cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
ChristenDOM?
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

01 december 2022 door Redactie

Is de Bijbel onbetrouwbaar? Deze argumenten bewijzen het tegendeel

Al eeuwenlang wordt er felle discussie gevoerd over de betrouwbaarheid van de Bijbel. Doordat de Bijbel door verschillende auteurs geschreven is en zij in schrijfstijl en interpretatie soms van elkaar verschillen, stellen sommige critici dat de Bijbel ‘corrupt’ zou zijn. Het christelijke YouTube-kanaal ChristenDOM? behandelt bovenstaande kwestie en draagt een aantal overtuigende argumenten aan waarom de Bijbel wel betrouwbaar is.

“Als eerste staan we stil bij de christelijke opvatting over de auteurs van de Bijbel. Christenen geloven dat de auteurs geïnspireerd zijn door God. Dit betekent niet dat de Bijbel uit de hemel naar beneden is gevallen maar we bedoelen hiermee dat de menselijke schrijvers op een goddelijke manier werden beïnvloed. God hield als het ware als ‘eindredacteur’ toezicht op de menselijke schrijvers van de 66 boeken van de Bijbel, zodat wat zij schreven Gods onfeilbare woorden aan de mensheid waren.”

“Door de rol van ‘eindredacteur’ heeft God ruimte gegeven aan de persoonlijkheden en contexten van de menselijke auteurs. Daarom zie je dat bijvoorbeeld de boodschap van Paulus en Jakobus in de Bijbel hetzelfde is, maar dat zij beiden een verschillende schrijfstijl hanteren die passend is bij hun persoonlijke identiteit.”

“Nu we weten hoe christenen over de Bijbel denken, betekent dit niet dat de claim over de corruptie zomaar overwaait. Laten we daarom het bewijs dat we voor de Bijbel hebben onder de loep nemen. Als iemand claimt dat de Bijbel corrupt is, dan heeft diegene blijkbaar informatie over hoe de ‘echte Bijbel’ er uit zou moeten zien. Helaas heeft niemand mij de zogenoemde ‘verloren Bijbel’ in mijn handen gedrukt. Daarentegen staan er musea vol met manuscripten uit de eerste, tweede, derde en vierde eeuw na Christus die ook na de vertaling van bijvoorbeeld het Grieks naar het Nederlands qua boodschap overeenkomt met de Bijbel die we nu hebben.”

“Critici laten het hier echter niet bij. De diverse schrijfstijlen van de ooggetuigenverslagen zien zij als reden om de Bijbel als corrupt te bestempelen. Christenen vinden die schrijfstijlen geen probleem. Christenen begrijpen dat niet alle woorden letterlijk vanuit het Grieks, Latijn, Hebreeuws of Armeens zijn vertaald om zinnen lopend te maken. Er zijn nu eenmaal kleine verschillen in woordgebruik.”

“Het woord manuscripten werd al even genoemd, dit zijn simpelweg handgeschreven teksten. Naast een traditie van verhalen vertellen, was het een veel duurdere, tijdrovende maar wel een betrouwbare manier om je informatie over te brengen. Tot en met de 16e eeuw werd er veel gebruik gemaakt van manuscripten, daarna werd de drukpers uitgevonden.

De bekendste overgeleverde manuscripten van het Oude Testament zijn de Dode Zeerollen. De Dode Zeerollen omvatten een collectie handschriften van ongeveer 850 documenten waarvan bijna een derde deel bestond uit verschillende handschriften van het Oude Testament en de Torah. De handschriften dateren uit de periode van 200 voor Christus tot ongeveer 200 na Christus.”

“Voor het Nieuwe Testament zijn er in totaal meer dan 20.000 manuscripten gevonden in Europa, Azië en Afrika. En alleen al met manuscripten uit de tweede en derde eeuw kan bijna het hele Nieuwe Testament worden gereconstrueerd. Een ander voorbeeld van een oud manuscript is de Codex Sinaiticus. Tegenwoordig worden delen van dit manuscript bewaard in vier instellingen: de universiteitsbibliotheek in Leipzig, de nationale bibliotheek in Sint-Petersburg, Rusland, Het Sint-Catharinaklooster in de Sinaï en de British Library.”

“Geschreven rond het midden van de vierde eeuw, in het zuidoostelijke Middellandse Zeegebied, is dit het oudste nog bestaande manuscript dat het volledige Nieuwe Testament bevat. Daarnaast is het ook de oudste en beste getuigenis van enkele boeken van de oude Griekse versie van het Oude Testament: de Septuaginta. Het manuscript bevatte oorspronkelijk de hele Bijbel, zowel het Oude als het Nieuwe Testament in een enorm boek.”

Benieuwd naar de volledige video? Deze is hieronder te zien.

Neem een kijkje op de site van ChristenDOM?

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen