cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Youssouf
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET SDOK

 

Christenvervolging in Senegal: "Kom, we moeten hem schoppen, want hij is geen moslim"

Eén jongen verandert het leven van Youssouf compleet door de manier waarop hij voetbalt. Ja, dat lees je goed: voetballen kan levensveranderend zijn.

Onlangs was ik in Senegal en daar ontmoette ik Youssouf. Youssouf is christen en behoort daarmee tot de absolute minderheid in zijn land. In Senegal is 95 procent van de bevolking namelijk islamitisch.

Als kleine jongen is Youssouf nog geen christen. Hij groeit op in een buurt waar eigenlijk iedereen toegewijd moslim is. Op één gezin na, christelijke zendelingen vanuit Ierland. Niemand moet iets van deze mensen hebben, want ze praten over Jezus. En in de ogen van de buurtbewoners is dat haram - niet toegestaan.

"Kom, we moeten hem schoppen, want hij is geen moslim."

Als Youssouf en zijn vrienden voetballen, doet de zoon van de zendelingen ook mee. Laten we hem Liam noemen. Het is Youssouf die vaak zegt: "Kom, we moeten hem schoppen, want hij is geen moslim."

Maar steeds als hij en zijn vrienden dat doen, gebeurt er iets geks. Liam blijft altijd vrolijk. Hij lijkt geen behoefte te hebben om wraak te nemen. Sterker nog, ondanks het gedrag van Youssouf, behandelt Liam hem als een vriend. Hij is altijd in de buurt en deelt zijn eten met hem.

Op een dag nodigt Liam Youssouf en zijn vrienden uit om een christelijke film te komen kijken. Youssouf houdt de boot eerst af: "Dat is niet mijn ding."

Maar hij is toch nieuwsgierig en komt ook langs. Dat is het moment dat hij echt wordt geraakt en God tot hem begint te spreken.

De keuze voor Jezus heeft Youssouf veel gekost. Ik zou er een aparte blog aan kunnen wijden.

Youssouf vertelt: ‘Ik zei tegen mezelf: Deze mensen zijn goed. Als je ze kwaad aandoet, beantwoorden ze dat met liefde. Hoe kan dat?’

Het wekt zijn interesse voor Jezus. Een interesse die nooit meer over is gegaan, ondanks alle moeite en pijn. Want de keuze voor Jezus heeft Youssouf veel gekost. Ik zou er een aparte blog aan kunnen wijden.

Maar dat doe ik nu niet. Weet je waarom? Ik wil stilstaan bij de start van zijn proces. Wat maakte dat hij zo'n grote verandering heeft doorgemaakt. Eén Ierse jongen die simpelweg Jezus navolgde.

Het maakt me bewust. Je houding doet ertoe. Ook tijdens een potje voetbal. Het kan zelfs levensveranderend zijn. Onderweg naar mijn sporttraining, denk ik nog eens terug aan het gesprek met Youssouf. Ben ik me bewust van mijn mogelijke impact? Hoe stel ik me zo op?

En jij? Ik hoop dat je beseft hoe groot het verschil is dat je kunt maken. Door als een vriend te zijn. Door Jezus te volgen.

Je houding doet ertoe.

Bekijk ook de bijbehorende video:

Vaker zulke verhalen lezen? In het SDOK-magazine Stem delen we elk kwartaal indrukwekkende verhalen met je. Ontdek het zelf! Klik hier om het magazine te ontvangen.