cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Max van den Berg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

31 januari 2023 door Redactie

Man die veroordeeld werd voor bedreigen Sigrid Kaag wordt lijsttrekker Jezus Leeft

Max van den Berg, de man die vorig jaar tot een half jaar celstraf werd veroordeeld omdat hij met een fakkel op bezoek ging bij minister Sigrid Kaag, is van plan om namens de partij Jezus Leeft mee te doen aan de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Hij is lijsttrekker van de partij in de provincie Noord-Holland.

Dat zei Van den Berg maandag zelf tijdens het hoger beroep dat hij had ingediend tegen zijn veroordeling. Tijdens de zitting maakte hij bekend dat hij “een toekomst op wilde bouwen” en dat hij daarom onder meer gaat meedoen aan de provinciale verkiezingen in maart. Tegenover het Algemeen Dagblad vertelt partijleider Florens van der Spek vervolgens dat Van den Berg inderdaad fractievoorzitter is in de provincie Noord-Holland. “Wij vinden dat hij geen strafbaar feit heeft gepleegd”, reageert Van der Spek tegenover de krant. “Er was voor ons geen sprake van een dreigement aan Kaag, hij wilde alleen met haar praten.”

Fakkelzwaaier
Max van den Berg verwierf begin 2022 nationale bekendheid als ‘fakkelzwaaier’. Er werden destijds door het hele land fakkeloptochten georganiseerd uit protest tegen de coronamaatregelen. De destijds 29-jarige Van den Berg deed hier ook aan mee en besloot op een gegeven moment om de optocht te verlaten en met anderen een bezoek te brengen aan het huis van Sigrid Kaag. Hij belde aan bij de D66-leider en schreeuwde leuzen over de NSB, World Economic Forum, een Derde Wereldoorlog en massamoord. Kaag en haar familie ervaarden zijn gedrag als intimiderend. Zo filmde hij door het raam heen de familie. De minister riep vanuit huis dat ze zijn gedrag als bedreigend ervaarde, maar Van den Berg bleef toch roepen. Diezelfde avond werd hij door de politie aangehouden en Kaag deed een dag later aangifte.

Het was niet de eerste keer dat Van den Berg een minister bezocht en werd gearresteerd. Een maand voor het incident bij Kaag thuis, bracht hij al een bezoek aan minister Hugo (Volkshuisvesting) de Jonge, die destijds demissionair minister van Volksgezondheid was. Hij wilde verhaal gaan halen vanwege het coronabeleid en belde met een Anonymous-masker op zijn hoofd aan bij de minister. Het hele gebeuren streamde hij op Facebook.

Van den Berg sprak zich meerdere malen openlijk uit over zijn geloof. Zo zei hij kort na zijn bezoek aan De Jonge dat God hem naar het huis van de minister had geleid. Hij werd veelvuldig gezien bij coronademonstraties en droeg dan steevast een petje van Jezus Leeft.

Jezus Leeft
Na het incident bij Sigrid Kaag thuis sprak Cvandaag al met Florens van der Spek, één van de partijleiders van Jezus Leeft. Destijds vertelde Van der Spek nog dat Van den Berg zich al eerder verkiesbaar wilde stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam: “Maar daar is het niet van gekomen”, aldus Van der Spek. “Wij zijn namelijk niet zo activistisch als Max.” Nu staat Van den Berg echter wel op de kieslijst en zal hij als fractievoorzitter van Jezus Leeft Noord-Holland meedoen aan de Statenverkiezingen. Wat er sinds begin 2022 is veranderd, waardoor hij nu wél op de lijst mag, is niet bekend.

Van der Spek gaf destijds overigens ook aan dat hij Van den Berg niet steunde in diens actie om met de fakkel naar Kaag te gaan. “Ik snap zijn frustraties heel goed, maar ik denk niet dat hij dit op de juiste manier doet en dat dit niet de goede weg is”, zei hij destijds tegenover Cvandaag. Joop van Ooijen, oprichter van de partij, dacht daar toen al heel anders over. “Wat heeft die jongen nu verkeerd gedaan? Je mag toch zeker wel aanbellen bij een politicus om wat vragen te stellen?”

Rechtszaak
De rechter dacht daar echter anders over. Nog dezelfde maand werd Van den Berg veroordeeld tot een celstraf van zes maanden. Dat ging via een zogeheten snelrechtzetting. Tijdens de rechtszaak wees Van den Berg onder meer naar zijn geloof als verklaring voor zijn gedrag. “Ik wil licht in de duisternis brengen en kom in de geestelijke autoriteit van Jezus”, zei hij onder meer. “Alle leden van de Tweede Kamer leven in grote duisternis. Ik probeer Kaag te laten zien dat God groter is dan Klaus Schwab of Bill Gates."

Tegelijkertijd beloofde hij tijdens de rechtszaak in het vervolg geen politici meer thuis op te zoeken. Uiteindelijk werd Van den Berg veroordeeld voor bedreiging. Hij ging tegen zijn veroordeling in hoger beroep, dat dus maandag diende.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Naar aanleiding van de titel: Een reden om niet op deze partij te stemmen (ook al weet ik dat Jezus leeft).

“Van den Berg sprak zich meerdere malen openlijk uit over zijn geloof. Zo zei hij kort na zijn bezoek aan De Jonge dat God hem naar het huis van de minister had geleid”. Ik betwijfel dat Van den Berg door God geleid werd.