cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Katja (11) - beeld: Kom over en help
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

MET KOM OVER EN HELP

 

Katya (11): “Ik ben heel bang voor de winter!”

De 11-jarige Katya uit Kiliya, Oekraïne, heeft een leven wat van grote zorgen aan elkaar hangt. Samen met haar zusje Dasha en broertje Egor is ze veel op straat te vinden. “Mama is ziek, ze heeft kanker. Papa heeft geen vaste baan. We hebben heel weinig geld. Het geld wat er is, gaat op aan medicijnen voor mama.” 

Help mee, zodat meer kinderen als Katya naar het dagopvangcentrum kunnen in de aankomende winter! Voor € 17,50 per maand zorgt u ervoor dat een kind in de koude wintermaanden dagelijks een warme maaltijd en onderwijs krijgt.

Wie met regelmaat in Kiliya op straat loopt, weet ongetwijfeld van het bestaan van Katya af. Het meisje oogt ongelukkig, haar donkere kijkers stralen verdriet en eenzaamheid uit… Lachen doet ze nauwelijks.

Angst voor de wintermaanden
Katya groeit op in een klein huis aan de rand van de stad. Ze woont daar samen met haar moeder, oma, zusje en broertje. Haar opa woonde ook bij hen, maar hij is overleden aan kanker.

In de zomermaanden verbouwt het gezin groenten in de kleine groentetuin die ze hebben. “In de winter hebben we bijna niets te eten.” De zorgen om de komende winter zijn dubbel zo groot vanwege de oorlog. “We weten niet hoe we ons huis warm moeten stoken als het zo koud wordt. Haardhout is er wel, maar dat kunnen we écht niet betalen!” De angst en onzekerheid van het meisje is voelbaar.

Dagopvangcentrum als uitkomst
Veel gezinnen vertrekken naar andere delen van het land, maar vanwege de ziekte van moeder is dat voor Katya’s familie niet mogelijk. Dat Katya en Dasha het dagopvangcentrum kunnen bezoeken, is daarom een uitkomst. Daar kunnen de meisjes even kind zijn en afstand nemen van de zorgen thuis. “We krijgen er eten en spelen met andere kinderen.” Ze hoorden er voor het eerst over een God die voor hen zorgt.  “Elke dag bidden we tot God of Hij voor mama wil zorgen. Mama is gelukkig nog steeds bij ons!” Ook moeder is dankbaar dat haar dochters naar het dagopvangcentrum kunnen. “Ik weet dat ze daar de zorg krijgen die ze zo hard nodig hebben.”

Steun is onmisbaar
Meer dan de helft van de bevolking in het zuidwesten van Oekraïne herkent deze zware omstandigheden. Ze leven in voortdurende onzekerheid als het gaat over hun toekomst en meer nog: over de wintermaanden. Voor kinderen als Katya zijn gebed en financiële steun onmisbaar. Zeker in een lange, koude winter!

Lees meer over de wintercampagne van stichting Kom over en help en help kinderen als Katya!