cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ben Bloem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 november 2022 door Redactie

Lokale CU'er over asieluitspraken Gert-Jan Segers: “Onnodig napapegaaien van VVD-standpunten”

Onder de voorwaarde dat er ook minder arbeidsmigranten het land inkomen, staat de ChristenUnie niet afwijzend tegen het inperken van de asielinstroom. Dat vertelde CU-voorman Gert-Jan Segers vorige week vrijdag in gesprek met het Algemeen Dagblad. Ben Bloem, CU-fractievoorzitter in Apeldoorn, noemt de uitspraken van Segers ‘een onnodig napapegaaien van VVD-standpunten.’ Bloem zegt het daarbij een raadsel te vinden waarom de CU-voorman plots met dit artikel in de krant verscheen.

“Het artikel is misschien wat genuanceerder dan de kop of sommige quotes doen vermoeden, maar wat ik Segers hoor zeggen, is dat hij het gesprek wil aangaan over het beperken van de totale instroom van immigratie. Dan praat je niet alleen over asiel, maar dan heb je het ook over arbeidsmigranten", zegt Bloem in het Family7-actualiteitenprogramma Uitgelicht!. "Binnen het asielbeleid moet je dan ook nog onderscheid maken tussen de Oekraïense vluchtelingen en overige vluchtelingen. Daarvan zegt hij nu dat we het daar met elkaar over moeten hebben. Je moet natuurlijk altijd de bereidheid hebben om met elkaar daarover te praten, maar waarom dat artikel vandaag (afgelopen vrijdag, red.) in de krant moest, is mij een raadsel.”

“In zekere zin vind ik ook het buitengewoon jammer, onnodig en onhandig”, merkt Bloem vervolgens op. “En dat terwijl de rust in de partij rondom dit dossier pas net weer teruggekeerd is. Morgen (afgelopen zaterdag, red.) hebben we weer een regulier congres, daar staan weliswaar wat moties over asiel op de agenda, maar de angel was er eigenlijk al uit. Doordat je daags voor het congres met zo'n artikel in de krant komt, roep je wel weer van alles op bij een deel van de achterban. Wat mij betreft had dat niet gehoeven.”

“ik kan mij niet anders voorstellen dan dat dit ook te maken heeft met wat er onder andere binnen de coalitie speelt. De afgelopen weken hebben we kunnen zien dat de komst van de asielwet uiteindelijk op veel weerstand kon rekenen van de VVD-fractie en later ook van sommigen VVD-leden. Onder de toezegging dat er echt gewerkt zou gaan worden aan het beperken van de instroom, is de VVD vervolgens overstag gegaan en kunnen wij twee dagen geleden (vorige week woensdag, red.) in de krant lezen dat er ook twee CDA-kamerleden vinden dat er iets aan die instroom gebeuren moet.”

“En vanmorgen (vorige week vrijdag, red.) Gert-Jan Segers”, gaat Bloem verder. "Ik vind het een onnodig napapegaaien van VVD-standpunten. Ik zie niet waarom wij dat zouden moeten doen. Morgen of overmorgen verwacht ik nog een vergelijkbaar artikel van D66”, zegt Bloem enigszins cynisch.

Als Bloem gevraagd wordt zijn mening over de asielkwestie te geven, zegt hij: “Allereerst ligt het probleem niet bij de instroom van vluchtelingen. We hebben jarenlang vooral VVD-beleid gehad, wat het afschalen van de asielopvang behelsde. Dan is het logisch dat je op een gegeven moment een tekort en een probleem organiseert.”

“Als je al iets aan die instroom zou willen doen, dan heb je te maken met gemaakte afspraken met landen om ons heen. Dan praat je over het vluchtelingenverdrag van Genève, dan praat je het over het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Europees recht. Allemaal afspraken die we gemaakt hebben in Europees verband. Als je dan op eigen houtje een eigen asielbeleid wil uitstippelen, dan zou je, bij wijze van spreken, uit Europa moeten stappen."

“In de praktijk blijkt dat we het het beperken van de vluchtelingenstroom, vooral als het gaat om oorlogsvluchtelingen, niet in eigen hand hebben", zegt Bloem vervolgens. "We hebben dat onlangs nog aan de lijve ondervonden met een oorlog in Oekraïne waardoor honderdduizenden mensen op de vlucht sloegen. Wil je dan zeggen: ‘Dat gaan wij wel eens even controleren met elkaar?’ Dat gaat niet. In de praktijk zien we dat als je de grenzen van Europa beter wil bewaken, het altijd neerkomt op het nog meer schenden van mensenrechten en er van een humaan asielbeleid absoluut geen sprake is.”

Benieuwd naar de volledige video? Bekijk deze dan hieronder. 

Neem een kijkje op de site van Family7

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
1) waarom zou dhr. Ben Bloem het probleem met open grenzen niet zien ;-)

2) hint: wil dhr. Ben Bloem meer belasting betalen zodat de overheid de verdragen kan nakomen?