cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
derksen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 december 2022 door Redactie

Johan Derksen haalt uit naar biddende en gelovige Oranjevoetballers: "Sektarisch en eng"

Eerder deze week kwam het bijzondere nieuws naar buiten dat veel spelers van het Nederlands elftal zich bezighouden met het christelijke geloof. De spelers lezen uit de Bijbel, die ze als liefdesbrief zien, en bidden samen. Cody Gakpo en Memhpis Depay nemen daarbij het voortouw en organiseren bijeenkomsten in het hotel waar elf spelers aan meedoen. Maar niet iedereen kan dat waarderen. Talkshowhost Johan Derksen noemde in zijn programma ‘De Oranjewinter’ zelfs sektarisch en twijfelt aan de oprechtheid van de spelers. 

Religieuze bijeenkomsten
Na de overwinning van Nederland op de Verenigde Staten vertelde rechtsback Denzel Dumfries al over de gezamenlijke interesse van veel spelers in het christelijk geloof. Hij kreeg de vraag met welke speler hij zijn prijs van man van de wedstrijd het liefste zou delen. “Cody Gakpo”, antwoordde hij zonder aarzelen. “Hij is een heel gelovig mens en afgelopen dagen heeft hij met ons gebeden. Hij heeft ons meegenomen in zijn geloof en hoe hij daarin staat. Dat heeft me dichter bij God gebracht. De sessies die we afgelopen dagen met elkaar hadden waren heel bijzonder. Dat heeft me heel veel kracht gegeven.”

In de dagen daarna gaven tal van media aandacht aan de groeiende aandacht voor God en het christelijke geloof binnen het Nederlands elftal. ‘Oranjevoetballers zoeken steun bij God’, kopte de Volkskrant eerder deze week. In het artikel stond onder meer dat de spelers religieuze bijeenkomsten organiseren in hun hotel. Daarbij zouden steeds meer spelers aansluiten. Inmiddels doen volgens de krant 11 van de 26 spelers mee aan deze bijeenkomsten. Daarbij wordt er uit de Bijbel gelezen en worden er preken besproken.

Memphis Depay en Cody Gakpo organiseren de bijeenkomsten. Beiden spraken zich eerder al meermaals openlijk uit over hun geloof in Jezus. Tal van spelers posten op social media regelmatig Bijbelse en christelijke teksten. Gakpo vertelde eerder graag naar kerk te gaan, iedere dag te bidden en ook over zijn streven om iedere dag uit de Bijbel te lezen. Hij organiseerde zelfs een kerkdienst in het Philips Stadion, de thuishaven van zijn club PSV. Daarbij kwamen volgens Voetbal International vier mensen tot geloof.

Sektarisch
Veel reageren verheugd op dit bijzondere nieuws, maar lang niet iedereen is even positief. Zo kwam het ook ter sprake in de voetbaltalkshow De Oranjewinter. Johan Derksen reageerde op geheel eigen wijze. “Ik keek daarvan op. Onder leiding van Gakpo en Memphis zijn er 15 spelers die religieuze bijeenkomsten houden in het hotel. Ze bidden ook veel samen. Vroeger moesten coaches de hoeren uit de kamer slepen, nu moeten ze overal Bijbels weghalen.”

Presentator Wilfred Genee vroeg vervolgens wat Derksen daar zelf dan van vindt: “Ik vind het een beetje sektarisch”, reageerde hij. “We hebben hier godsdienstvrijheid dus iedereen belijdt wat hij wil. Maar het is ook een beetje trendy in die kringen, ergens bij willen horen. Binnen zo’n WK vind ik het een beetje eng.” Derksen werd even later gecorrigeerd door verslaggeefster Noa Vahle, die stelde dat het om 11 spelers zou gaan. Ook vertelde ze dat de bewuste spelers de Bijbel als een liefdesbrief zien en samen bidden. René van der Gijp benaderde het meer psychologisch. “De druk op die gasten is dermate groot dat ze iets nodig hebben om zich aan vast te houden.”

“Ik wil hier nog wel iets aan toevoegen”, besloot Derksen. “Het gaat onder leiding van Gakpo en Memphis. Dat zijn natuurlijk de twee sterspelers. Dan zie je vaak dat de waterdragers, de wat minder belangrijke spelers, graag bij die twee horen. Die gaan daar dan waarschijnlijk met z’n allen zitten bidden. Als we met bidden wereldkampioen moeten worden, hoeven ze van mij geen wereldkampioen te worden. Ik geloof ook niet in de oprechtheid ervan.”

Bondscoach Louis van Gaal is overigens een stuk positiever. Hij noemde het “geweldig” dat spelers de bijeenkomsten organiseren, maar vertelde direct er zelf niet bij aanwezig te zijn. Van Gaal geloofde vroeger in God, maar verloor zijn geloof toen zijn eerste vrouw Fernanda overleed aan kanker. Lees ook: Louis van Gaal stopte met bidden toen zijn vrouw overleed: "Waar is die God dan?"

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
De liefde tussen de Heere Jezus en de voetballers wordt hier door een wereldse man te grabbel gegooid.

Chapeau voor deze jongens!

De mening van een ongelovige, dwaze oude man die door mensen te choqueren populariteit wil vergaren.

Hoe kan een mens van wie de Heer klaarblijkelijk de sluier niet heeft weggenomen geestelijke dingen waarnemen?

Hij kent de Schrift niet, hij kent de Heere Jezus niet, waarom besteden we zoveel aandacht aan dhr. Derksen?

Laten we bidden voor hem en zijn behoudenis.