cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
InSalvation
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 september 2022 door Redactie

Muziekband InSalvation blaast concert af vanwege homoseksuele dominee

Deze en volgende maand zou de bekende aanbiddingsband InSalvation door het hele land touren met aanbiddingsavonden. Ook Noord-Holland kon rekenen op de komst van de christelijke musici. Het optreden in de Protestantse Gemeente Monnickendam is echter op het laatste moment afgeblazen vanwege de aanwezigheid van dominee Alexander Noordijk, meldt het Nederlands Dagblad.

De krant vermeldt dat de kerkelijke gemeente en de muziekband theologisch niet op één lijn zitten als het gaat over hun kijk op het huwelijk. De protestantse gemeente wilde niet aan het verzoek voldoen om iemand anders dan Noordijk te laten bidden tijdens de aanbiddingsavond, die op 24 september plaats had moeten vinden. Beide partijen zijn er niet in geslaagd om een compromis te vinden. In goed overleg is besloten om de aanbiddingsavond te annuleren.

Wie is Alexander Noordijk?
Als theologiestudent aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) werd Noordijk verteld dat hij een carrière als predikant wel kon vergeten vanwege zijn homoseksualiteit. Hij onderging daarom meerdere keren conversietherapie en gebedsgezing. Noordijk vertelde hierover: "Een studiegenootje nam me mee naar huis, waar haar ouders er wel ‘iets aan konden doen’. Die mensen lieten me op mijn knieën plaatsnemen voor de bank en vertelden dat het allemaal de schuld was van mijn voorouders, die aan hekserij hadden gedaan. Daarna pakten ze er de Bijbel bij, als een soort toverboek. Er werd met handoplegging voor mij gebeden en ze duwden me door een soort symbolisch maagdenvlies heen opdat ik opnieuw werd geboren. Na een uur zeiden ze dat ik genezen was."

Het waren traumatische ervaringen waardoor hij halsoverkop is gestopt met zijn opleiding. Noordijk liet de kerk jarenlang links liggen. Een bijzondere geloofservaring bracht daar verandering in. Na vele omzwervingen maakte hij zijn theologiestudie af. Als predikant wil hij jongeren ondersteunen die hetzelfde meemaken als wat hij heeft moeten doorstaan. Noordijk: "Ik heb God nooit ergens de schuld van gegeven. Mijn lijfuitspraak is: Ik houd wel van Jezus, maar niet van al zijn kinderen. God, wat ben ik blij dat u er bent, die wel van ons allemaal houdt. Ik denk dat God dit helemaal niet zo heeft gewild. Het gaat niet om op wie je valt, het gaat om liefde." Over heeft de schoolleiding van de CHE later excuses aangeboden voor wat er destijds is gebeurd. De excuses werden door de predikant aanvaard.

EXODUS tour
De aanbiddingsavonden van InSalvation zijn onderdeel van de EXODUS tour langs twaalf provincies. De EXODUS tour van InSalvation werd twee jaar geleden afgebroken door de pandemie. Maar in september en oktober pakt de worshipband de draad weer op en trekt ze door alle provincies van Nederland met aanbiddingsavonden. Eline Bakker gaat als speciale gast mee. De concerten staan in het teken van de recente albums van InSalvation ('EXODUS', 'Verwacht') en Eline Bakker ('Abba', 'Terug naar Eden'). 

Reacties uit christelijk Nederland
Jan Wolsheimer, directeur MissieNederland: Ach... als de kerk zeer  doet. InSalvation is een prachtige band, Alexander een geweldige kerel. Het doet me een beetje pijn dit te lezen. Mijn hart gaat uit naar Alexander die in zijn leven vaker heeft geleden onder goede, evangelische intenties.

Jan Pool, spreker: Ja, dat doet pijn. Maar ik weet dat Jafeth het heel respectvol en zonder veroordeling heeft gecommuniceerd. We zullen als kerk moeten leren omgaan met onze verschillende overtuigingen. Ik hoop van harte dat onze liefde sterk genoeg zal zijn om die ruimte aan elkaar te geven!

Geert-Jan Noorman, directeur Stichting Friedensstimme: Wow. Ruggengraat bestaat nog.

