cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jaël van den Berg bij de Global Mercy, beeld Mercy Ships
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

MET MERCY SHIPS

 

Jaël geniet op de Global Mercy: "Indrukwekkend dat dit mogelijk is"

“Ik geloof dat het niet goed is om alleen voor jezelf te leven, het geld wat ik heb verdiend wil ik graag op de juiste manier besteden.” Dat zegt Jaël van den Berg (24). Sinds oktober is ze negen maanden lang op de Global Mercy, een ziekenhuisschip van Mercy Ships. “Nu pas besef ik hoe bizar het is dat ik mijn geld kan besteden aan allerlei luxe terwijl er mensen zijn die omkomen omdat ze eenvoudige operaties niet kunnen betalen.”

“Ik kom uit Zwartsluis en ben opgegroeid op een boerderij. Ik hou ervan om buiten te werken, daar was thuis alle ruimte voor. Na de middelbare school besloot ik werktuigbouwkunde te gaan studeren aan het MBO, een combinatie van praktijk en theorie. Bij de studie hoorden ook stageperiodes en in het laatste jaar kon 6 maanden bij Royal Huisman terecht. Daar hielp ik mee aan het bouwen en onderhouden van grote luxe jachten. Ik genoot erg van het werk en vond de manier waarop ze zulke grote schepen bouwen enorm interessant.

“Het werken en geld verdienen was interessant maar gaf weinig voldoening. Ik ben christen en geloof dat het niet goed is om alleen voor jezelf te leven. Het geld wat ik heb verdiend door de jaren heen wil ik graag op een juiste manier besteden. Dus toen ik hoorde dat Mercy Ships een nieuw schip liet bouwen en het schip in de haven van Rotterdam zou komen besloot ik een kijkje te nemen. Ze hebben op het schip vrijwilligers nodig om het schip draaiende te houden. Zo help je… Ik besloot om voor deckhand te solliciteren. Na een paar maanden van vaccinaties halen, veiligheidstraining en het in orde maken van papierwerk, zit ik nu aan boord van het schip en geniet ik met volle teugen!”

Geld en luxe
“Zelf gebruik ik mijn spaargeld om de periode te bekostigen: ik heb geld in overvloed. Het lijkt mij niet zo gek om zelf een financiële bijdrage te leveren, anders is het werk niet mogelijk. Nu ik hier zit besef ik pas hoe bizar het is dat ik mijn geld kan besteden aan allerlei luxe terwijl er mensen zijn die omkomen omdat ze eenvoudige operaties niet kunnen betalen."

"Het leven aan boord van het schip is heel anders dan hoe ik het in Nederland gewend ben. Het grootste verschil is de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Ik zie hier om me heen de goedheid in mensen. Mensen kijken naar elkaar om en geven elkaar de ruimte om te leren. Het werk is uitdagend en er zijn oneindig veel nieuwe dingen om te leren. Daar geniet ik enorm van.”

Iedereen met hetzelfde doel
“Verder is het voor mij persoonlijk een hele ervaring om allerlei culturen tegen te komen op het schip. Mensen komen overal ter wereld vandaan en er zijn meer dan zestig verschillende nationaliteiten aan boord. Mensen die met pensioen zijn, echtparen, gezinnen met kinderen en jongeren: je komt hier echt van alles tegen. Het voelt als familie omdat mensen dezelfde normen en waarden hebben en allemaal met hetzelfde doel op het schip gekomen zijn. Er zijn natuurlijk wel culturele verschillen maar ik ervaar dat als zeer positiefs en als een mogelijkheid om nieuwe dingen te leren.”

“Het werk wat Mercy Ships als organisatie doet spreekt me erg aan. Ik heb enorm veel respect voor de artsen aan boord. Het is indrukwekkend dat het mogelijk is om op zo’n grote schaal en met vrijwilligers te kunnen voorzien in zorg voor mensen die zelf de financiële mogelijkheden niet hebben. Het verandert echt mensenlevens. Elke week krijgen we updates over het werk wat verricht wordt op de Africa Mercy, het andere schip van Mercy Ships.”

“Ik kijk uit naar de komst van het andere schip en naar de ontmoeting met de bemanningsleden, als het voor onderhoud naar Zuid-Afrika gaat. Ook ben ik benieuwd hun verhalen te horen over de operaties en naar de ervaringen die ze hebben gehad. Ik hoop volgend jaar mee te varen en met eigen ogen te kunnen zien hoe het schip functioneert als het gebruikt wordt voor operaties.””

“Ik ben dankbaar voor de kans die ik kreeg om hier te kunnen zijn. Ik geniet van elke dag, elke dag is een nieuwe kans om mensen te leren kennen of nieuwe dingen om te leren. “

Beeld: Mercy Ships 

Benieuwd of jij ook vrijwilliger kunt worden? Kijk hier