cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Great Britian
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 januari 2023 door Patrick Goede

Britse christenen bereiden juridische stappen voor nu regering verbod op conversietherapie plant

Britse christenen bereiden zich voor op juridische stappen als de regering haar geplande verbod op conversietherapie, ook wel 'homogenezingstherapie' genoemd, invoert. Dat laat het Britse nieuwsplatform Christian Today weten. Cultuursecretaris Michelle Donelan kondigde vandaag aan dat de regering zich voorbereidt op de publicatie van wetsontwerpen die ook transgenders zullen aangaan. Deze kwamen eerder nog niet voor in de plannen van voormalig premier Boris Johnson. 

In een schriftelijke verklaring zegt mevrouw Donelan: "We erkennen de kracht van de gevoelens over de schadelijke bekeringspraktijken en blijven ons inzetten om mensen tegen deze praktijken te beschermen. Om ervoor te zorgen dat ze hun leven kunnen leiden zonder de dreiging van schade of misbruik."

Ze vervolgde: "Het is juist dat deze kwestie wordt aangepakt door middel van een specifieke en op maat gemaakte wetgevingsaanpak. Daarom kondigen we vandaag aan dat de regering een wetsontwerp zal publiceren waarin een voorgestelde aanpak wordt getoond om conversiepraktijken te verbieden. Dit zal van toepassing zijn op Engeland en Wales. Het wetsvoorstel zal iedereen beschermen, ook degenen die doelwit zijn vanwege hun seksualiteit of transgender zijn." 

Al illegaal
In reactie op de aankondiging zei Andrea Williams, CEO van Christian Concern, dat een verbod de mensenrechten zou schenden en consensuele gesprekken met degenen die echt hulp en steun willen, strafbaar zou maken. 

De zusterorganisatie van Christian Concern, het Christian Legal Centre, is van plan juridische stappen te ondernemen als de regering doorgaat met het verbod. "Niemand heeft enig bewijs geleverd van wat LHBTI-activisten dwingende 'conversietherapie' noemen. Wat de activisten daarover beschrijven, zou al illegaal zijn," zegt ze. 

"Dit verbod heeft alles te maken met het de mond snoeren en criminaliseren van iedereen die homoseksualiteit in twijfel trekt of zich ertegen verzet." De voorstellen van de regering zouden mensen alleen maar tegenhouden op zoek te gaan naar de verandering die ze in hun leven willen zien. Dat is volgens de organisatie een fundamentele vrijheid die de regering niet mag proberen weg te nemen.

"Ondanks wat de regering vandaag heeft aangekondigd, blijven de problemen bestaan: de definities zijn ontoereikend, mensenrechten worden geschonden en er is geen bewijs dat iemand iets aan een verbod heeft." 

Schending mensenrechten
Een juridisch advies van mensenrechtenadvocaat Roger Kiska concludeert dat een verbod op conversietherapie resulteert in een schending van de mensenrechten. Het juridisch advies deelt de bezorgdheid over het gebrek aan duidelijkheid rond de terminologie en de mogelijke strafbaarstelling van gewone pastorale zorg en gebed. 

Het waarschuwt ook dat mensen geen hulp zullen kunnen zoeken voor ongewenste aantrekking tot hetzelfde geslacht of genderdysforie. "Bepaalde soorten privé consensuele gesprekken zouden het risico lopen op strafrechtelijke sancties", luidt het juridisch advies. "Mensen die hulp willen bij ongewenste seksuele aantrekkingen of identiteiten zullen niet het soort ondersteuning krijgen dat ze willen."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Terecht dat Britse christenen juridische stappen voorbereiden nu de regering een verbod op conversietherapie wil plannen. Want waarom mogen mensen die worstelen met homofiele gevoelens en ervan af willen, niet geholpen worden?

En dat terwijl iemand die lijdt aan genderdysforie zomaar een geslachtsveranderende operatie mag ondergaan die desastreus zal blijken te zijn.