cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Domkerk Utrecht
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 november 2022 door Redactie

Herdenkingsdienst voor gastarbeiders Qatar in Domkerk trekt 500 bezoekers

Enkele uren voor de openingsceremonie van het WK in Qatar hebben zondag ruim vijfhonderd mensen in de Domkerk in Utrecht een herdenkingsdienst bezocht voor de arbeiders die omkwamen bij de bouw van de WK-stadions. Volgens de organisatoren hadden zo'n 250 mensen zich vooraf aangemeld, maar ze hielden er al rekening mee dat de dienst mogelijk nog meer mensen zou trekken, meldt het ANP.

“Het is schrijnend dat we een feestje vieren op tribunes die aangelegd zijn door mensen die daar tijdens hun werkzaamheden zijn overleden”, maakte dienstleider Rikko Voorberg duidelijk in gesprek met Cvandaag. “Iedereen weet dat het onontkoombaar is dat een groot deel van de wereld staat te juichen voor het voetbal straks. Maar hoe schrijnend is dat, gezien het leed dat de bouwers van de stadions is aangedaan.” Uit een onderzoek van de Engelse krant The Guardian, dat begin 2021 gepubliceerd werd, kwam naar voren dat er op dat moment al meer dan 6500 arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen in Qatar. Het daadwerkelijke dodental ligt waarschijnlijk nog hoger.

De dienst werd georganiseerd door de interkerkelijke organisatie Micha Nederland, in samenwerking met Missie Nederland, Living Image, PopUpWerk en Tearfund. Over het doel van de herdenkingsdienst zei Voorberg: “Heel vaak staat de vraag centraal wat je moet doen: boycotten, actievoeren, geld doneren. Daar gaat iets belangrijks aan vooraf: het voelen van de pijn. De Domkerk biedt daar plek voor. Laten we niet allereerst discussiëren over wat je er wel of niet aan moet doen, maar allereerst onszelf laten raken, de tijd nemen, degenen die leden bij wijze van spreken in de ogen kijken. Die diepere laag willen we aanbrengen aan de hand van de herdenkingsviering.”

Directeur van Micha Nederland Harmen Niemeijer zei eerder met de dienst de uitgebuite mensen een gezicht te willen geven en uit de anonimiteit te willen halen. "De afgelopen weken ging het publieke debat doorgaans over de kabinetsafvaardiging die al dan niet naar het WK zou gaan. Het gesprek werd hierdoor heel politiek. Met deze herdenkingsdienst willen wij juist stilstaan bij de mensen om wie het gaat." De organisatoren riepen ook andere kerken op om aandacht te besteden aan wat zij "de zwarte kant van het WK" noemen.

Harmen Niemeijer besprak de herdenkingsdienst in het Family7-programma Uitgelicht!. Bekijk het gesprek:

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Bijna alles... in het leven, draait om "werelds" genot.

Alles moet kunnen.

Maar Echt genot, begint bij God!