cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Cocky Drost en René Peters
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 november 2022 door Redactie

Terugkijken: Relatietherapeut Cocky Drost en CDA-kamerlid René Peters over vergoeden relatietherapie

Uit een onderzoek dat onlangs op initiatief van de SGP is uitgevoerd blijkt dat een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking het opnemen van relatietherapie in het basispakket toejuicht. Ook de bekende relatietherapeut Cocky Drost is er voorstander van en stelt dat er met het plan veel leed in gezinnen voorkomen kan worden. CDA-Kamerlid René Peters is echter van mening dat het geld beter op een andere manier besteed kan worden. Dat vertelden Drost en Peters gisterenavond in het actualiteitenprogramma Op1.

“Het verbaast me vooral dat niet iemand al bedacht heeft dat relatietherapie al in het basispakket had moeten zitten. Zeker als je ziet welke verstrekkende gevolgen slechte relaties hebben”, zegt Cocky Drost. “Later kwam er nog in het nieuws voorbij dat heel veel kinderen de dupe zijn van vechtscheidingen. Zeventig procent van de kinderen die een jeugdbeschermer hebben, komen uit een vechtscheidingssituatie.”

“Daarbij zie ik ook dat mensen die bij mij komen het heel lastig vinden om op een goed niveau met hun geliefde te communiceren. Je ziet eigenlijk twee bewegingen. Enerzijds willen we een gezonde en gelukkige relatie, maar anderzijds willen we niet dat de overheid zich met ons bemoeit. Ik heb daarbij ook nog het idee dat veel mensen het ontzettend lastig vinden om op een goede manier naar hulp te zoeken. Waar kun je op een laagdrempelige manier goede hulp vinden?”

Drost is dan ook van mening dat het opnemen van relatietherapie in het basispakket een goede zet zou zijn. “Het is heel normaal dat je af en toe hulp zoekt in je relaties. Dit zou een manier zijn om relatietherapie laagdrempeliger te maken, zodat mensen geholpen worden om op een goede manier met hun relaties om te gaan.”

CDA-kamerlid René Peters heeft hierbij echter zijn bedenkingen. “Praten met je partner lijkt me sowieso een goed verhaal. Wat eerst gezegd wordt is geheel terecht. Een groot deel van de kinderen in de jeugdbescherming heeft inderdaad te maken met een vechtscheiding. Het probleem daarbij echter is dat juist die ouders op dat moment niet openstaan voor hulpverlening. Als ze daarvoor wel open zouden staan, dan hadden we de jeugdbeschermingsmaatregel op dat moment ook niet nodig gehad.”

“Als we het hebben over bijvoorbeeld schulden of stress, wat ook slecht is voor kinderen, dan kiezen we er ook niet voor om een budgetcoach of een mindfulness-coach standaard in het pakket op te nemen”, zegt Peters verder.

“Ik zou er niet voor zijn om aan iedereenlichte hulp te verlenen in de hoop dat daarmee zwaardere hulp voorkomen zou kunnen worden. Zo werkt het gewoon helaas niet. We hebben het in de jeugdzorg geprobeerd, waarbij we altijd dachten dat we als lichte hulp zouden bieden voor een klein probleem een groter probleem daarmee voorkomen zou worden. Maar die grote problemen zijn er nog. Een op de zeven kinderen bevinden zich nu in de jeugdhulp waardoor er nu geen tijd, geld, energie en menskracht is om al die kinderen met hele ingewikkelde problemen te kunnen helpen”, stelt Peters.

Benieuwd naar de volledige bijdrage van zowel Cocky Drost als René Peters? Bekijk dan hier de aflevering van Op1 terug.

Bron foto: Op1

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Ouders die op het juiste moment niet openstaan het probleem, begrijp ik. En: hulp bij lichte problemen voorkomt zwaardere niet.

Tenminste- dat (b)lijkt zo te zijn.

Misschien kan de CDA ondersteuning bieden bij het doen vinden en verhelpen van de o o r z a a k daarvan.In het begin van bijv. dieetadvisering, ergotherapie en logopedie liep het misschien óók niet storm…..