gods Woord.