cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Mercy Ships
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET MERCY SHIPS

 

Verdubbelingsactie Mercy Ships voor de veertiende keer van start: “Hierdoor krijgen mensen toegang tot medische zorg"

Het is inmiddels een heuse traditie: de Verdubbelingsactie van Mercy Ships, die dit jaar voor de veertiende keer gehouden wordt. Dit jaar is het geld bestemd voor het werk van het gloednieuwe ziekenhuisschip de Global Mercy die vanaf februari 2023 in Senegal ligt. Cvandaag ging in gesprek met Corjan Rink, manager fondsenwerving bij Mercy Ships Holland.

Tijdens de Verdubbelingsactie kan Rink jaarlijks rekenen op de betrokkenheid van een aantal grote sponsors die het door particulieren gedoneerde bedrag willen verdubbelen. Eerst vertelt Rink kort hoe de Verdubbelingsactie er concreet uitziet. “Simpel gezegd betekent het dat iedere euro die een donateur geeft, twee euro waard is! In de loop van het jaar gaan wij hiervoor met een aantal grote sponsors om tafel. Wij vragen hen dan of ze garant willen staan om die euro die iemand doneert, te verdubbelen."

"We hopen aan het einde van de maand een miljoen euro ingezameld hebben"

"Na die inventarisatie stellen we met elkaar het bedrag vast", vult Rink aan. "Voor dit jaar hebben we sponsors die een bedrag tot 310.000 euro willen verdubbelen. De verdubbeling brengt de opbrengst dan al tot het mooie bedrag van 620.000 euro. Met de giften die daar nog bovenop binnenkomen, hopen we aan het einde van de maand een miljoen euro ingezameld hebben”, zegt een enthousiaste Rink. "De extra giften bovenop het verdubbelingsbedrag zijn net zo hard nodig. Want om het schip in het vaart te houden, gratis operaties uit te voeren en lokale zorgmedewerkers te trainen, is er veel geld nodig.”

"Het is bijzonder om te ervaren dat er zo'n enorme betrokkenheid van donateurs is"

Al tijdens de eerste week van deze maand heeft Mercy Ships al enkele tienduizenden euro`s aan particuliere giften binnengekregen. Rink proeft veel betrokkenheid en enthousiasme onder de donateurs. “We beseffen goed dat het voor veel mensen een financieel moeilijke tijd is. Daarom is het extra bijzonder om te ervaren dat er zo'n enorme betrokkenheid van donateurs is: sommige mensen nemen eind november al contact met ons op om te vragen of er weer een actie met verdubbeling gehouden wordt. Die betrokkenheid merken we overigens ook bij de grotere sponsors.”

Als Rink gevraagd wordt wat maakt dat veel donateurs de actie ondersteunen, terwijl er ook legio andere goede doelen zijn, zegt hij: “Een deel van onze donateurs zijn zelf op een van de schepen werkzaam geweest of hebben familieleden aan boord. De tweede reden waarom mensen geven is denk ik vanwege het doel van Mercy Ships. Onze organisatie maakt zich sterk voor medisch-specialistische zorg en dat is iets wat voor mensen tastbaar is."

De Global Mercy
De Global Mercy met op de achtergrond de Africa Mercy

"Men beseft dat het een heel concreet doel is waar mensen ook echt mee gediend zijn. Stel dat je vergroeiingen hebt waardoor je niet meer kunt deelnemen in de maatschappij, maar een aantal operaties weer perspectief geven, dat is iets wat mensen aanspreekt”, vertelt Rink.

“Want wat we willen is dat er in Afrika een gedegen zorgsysteem gecreëerd wordt"

Als Rink gevraagd wordt wat er concreet met het geldbedrag gebeurt, zegt hij: “Het geld is bestemd voor het werk dat er op de schepen van Mercy Ships in Senegal gedaan wordt. Concreet bedoel ik daarmee dat er gratis operaties plaats kunnen vinden, de benodigde middelen aan boord zijn en er lokale zorgmedewerkers getraind kunnen worden.”

“Want wat we willen is dat er in Afrika een gedegen zorgsysteem gecreëerd wordt. Kennisoverdracht is daarbij erg belangrijk”, stelt Rink. “In die zin is het niet zo dat onze schepen daar even tien maanden liggen en dan weer verdwijnen. Nee, we willen in samenwerking met de overheid van het land, medische instellingen en lokale artsen en verpleegkundigen zorgen voor een goede en toegankelijke zorg”, vertelt Rink.

Eerder dit jaar lag de Global Mercy nog in de havens van Rotterdam, waarbij veel mensen een kijkje aan boord namen. Rink zegt veel positieve reacties van donateurs over het schip te krijgen. “Nu ze het schip zelf gezien hebben, hebben ze ook een veel beter beeld bij wat we doen. Laatst was er nog een donateur die zei: ‘Als ik de Global Mercy in Senegal zie liggen, weet ik wat er daar aan boord gedaan wordt.”

Tegelijkertijd wil Rink benadrukken dat de actie niet zozeer in het teken staat van de schepen zelf, maar van het werk dat op de schepen gebeurt. “Ons doel is en blijft het bieden van medisch-specialistische zorg en daar gebruiken we deze schepen voor. Ze zijn geen doel op zich, maar een middel om die zorg mogelijk te maken.”

Adventskalender en oproep
Dit jaar is de Verdubbelingsactie van Mercy Ships gekoppeld aan de adventskalender. “Mensen reageren daar heel enthousiast op. Met de adventskalender nemen we mensen een maand lang mee in de werkzaamheden die Mercy Ships wereldwijd uitvoert. Deelnemers krijgen dagelijks een mailtje waarin er iets over ons werk zichtbaar wordt, bijvoorbeeld door het dagboek van een vrijwilliger, verhalen van patiënten of een leuke quiz of video. Bij dat mailtje zit dan elke dag een vraag waarvan het antwoord in de kalender, die ze opgestuurd gekregen hebben, te vinden is.”

Ten slotte richt Rink zich tot de lezer. “Mijn oproep zou zijn: steun ons werk zodat mensen weer opnieuw perspectief krijgen en zelfredzaam kunnen zijn, en dat er tegelijkertijd een duurzaam zorgsysteem in Afrika gerealiseerd kan worden."

Klik hier om te doneren voor het werk van Mercy Ships