cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
ds. H. Korving
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 februari 2023 door Redactie

Waarom liet God de duivel zijn gang gaan: Hij is toch almachtig? CGK-predikant antwoordt

'Ik begrijp dat satan uit de hemel is geworpen met de hemelvaart van Jezus. Maar bij Adam en Eva had satan al tot zonde opgeroepen, dus hij was altijd al aan het ‘stoken’ ook toen hij nog in de hemel kon komen? Had Hij de duivel bijvoorbeeld niet ergens anders kunnen neerwerpen dan op aarde? God is toch almachtig?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

'De almacht van God is niet een neutrale en ongekwalificeerde ‘omni-potentia’: tot alles in staat, zonder meer. Ten goede en ten kwade', antwoordt ds. H. Korving (foto). 'En los gedacht van het geheel van Zijn Zelfopenbaring en verlossende liefde. Nee, het is een gekwalificeerde almacht: een almacht die in dienst staat van Zijn verlossende openbaring met name in Jezus Christus. Op die manier - en om die reden - is de almacht van God dus ook begrensd. Er zijn dus ook dingen die God niet kan... God kan niet barmhartig zijn als Hij daarmee in strijd zou komen met Zijn eigen rechtvaardigheid. God kan niet liefde zijn als dat niet tegelijk rechtvaardig is.

Maar nu terug naar je eigenlijke vraag: de zondeval en de duivel die op de aarde geworpen is. De verleiding door de duivel is daarbij de aanleiding, maar niet de oorzaak. Met andere woorden: we kunnen de schuld niet op een ander schuiven (namelijk de duivel). Over de zondeval in de hemel valt nog minder te zeggen. We weten uit de summiere gegevens van de Bijbel wel dat het is gebeurd, maar niet hoe het heeft kunnen gebeuren. Wel dit: hoogmoed komt voor de val. De duivel - een aartsengel die dus al een zeer hoge positie had in de rangorde van de engelen - wilde nog hoger: hij wilde als God zijn. Maar God laat Zich niet van de troon stoten en dus werd de duivel uit de hemel geworpen.

Had God dit allemaal niet kunnen voorkomen? Misschien wel, maar dan had Hij niet die soort engelen en mensen gekregen die Hem vrijwillig zouden liefhebben. Dan waren ze ‘voorgeprogrammeerd’ om precies te doen wat God wil en waren ze niet in staat om te zondigen. De vrijwilligheid waarmee engelen en mensen Hem zouden dienen is echter juist van het grootste belang: het is namelijk de hoogste vorm van liefde; en die hoogste vorm van liefde past bij de allerhoogste en de allerbeste en de allerliefste God. Daar heeft Hij recht op. Niet op iets minders.'

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Het beeld wat op basis van de bijbel over satan wordt gevormd, is onvolledig en daarmee niet juist. Uit het boek Job blijkt dat satan precies zoveel ruimte krijgt als God hem geeft. Paulus schrijft zeker 2x dat hij iemand uitlevert aan satan, zodat hij door het vuur heen wordt gered. Dit past niet in een beeld dat de schepping uit Gods handen is gevallen. Sterker nog, de boodschap van het boek Job is juist dat de schepping niet uit Gods handen is gevallen, maar dat God veel groter is dan wij met aardse ogen kunnen zien.