cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET CGI

 

Dov Bikas biedt verslaafde prostituees in Tel Aviv al jaren hoop

We zijn door een misverstand veel te vroeg bij onze afspraak met Dov Bikas in de haGalil straat in Tel Aviv-Zuid. Omdat alle panden er even slecht uitzien en naambordjes ontbreken, lopen we een verpauperde betonnen ruimte binnen om navraag te doen. Zou dit misschien nummer 5 zijn? Iemand zegt dat het nog 10 minuten wachten is. We zijn verkeerd. Het is duidelijk: in de ruimtes achter dit donkere kantoortje verdienen zwaar verslaafde vrouwen met hun zwaar verwaarloosde en uitgeputte lichamen het geld om hun drugs te kopen. We zijn in het meest hopeloze stukje van de Israëlische samenleving terecht gekomen. Maar juist hier bieden gelovigen hoop. 

Buiten aan de overkant loopt een vrouw in paniek rond. Ze schreeuwt en huilt en ziet er zwaar verwaarloosd en ontredderd uit. Ze is dringend op zoek naar heroïne om kalm te worden, maar blijkbaar is het geld of de dealer er even niet. Het verpauperde bedrijfsterrein met oude betonnen gebouwtjes oogt vies, triest en onveilig. De tegenstelling met de skyline vol dure wolkenkrabbers kan niet groter zijn. Het lijkt erop dat de overheid zich al jaren geleden heeft teruggetrokken uit dit stukje Tel Aviv.


Dov Bikas in het opvangcentrum 

Vrijwilligers uit hele land
Een paar uur later gaat de deur van nummer 5 open en komen we in een fris ogende ruimte met tafels en stoelen, een kraan en een keuken. Dit is het terrein van Aviv Ministries, een opvangplek voor daklozen, drugsverslaafden en prostituees die wordt gerund door Dov Bikas en veel vrijwilligers. De keuken wordt vandaag bemenst door een groep Ethiopische Joden van een Ethiopisch-messiaanse gemeente. Bikas vertelt ons dat er elke dag vrijwilligers uit diverse messiaanse gemeenten en christelijke kerken komen. Ze komen uit Jeruzalem, Tel Aviv maar ook helemaal vanuit Galilea. Ze bereiden tweemaal per dag een maaltijd voor zo’n 40 mensen, per maand gaat het wel om 2000 maaltijden. Het zorgt dat de gasten kunnen overleven.

“Hier kwam ik mensen tegen die het hadden over de Heer die niets terug vraagt voor zijn hulp.”

Dov Bikas doet dit werk sinds 2012 en al langer is hij actief met straatevangelisatie in de armste delen van Tel Aviv. In het ontvangstcentrum krijgen mensen een maaltijd en hun wonden worden zo mogelijk verzorgd. Veel vrouwen worden namelijk mishandeld, ze zijn vogelvrij, mannen kunnen alles doen wat ze willen. Het zetten van naalden voor drugs leidt ook tot ernstige infecties en wonden. Er is vrijwel niemand die zich verder om hen bekommert. Het uiteindelijke doel is om mensen (verslaafde mannen en vrouwen) van de straat te krijgen en in één van de zes messiaanse afkickcentra te krijgen. Die staan in Be’er Sheva, Jeruzalem, Pardesh Hana en Netanya.

Bikas: “We moedigen eenieder aan het normale familieleven weer op te pakken, een zegen te zijn voor anderen en ‘goede vruchten’ te dragen. Als ministry geloven wij, dat alleen onze Messias Jezus werkelijk herstel kan brengen. Daarom leggen we het Evangelie uit in onze dagcentra en moedigen we bezoekers aan op zoek te gaan naar God. Zijn Zoon kwam naar deze aarde om zondaren te redden van de dood - ook al is de situatie totaal hopeloos.”

Het verhaal van Eduard
Een van de vrijwilligers is de Russische Eduard. Hij was drugsverslaafd maar vond dankzij de mensen van Aviv Ministries uiteindelijk de weg omhoog. Hij vertelt tijdens ons bezoek zijn verhaal. “Ik probeerde van de drugs af te komen, maar niets hielp. Ook het rehabilitatiecentrum niet. Overal moest ik betalen: in het ziekenhuis met geld en in de gevangenis met mijn vrijheid. Hier kwam ik mensen tegen die het hadden over de Heer die niets terug vraagt voor zijn hulp. Er is geschreven dat iedereen die de naam van de Heer aanroept, gered wordt. Dus riep ik Hem aan en Hij maakte mij vrij. Ik denk dat dit gebeurde omdat er zoveel mensen in jullie landen gebeden hebben voor ons.” Eduard is een enthousiaste volgeling van Jezus, heeft een groot hart voor hulpeloze mensen en bekommert zich momenteel ook over nieuwkomers uit Oekraïne en Rusland die de oorlog en dictatuur ontvluchten.

Aviv is al veel jaren een getuigenis onder de aller kwetsbaarsten van Israël. Bovendien een geweldige getuigenis omdat mensen uit gemeenten in heel Israël actief meehelpen. Ondersteunt u dit werk?