cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
MAF
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET MAF

 

Hoe een MAF-ambulancevlucht voorkomt dat een jong kind sterft: “Ik ben zo dankbaar dat zij kwamen”

De ambulancevluchten die MAF in de afgelegen gebieden wereldwijd uitvoert zijn van levensbelang. Afgelopen maand raakte een jongen uit Papoea-Nieuw-Guinea zwaargewond nadat hij op onfortuinlijke wijze zijn eigen mes in zijn buik kreeg. Door het snelle handelen van personeelsleden van een lokale medische kliniek en een ambulancevlucht van MAF ontsnapte de jongen aan een zeker lijkende dood. 

In Nederland kijken we enigszins verbaasd op als we horen dat jonge kinderen met een mes op zak rondlopen. In Papoea-Nieuw-Guinea is dit echter een alledaags verschijnsel. In het aan Indonesië grenzende land wordt een mes dagelijks door kinderen gebruikt als een praktisch hulpmiddel bij het snijden van fruit, groenten, brandhout en gras.

Maar dat daar grote gevaren aan verbonden zijn en dit vreselijk fout kan gaan, blijkt wel uit een gebeurtenis van een maand terug. In het plaatsje Mougulu ontsnapt een jonge jongen ternauwernood aan de dood. Na een ongelukkige struikeling en val, doorboort het mes de buik van de jongen tot diep in zijn rug, darm en lever. De jongen verkeert in levensgevaar en zal spoedig overlijden als de hulptroepen niet tijdig arriveren.

Medische evacuatie in afgelegen gebied
Het personeel van de kleine en plaatselijke Mougulu-kliniek is er snel bij en biedt de zwaargewonde jongen eerste hulp. Om infectie te voorkomen worden de darmen van de jongen met een beschermende verpakking op basis van plastic afgedekt. Dr. Kevin Pondikou, uit het plaatsje Rumginea, wordt tijdens die nacht onmiddellijk verzocht een medische evacuatie te realiseren. De volgende dag wordt deze door een van de vliegtuigen van MAF gefaciliteerd.

Andere alternatieven om de jongen uit Mougulu te vervoeren zijn er simpelweg niet. De plek ligt afgelegen en begaanbare wegen zijn er evenmin. Dat maakt dat de ambulancevluchten van MAF van cruciaal belang zijn. Rond het middaguur wordt de jongen opgehaald vanuit Mougulu en zo snel mogelijk overgebracht naar Kiunga, een havenstad gelegen in het westen van Papoea-Nieuw-Guinea.

Een van de inwoners van Mougulu, Sally Lloyd, is naar eigen zeggen “zo dankbaar dat MAF gekomen is.” Tijdens de vlucht ontfermt MAF-piloot Mathias Glass zich over de jongen. De piloot geeft te kennen dat de jongen verrassend kalm is, al krimpt hij soms wel ineen van de pijn. “Het is moeilijk om de jongen vast te zetten, omdat sommige ingewanden naar buiten komen”, vertelt Glass.

Een vier uur durende autorit
Ondertussen wacht dr. Kevin Pondikou in Kiunga om de kleine patiënt op te vangen en hem vervolgens tijdens een vier uur durende autorit naar Tabubil te brengen. In Tabubil zal de patiënt een chirurgische ingreep ondergaan. Door het slechte weer in Tabubil, moet het laatste gedeelte van de evacuatie per auto gerealiseerd worden. Dit levert enige vertraging op. Verdere risico`s kunnen door de levensbedreigende situatie van de jongen echter niet genomen worden.


De zwaargewonde jongen wordt in het busje van Pondikou geladen die hem naar een chirurg in Tabubil brengt. 

Zo`n twee dagen later ontvangt MAF goed nieuws. De operatie van de jongen blijkt geslaagd te zijn en kan hij zich richten op herstel. Naar verluidt knapt de jongen zienderogen op. Achteraf blijkt dat de eerste hulp die het personeel van de Mougulu-kliniek de jongen bood van levensreddend belang geweest is.

Pondikou blikt middels zijn sociale kanalen terug op de evacuatie van de jongen. "Ik ben dankbaar dat de chirurg van Tabubil vriendelijk en proactief was, zodat de overgang soepel verliep. Daarmee kon de opgelopen vertraging, die tussen het moment van de diagnose en de corrigerende maatregelen optrad, gecompenseerd worden."

MAF vraagt om gebed voor genezing voor deze kleine patiënt, zodat zijn wonden goed genezen, er verder geen blijvende schade aan zijn organen zal achterblijven en hij zijn opleiding kan vervolgen. MAF spreekt het verlangen uit dat de jongen Gods genezende aanraking en de liefdevolle zorg van hulpverleners mag blijven herinneren.

Winactie
Om het belang van de ambulancevluchten verder te onderstrepen, lanceert MAF gedurende dit najaar een campagne. Aan deze campagne is een winactie verbonden. Op onderstaande foto is een puzzel te zien waarbij de opdracht luidt om het MAF-vliegtuig zo snel mogelijk op te laten stijgen. Er is haast geboden! Maar welk vliegtuig moet nu het eerst verplaatst worden?

Houd er rekening mee dat bij het verschuiven van de vliegtuigen het hele gekleurde veld waar het vliegtuig op staat mee schuift. Gekleurde velden mogen elkaar niet overlappen. Er is één oplossing die het snelste is. Als je het juiste antwoord hebt gevonden, kun je het formulier invullen. Begin december worden de winnaars door MAF bekendgemaakt. 

Is je interesse gewekt en denk jij de juiste oplossing te weten? Meld je dan via deze link aan en maak kans op prijzen!

Voor meer informatie over de ambulancevluchten die MAF in afgelegen gebieden wereldwijd uitvoert, kan je hier terecht.