cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Leger des Heils
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 oktober 2022 door Jeffrey Schipper

'Religiestress' D66 Rotterdam leidt tot gefronste wenkbrauwen bij ChristenUnie-politici

'Een voetbalclub bestaat uit voetballers. D66 uit democraten. En een christelijke organisatie uit christenen. In een veelkleurige samenleving moet er alle ruimte zijn om je met hart en ziel voor anderen in te zetten. En geen ruimte voor religiestress', stelt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers via Twitter. Aanleiding voor zijn reactie zijn de schriftelijke vragen die de Rotterdamse D66-fractie heeft ingediend omdat het Leger des Heils in haar aannamebeleid de voorkeur geeft aan christenen. D66 beschuldigt het kerkgenootschap van discriminatie.

Ook Stefan Paas, hoogleraar missiologie en interculturele theologie, fronst zijn wenkbrauwen: 'Er zijn maar heel weinig organisaties als Leger des Heils die écht niemand laten vallen, hoe kansloos, illegaal, gestoord of verslaafd ook. D66 zou kunnen overwegen of dit iets te maken heeft met hun identiteit. En nee, ik heb de pest aan christelijke superioriteitstweetjes. Er is genoeg mis met al wat zich naar Jezus noemt. Maar soms, heel soms, stuit je ergens op evangelisch oergesteente. En daar moet je zuinig op zijn. Met je ‘discriminatie’.

En mag ik de mensen, in elk geval degenen onder hen die zich naar Jezus noemen, vragen om dit niet te gebruiken om helemaal los te gaan op D66? Ook dat zijn medemensen die hun best doen, al zijn ze soms een beetje dom ;-) Ook hier dicht bij evangelisch oergesteente blijven', stelt de voormalig Theoloog des Vaderlands op zijn Twitterpagina.

Meer reacties uit christelijk Nederland:

Don Ceder, ChristenUnie-Tweede Kamerlid: Het Leger des Heils komt op voor álle kwetsbaren in de stad. Helaas woog de ideologische (en intolerante) scoringsdrift zwaarder dan de positieve bijdrage van het Leger. Waarom moet pluriformiteit en de rol van andersdenkenden in de publieke ruimte worden gesloopt? Bizar.

Hilde Palland Mulder, CDA-Tweede Kamerlid: Tot zover de ruimte voor een pluriforme samenleving volgens D66 en de waardering voor wat deze organisatie voor kwetsbaren in onze samenleving doet… treurig.

Henri Bontenbal, CDA-Tweede Kamerlid: Gij zult tolerant zijn. Maar wee u als u niet past in het secularisme van D66 Rotterdam. Want vanuit je geloof zonder aanziens des persoons mensen in nood redden: dat is natuurlijk een probleem… Doneren aan het Leger des Heils kan hier.

Welmoed Vlieger, ambtelijk secretaris Groep Omtzigt: Het Leger des Heils, dat werkelijk voor iedereen klaar staat die het zwaar heeft, op deze manier onder vuur nemen. Want de echte problemen zijn kennelijk op voor D66Rotterdam.

Marc Janssens, hoofdredacteur Christen Democratische Verkenningen: Het probleem is dat onder diversiteit steeds meer verstaan wordt dat elke club of gemeenschap per se dezelfde diverse samenstelling moet hebben, terwijl diversiteit (of pluriformiteit) ook of vooral is dat er een diversiteit aan gemeenschappen mogelijk moet zijn.

Simon Fritschij, fractievertegenwoordiger ChristenUnie-SGP Den Haag: Jaarlijks ontvangt D66 Rotterdam ongeveer 2 ton voor fractieondersteuning. Dit terwijl zij bij de voordeur mensen uitsluiten op basis van hun politieke voorkeur. Vind ik niet oké. Anti-gelovigheid kan namelijk geen vereiste zijn voor de geschiktheid van een kandidaat.

Setkin Sies, spreker: Het zou mooi zijn als D66 Rotterdam een gesprek aan zou gaan met het Leger des Heils, zich liet informeren en excuses aan zou bieden voor deze aantijgingen van discriminatoir gedrag.

Alex ten Cate, organisatieontwikkelaar en leiderschapscoach: Bij een levensbeschouwelijk geïnspireerde organisatie werken mensen die uit een gedeelde levensbeschouwing hun inspiratie halen. D66: “uiTsLUiTiNg”. Jaloers dat jullie platte individualisme níet zoveel praktische naastenliefde mobiliseert?

Floris Spronk, communicatieadviseur: Bij D66Rotterdam dachten ze: Hoe kunnen we in deze tijd dat veel van de kwetsbaarste Rotterdammers het zwaar hebben ons steentje bijdragen? Weet je wat: we slopen het Leger des Heils! Want die gaan nu na 135 jaar écht te ver!

Arnold van Heusden, spreker en schrijver: D66 heeft voor zijn beurt gesproken. Maar ja, dat is ook bijna de enige bestaansgrond van D66: voor je beurt praten.

Marc Dik, tv-presentator: Als er één organisatie ruimhartig en vrijgevig is en de daad bij het woord voegt dan is het ‘t Leger des Heils wel. Als er één partij zich liever met deugen voor de bühne bezighoudt dan is het D66 wel.

Alexander Veerman, PKN-predikant: Dit is zo kortzichtig en onzinnig van D66. Er zijn talloze organisaties die vanuit geloofs- levens- of politieke overtuiging iets doen voor de samenleving. Inclusie zit bij de toegang tot de diensten, niet perse bij de organisatie zelf. Volgens mij geldt dit ook voor D66 zelf.

Marien Korterink, presentator: D66 vindt het straks nog discriminatie als een kerk in een zoektocht naar een dominee iemand zoekt die christen is.

Hendrina de Graaf, journalist: Ik ga binnenkort solliciteren bij D66. 'Politiek werk lijkt me fantastisch, alleen sta ik niet achter het liberalisme.'

Adriaan IJsselstein: Als er één club in NL is die "laat niemand vallen" begrijpt en doet, dan is dat Leger des Heils. En beste D66'er: loop eens binnen bij een opvanglocatie, dan zie je dat medewerkersbestand van LdH meer divers is dan de gemiddelde D66 bijeenkomst.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen