cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
ChristenDOM?
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 november 2022 door Redactie

Is de God van het Oude Testament een bloedzuchtige God?

Het Oude Testament bevat een aantal verhalen die bol staan van oorlogsgeweld en waarin zelfs genocide zo nu en dan voorkomt. Zo gaf de Heere God de Israëlieten de opdracht om het Kanaänitische volk volledig uit te roeien, zodat ze het land konden innemen. Critici en tegenstanders van de Bijbel gebruiken de geweldsexplosies uit het Oude Testament veelal om daarmee te zeggen dat God een gewelddadig en bloedzuchtig God is. Maar is dat echt zo? Die vraag wordt behandeld in een video van het christelijke YouTube-kanaal ChristenDOM?.

“In deze video behandelen we geen licht onderwerp, want we gaan het hebben over oorlogsvoering”, klinkt het. “In de tijd en cultuur van het Oude Testament werd er nog geen oorlog gevoerd met drones of andere geavanceerde tools. Nee, ze gingen elkaar ouderwets te lijf met zwaarden, speren en soortgelijke wapens. In het Oude Testament zijn meerdere van dit soort oorlogen beschreven, er komt zelfs genocide voor waar God zelf de opdracht voor gegeven had.”

“Een van de meest bekende oorlogen in de Bijbel is dan ook de overname van Kanaän door de Israëlieten. God vertelt het volk van Israël dat zij een stuk land voor zichzelf krijgen. Op dat moment wonen er in Kanaän verschillende volken. God vertelt de Israëlieten dat al die volken uitgeroeid moeten worden. De Israëlieten voeren deze opdracht uit, maar laten sommige mensen in leven en trouwen zelfs met de vrouwen van deze volkeren.”

“Het in leven laten van deze mensen en het trouwen wordt beschreven als een zonde, omdat de Israëlieten daarmee tegen de opdracht van God ingingen. Dit bijbelverhaal is erg lastig zonder context te begrijpen. In het eerste opzicht lijkt God in dit bijbelverhaal erg bloedzuchtig, maar in het Oude en Nieuwe Testament zijn talloze situaties beschreven over Gods liefde voor de mens. Het lijkt erop dat de Bijbel zichzelf hierdoor tegenspreekt als het gaat over het karakter van God. Laten we onderzoeken of God nu echt zo bloedzuchtig is als het lijkt.”

“Laten we eerst inzoomen op de Kanaänieten. Zij en de omringende volken stonden bekend om hun vreselijke praktijken. Een hiervan was het offeren van kinderen en het stenigen van baby`s om de goden zoals Baäl en Moloch een plezier te doen. Niet alleen de Bijbel maar ook externe bronnen beschrijven deze afschuwelijke religieuze activiteiten. Uit opgravingen blijkt dat kinderen tussen de drie en twaalf maanden oud op een altaar verbrand werden. Ook werden ze bij de bouw van een huis in een muur gemetseld of begraven onder de drempel.”

“Er is ook veel bekend over het dagelijks leven van de Kanaänieten en de afgodenverering van de Baäl. In 1929 werden er namelijk in het ruïnestadje Ugarit aan de Middelandse Zee, in het huidige Syrië, kleitabletten gevonden. Door religieuze literatuur op de kleitabletten te bestuderen kwam dr. Albright in 1956 tot drie conclusies.”

“Ten eerste geloofden de Kanaänieten dat de godin Anath tot haar knieën waadt door het bloed en de uitwerpselen van haar verslagen vijanden en daarin haar handen wast. Ten tweede had de godin Anath 88 keer seks met Baäl die in een vorm van een koe was. Ten derde had de oppergod El tegelijkertijd seks met twee van zijn vrouwen en dochters. Het mocht duidelijk zijn dat deze religie niet bepaald lief was.”

“De Kanaänieten volgden deze god en volgden dus ook zijn voorbeeld. Ik denk dat het duidelijk is dat de Kanaänieten geen heilige boontjes zijn in dit verhaal. Hun cultuur was een gevaar voor de Israëlieten en God koos ervoor om na 400 jaar van geduld en waarschuwingen de Israëlieten te beschermen. Daarnaast waren hun praktijken ook een gruwel voor de levende God Die onrecht en misbruikt haat.”

“Historici beschrijven dat volken die oorlog voerden altijd de intentie hadden om een ander volk compleet uit te roeien. De reden hiervoor was simpel: als je deze jonge generatie laat leven, groeit deze op met een enorme haat tegen jouw volk en zullen zij later wraak nemen. De enige manier om deze eindeloze cirkel te stoppen was het ombrengen van iedere tegenstander die je hebt. Er was in deze tijd simpelweg geen andere manier om oorlog te voeren.”

“Onder al die bloederigheid zien we zelfs weer de genade van God en dat Hij niet tegen de Kanaänieten was, maar tegen hun zonde. In het Nieuwe Testament lezen we namelijk dat God de Kanaänieten de ruimte biedt om bij Zijn volk te horen. En God is ook tegen de zonde van de Israëlieten en bestrafte hen door hen weg te laten voeren naar Babylon."

"We zien in het verhaal van de Kanaänieten hoe God 400 jaar geduldig blijft tot het moment dat Hij Zijn recht laat spreken. Voor ons mensen zijn dit soort bijbelpassages soms lastig te begrijpen, maar wij hoeven gelukkig niet de morele scheidsrechter te zijn van dit universum. Hij vraagt ons om Hem simpelweg te vertrouwen, juist op die momenten waarop wij Hem misschien niet direct begrijpen.”

Benieuwd naar de volledige video van ChristenDOM? Bekijk dan de video hieronder.

Neem kijkje op de site van ChristenDOM?

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Bloedzuchtig?!? Dan wordt de andere term 'hebdorstig', lijkt me ... Zullen we onze taal met respect gebruiken en het gewoon houden op 'bloeddorstig'? ;-)