cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
man is somber
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

06 december 2022 door Redactie

Refoweb-vragensteller heeft ernstige psychische problemen: 'Als ik bid lijkt de hemel gesloten'

'Ik ben een jongeman van 30 en ik kamp al vier jaar met een depressie en PTSS. Door mijn ‘ziek zijn’ is ook mijn geloof veranderd, of beter gezegd ‘verwaterd’. Als ik bid lijkt de hemel gesloten. Als ik Bijbel lees zijn het dode letters en ook muziek doet me niets meer. Het voelt alsof het meest dierbare wat ik had me is afgenomen. Ik ben ten einde raad en voel me ontzettend machteloos', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

'Ik wil vooropstellen dat vaak in depressieve omstandigheden je veel dingen somber inziet en dit ook zijn weerslag kan hebben op je geloofsbeleving en het geloofsleven', antwoordt ds. P. C. van Keulen. 'Niet dat jij je daar maar bij neer moet leggen, maar wel erkennen dat het nu (even) zo is. Je bent ten einde raad, je voelt je zo machteloos en hoe daar nu mee om te gaan? De dichter van Psalm 42 in zijn diepte, in zijn moeilijke situatie, sprak zichzelf moed in, juist ook met het oog op het verleden waarin God hem tot hulp en sterkte is geweest, die net als jij kon zeggen dat hij zich gedragen wist door God, ook toen het zo moeilijk was, wat was God zijn rots en sterkte. En zo, met het oog daarop, sprak hij tot zichzelf: Hoop op God.'

Waar jij nu zegt: “Ik ben ten einde raad”, daar zegt Hij: “Bij Mij is raad”, alsook: “Ik zal raad geven, Mijn oog zal op u zijn.” Waar jij nu zegt: “Ik voel me ontzettend machteloos”, daar zegt Hij: “Hun geeft Hij moed en krachten, die hopend op Hem wachten.” Het zijn maar enkele teksten, maar laat ook deze jou mogen bemoedigen in het strijdperk van dit, van jouw leven. Neem zo je Bijbel maar veel ter hand, om juist ook door Zijn Woord bemoedigd te worden in jouw omstandigheden.

Wat kun je in jouw omstandigheden je ook eenzaam voelen, zelfs onbegrepen voelen. Daarom kan een luisterend oor en hart ook veel betekenen in zulke omstandigheden. In het vele werk dat je gedaan hebt heb je ongetwijfeld contact gehad met ‘medearbeiders’, misschien is er iemand met wie je (nog) een goede vertrouwensband hebt, om met hem of haar jouw noden eens te delen. God wil ook mensen gebruiken die je tot een hand en een voet kunnen zijn naast alle hulp die je al ontvangt vanuit de GGZ.' De hervormde emerituspredikant raadt de vragensteller ook aan om contact op te nemen met een ambtsdrager uit zijn kerkelijke gemeente.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Ds. A. Elshout schreef twee boeken: 'Een helpende hand' en 'Nogmaals een helpende hand'. Daarin schrijft hij vanuit zijn ervaring met psychische klachten en ook over hoe deze zijn (geloofs)leven beïnvloedden. Mogelijk kunnen ze helpen om de verwarring bovenop de psychische klachten een plek te geven.