cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Premier Orban van Hongarije in de net geopende kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 oktober 2022 door Redactie

Hongaarse premier Orbán opent nieuwe kerk: "Moeten niet alleen geloof behouden, maar ook identiteit"

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft een nieuw complex van de Hervormde Kerk in Boedapest geopend. Een allesverwoestende brand had het complex, waaronder een seminarie waar veel Hongaarse predikanten vandaan komen, eerder in puin gelegd. "Hongarije heeft keer op keer kracht gekregen om het land na de vernietiging opnieuw op te bouwen", zei Orbán bij de opening, volgens overheidswebsite About Hungary.

Orbán ziet het als een heilige opdracht om de Hongaarse identiteit te bewaken, die, zo zei hij bij de inauguratie in Boedapest, "door de kerkvaders is ingesteld". "We hebben het bevel om niet alleen het geloof te behouden, maar ook onze Hongaarse identiteit. We moeten de beproevingen doorstaan en ons vaderland hier, op God vertrouwend, ongeschonden doorheen helpen."

Afgelopen 4 april wist de Hongaarse premier nog in het zadel te blijven in eigen land, en behaalde toen een overtuigende overwinning. De conservatieve Orbán krijgt in de Europese Unie veel kritiek op zijn immigratiestandpunten en op de positie van mensenrechten in het centraal-Europese land. Toch weet Orbán in Hongarije mateloos populair te blijven, hij behaalde in april 60 procent van de stemmen, terwijl alle oppositiepartijen hun krachten bundelden. Deze zege is zo groot is dat je hem wellicht vanaf de maan, of in ieder geval vanuit Brussel, kunt zien”, riep de premier.

De Hongaarse ambassadeur in Nederland, András Kokcis, zei vorig jaar in gesprek met Cvandaag dat het land christelijke waarden wil verdedigen. Het land ziet zichzelf als een “christelijk land in het midden van Europa”. Kocsis: “De eerste regel van ons nationale volkslied luidt: ‘God, zegen de Hongaren.’ Onze grondwet begint en eindigt ook met God. We zijn er erg dankbaar voor dat, toen de Hongaarse staat werd opgericht, het gebaseerd is op het christendom. Daarbij geldt voor elk overheidsorgaan dat het de christelijke cultuur moet beschermen."

Toch is er veel kritiek op het overheidsbeleid dat daaruit voortvloeit, bijvoorbeeld ten opzichte van homorechten. Orbán stelde in 2019 nog een wet in die inhoud verbiedt waarin homoseksualiteit, verandering van sekse of afwijking van de genderidentieit wordt aangemoedigd. EU-commissaris Helena Dalli noemde de wet een schending van de waarden van de Europese Unie en de Nederlandse premier Rutte sprak er schande van. Ambassadeur Kokcis: "“Hongarije heeft de mogelijkheid voor homo’s om een geregistreerd partnerschap aan te gaan”, zegt Kocsis op de ambassade in Den Haag. “We vinden echter dat het huwelijk tussen man en vrouw een heilige instelling is. Daar leggen wij dus ook de nadruk op. Wij hebben niets tegen lhbti’ers, geloof niet wat de mainstream media daarover schrijven."

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen