cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
mobieltje in klas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 november 2022 door Redactie

CDA bepleit verbod mobieltje in klas basis- en middelbare school

Mobiele telefoons moeten worden verboden in klaslokalen van basis- en middelbare scholen, vindt het CDA. Veel scholen hebben al regels om het gebruik van mobieltjes in de klas tegen te gaan, maar dat is nu een lappendeken. Dit leidt tot onduidelijkheid en discussies. Daarom is het beter om landelijk een wettelijke norm te stellen en het daarna aan scholen zelf over te laten hoe ze dit verbod in de praktijk invullen, meldt een CDA-woordvoerder na een bericht van RTL Nieuws volgens het ANP.

Volgens het CDA wordt een verbod ondersteund door leraren, die vaak veel moeite hebben om hun leerlingen ertoe te bewegen hun mobieltjes op te bergen. Het gebruik van mobieltjes is slecht voor de concentratie van kinderen, meent CDA-Tweede Kamerlid René Peters, die tijdens de begrotingsbehandeling van onderwijs woensdag zal pleiten voor een verbod. Scholen moeten volgens het CDA zelf kijken hoe ze ervoor zorgen dat mobieltjes worden opgeborgen. Dat kan in kluisjes zijn, rekjes of weggestopt in tassen. Wat Peters betreft is zo'n wettelijk verbod goed te handhaven, omdat er geen discussie in de klas meer voor nodig is.

Scholieren zitten gemiddeld zo'n vijf uur per dag achter hun smartphone. Volgens neuropsychiater Theo Compernolle heeft dit grote invloed op hun schoolprestaties. Nieuwsuur ging op verschillende scholen het gesprek aan en bracht eerder dit jaar ook een bezoek aan het Calvijn College in Middelburg. Wetticisme ligt op de loer bij het naleven van het smartphoneverbod, erkent Bakker. "Maar dat proberen we te voorkomen. Leerlingen komen niet dichter bij God door het verbod, maar door Zijn Woord. De argumenten die onder het verbod liggen, moeten we niet alleen richting de ouders en docenten, maar ook met de jongeren zelf delen."

Sinds 2020 worden smartphones op het Calvijn College niet meer toegelaten. Cvandaag sprak hierover eerder met Jan Bakker, voorzitter van het college van bestuur van de reformatorische school. "Leerlingen hebben mentale rust nodig. We zijn een school en de smartphone doet niet anders dan leerlingen onrustig maken. Hier klinken bliepjes, daar trilt er een telefoon. Ze leiden de leerlingen af van waar ze voor komen." Daarbij is de telefoon gemaakt om verslaafd te raken, stelt hij.

Lees ook:

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zowaar een prima voorstel van t CDA.

De mobiel is miz de grootste verstoorder van concentratie en slurpt een enorme hoeveelheid tijd op. Ook goed in de strijd tegen burn outs, die op steeds jongere leeftijd en in hogere frequentie voorkomen.

Maarja, de gebondenheid aan de mobiel zit heel diep......