cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Oeganda
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 december 2022 door Patrick Goede

Huis platgebrand en twee christenen afgetuigd door islamitische familie in Oeganda

Moslimextremisten hebben op 20 november een huis platgebrand waar een christelijke gemeenschap bijeenkwam in het oosten van Oeganda, een week nadat moslims in een ander gebied twee bekeerlingen stokslagen hadden gegeven, meldt Morning Star News op basis van lokale bronnen.

Arafah Senyange, 28, en zijn broer Zulufa Hajati Nakimuli, 43, werden op 13 november in de stad Busembatia, Bugweri District met stokken geslagen omdat ze zich in oktober van de islam tot het christendom hadden bekeerd, vertelt Nakimuli.

De twee broers waren de Bijbel aan het bestuderen onder een mangoboom buiten het huis van hun vader nadat ze terugkwamen van een zondagsdienst in Busembatia. Toen arriveerde één van hun broers, moskeeleider Hamuza Lubega, en riep de jihadistische slogan "Allahoe Akbar".

Lubega greep hun Bijbel en begon de pagina's eruit te scheuren, waarna ze hun broers Shafiki Kato en Ahmad Sewanyana belden, zegt Nakimuli.

Familieleden met stokken
"We werden beschuldigd van het binnenbrengen van een onheilig, corrupt boek in het huis van een moslimfamilie en het volgen van Isa (Jezus) als de Zoon van God, wat godslastering is in de islam", vertelde Nakimuli aan Morning Star News. "Shafiki is erop uitgestuurd om nog meer familieleden met stokken te halen. Toen ze aankwamen, begonnen ze ons ermee te slaan.”

Nakimuli, een vader van vier kinderen in de leeftijd van 10, 15, 18 en 22 jaar oud, liep wonden op over zijn hele lichaam. Vooral aan zijn schouder, armen, knieën, rug en gezicht. Senyange bleef achter met diepe snijwonden aan zijn mond, handen en hoofd. De vrouw van Senyange nam uit angst voor problemen met haar islamitische schoonfamilie, hun drie kinderen van 2, 3 en 7 jaar onmiddellijk na de aanval mee en ging bij haar eigen familieleden wonen.

Een groep christenen, waaronder de predikant van een andere kerk, passeerde in een vrachtwagen nadat ze een bijeenkomst hadden bijgewoond om te rouwen om de dood van een christelijke moeder in een ander dorp. De aanvallers staakten daarop hun aanvallen, volgens Nakimuli. De aanvallers zeiden tegen de reizigers dat ze hen met rust moesten laten, "omdat ze hun familieleden disciplineerden die hun familiereligie van Allah hadden verlaten", maar de christenen waren in staat om de twee broers te redden vertelt Nakimuli.

De groep christenen bracht de gewonde christenen vervolgens naar een privékliniek van een andere predikant, waar ze zijn behandeld.

Nakimuli stelde zijn geloof en vertrouwen op Jezus Christus afgelopen 11 oktober nadat een predikant hem zes maanden lang had bezocht. Nakimuli leidde daarna zijn broer tot Christus op 23 oktober.

Platgebrand huis
In Luuka Town, ook in het oosten van Oeganda, hebben moslimextremisten op 20 november een huis platgebrand waar een christelijke gemeenschap van 23 mensen bijeenkwam. Dat zegt de leider van de groep, Nicholas Mugume.

Begin november gaven twee prominente moslimfamilies hun leven aan Jezus als resultaat van een evangelisatiecampagne. Tot woede van moslims in het gebied. "De moslims hebben ons beschuldigd van het maken van lawaai en het bekeren van moslims tot het christendom", zegt Mugume.

Zijn vrouw was om 15.00 uur eten aan het bereiden in hun huis waar de gemeenschap eerder bijeen was gekomen voor de eredienst toen er vier moslims arriveerden, gestuurd door een plaatselijke moskeeleider, volgens Mugume.

“Na een verhitte discussie, klachten en beschuldigingen dat wij moslims bekeerden, goten ze benzine in de houtskoolkachel, en al snel verspreidde het vuur zich door het hele huis waarna de aanvallers vertrokken”, zegt Mugume.

Hij vertelde dat een van de aanvallers tegen hen zei: "Dit is slechts een waarschuwing voor u dat we zullen terugkomen als u onze mensen naar uw religie blijft brengen, en dat u er de nare gevolgen van zult ondervinden."

Godsdienstvrijheid
De vader van drie kinderen van 8, 11 en 16 jaar zegt dat het hele huis in de as lag. Ook werden een omroepinstallatie, een motor, een fiets en andere voorwerpen vernietigd. Het gezin heeft tijdelijk onderdak gevonden in een huurhuis in een andere stad en heeft hulp nodig, volgens Mugume.

De aanslagen zijn de laatste in een reeks aanslagen in Oeganda. De grondwet van Oeganda en andere wetten voorzien in godsdienstvrijheid, inclusief het recht om het eigen geloof te verspreiden en zich van het ene geloof tot het andere te bekeren. Moslims vormen niet meer dan 12 procent van de Oegandese bevolking, met hoge concentraties in de oostelijke delen van het land.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen