cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Alexander Pechtold
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 januari 2023 door Redactie

Alexander Pechtold kritisch op scheidend CU-voorman Segers: "CU is niet vies van politieke spelletjes"

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers kondigde afgelopen week zijn afscheid als partijleider en Kamerlid aan. Waar vele politici in de voorbije dagen lovende woorden over Segers spraken, laat Pechtold zich in het NPO-radioprogramma WNL ook kritisch uit over de politicus.

“Mijn probleem met CU-politici is dat ze goed zijn in doen alsof het politieke spel door anderen wordt gespeeld, maar zelf zijn er ook helemaal niet vies van”, stelt Pechtold. In de uitzending blikt Pechtold terug op de stroeve coalitieonderhandelingen met de ChristenUnie na de landelijke verkiezingen van 2017.

“Er was een heel krappe getalsmeerderheid voor VVD, D66, CDA en CU. Ik wilde heel graag de progressieve kant een kans geven. Met de Partij van de Arbeid en GroenLinks hebben we dat geprobeerd maar dat lukte toen niet. Toch had ik het gevoel dat met name de VVD en het CDA niet het uiterste gedaan hebben om een dergelijke coalitie mogelijk te maken”, stelt Pechtold.

“Na een koffie op het strand kan ik me nog herinneren dat Mark Rutte vijftig keer vroeg of ik met de CU doorwilde naar de volgende ronde van de onderhandelingen", zegt Pechtold. "Hoewel ik het best een keertje wilde verkennen, zag ik een coalitie met de CU niet zitten.”

Diezelfde overtuiging bleef Pechtold toegedaan na een drie uur durend gesprek, onder leiding van toenmalig informateur Edith Schippers. “Voor mij was de conclusie, los van medisch-ethische thema’s, dat er heel veel was waarin de CU en D66 van elkaar verschillen. Ook als het gaat om Europa. Ik vond dat ik toch eerst terug moest naar GroenLinks. Segers trok toen met mij die conclusie. Achteraf had hij het gevoel dat dat een trucje van mij was, maar hij was er zelf bij.”

Hij heeft dezelfde trukendoos als veel andere politici, concludeert de D66'er, die tegenwoordig algemeen directeur is bij het CBR. “Het is een woord waarvan luisteraars misschien denken: het is één groot spel. Maar het hoort bij het ambacht van politicus om de belangen van je achterban zo goed mogelijk te verdedigen", zegt Pechtold ten slotte.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Is er van D66 iets goeds te verwachten? Ze zijn nu eenmaal tegen Christenen in de politiek.