Gerhard Rijksen, directeur Uitgeverij Gideon: Het is mogelijk op allerlei terreinen de Bijbel verschillend te interpreteren. Volgens mij is het belangrijk dat we elkaar als broeders/zusters eigen gewetensruimte geven. Als wij allen alles wat we doen en laten doen als voor God zij ieder in zijn/haar gemoed ten volle verzekert.

Charlotte Kremer, predikant in Zuiderwoude: Mijn geliefde collega, dominee aan de overkant van onze weilanden, heeft zich geweldig ingezet om de band InSalvation naar zijn stad te halen. Een band die liefde en gerechtigheid wil verspreiden en God wil prijzen, dat past bij hem. Hij heeft met een team alles geregeld en georganiseerd, de sporthal geboekt, reclame verzorgd, mensen enthousiast gemaakt. Liefde en gerechtigheid! Prachtig! Maar... InSalvation kwam niet. Want mijn collega past niet precies in hun plaatje. En naastenliefde is bij InSalvation een selectief begrip. Gerechtigheid is er niet voor iedere geaardheid die God geschapen heeft. Mijn collega was niet welkom in zijn eigen functie op zijn eigen plek. Dus werd het concert geannuleerd, en wie zich verheugde op een avond God prijzen, moest het zelf maar uitzoeken. Nou ja, die zijn een andere avond welkom in Assen, Bolsward of Urk. Maar ik hoop van harte dat zij andere manieren vinden om liefde en gerechtigheid te vieren, en niet bij een band die op Gods troon wil zitten.

Mart van de Kamp, voorzitter van Regenboog Alliantie Gouda: belangenbehartiger voor de LHBTI-community: Wat moeten we hier nu weer mee, met deze verbijsterende actie van InSalvation - groot (geworden) en gevestigd in Gouda, daar ook genoteerd in het KvK-register? OK, het drama speelde zich af in Monnickendam, maar welk signaal geeft deze christelijke (evangelische) muziekband hiermee af richting jongeren en volwassenen in Gouda? En breder natuurlijk, met het grote podium dat ze zich nationaal in evangelische kringen verwierven, onder andere bij EO-activiteiten en festivals als Opwekking. Moeten we net zo mild zijn als dominee Alexander Noordijk van Monnickendam? Eerst even afwachten of InSalvation reageert op oproep tot gesprek en wellicht verantwoording? Is dit misschien aanleiding, juist voor evangelische christenen, om samen na te denken en praten over welke ruimte er is, misschien echt moet zijn of komen, voor (verschillen t.a.v. de positie van) LHBTI’ers in de kerk, ook in evangelische gemeenten? Ook in Gouda? Wat mij betreft: juist ook in Gouda?

Robert Plomp, schrijver en spreker: Vroeger probeerde men met gebed occulte bijeenkomsten, seksshows, death metalconcerten, etcetera, te laten stoppen. Toch wel ironisch dat de eerste keer dat zo'n gebed werkt bij een evangelische worship-band is!

Erwin Kok, voorganger: Even los van dat ik de beslissing betreur, alleen al omdat het schade toebrengt aan mensen aan weerszijden van deze opvattingskloof, vraag ik me af of dit niet eerder besproken kon worden. Om er pas op te moeten reageren als het moment daar is, daar wordt niets beter van.

Marc van der Woude, historicus en journalist: Je zingt: "Maak dit huis tot een huis van gebed", en juist degene die wil bidden wordt geïsoleerd en in de steek gelaten. Het gaat niet eens om intentie of hoe iets op een ander overkomt, het is de daad die niet matcht met de woorden. 

Johan ter Beek, theoloog: Ik wil best invallen op m'n basgitaar! :-) Misschien de rest van de Wervelband ook wel.

Wouter van der Toorn, blogger: Jongens. Pffff. Speelt deze band farizeeënrock?

Jolmer Winkel, columnist: En stel je voor dat er daar dan ook een lesbische garderobejuffrouw zou zijn en de catering verzorgt zou zijn door een transgender. Zo kun je toch niet fatsoenlijk spelen en je boodschap van liefde uitdragen...

Leo Christ: Sommige mensen zijn zover van Gods wegen afgedwaald dat je als Bijbelgetrouwe christen hier afstand zal moeten nemen. Maar ach, in Paulus' tijd was het niet anders. Hij waarschuwde ook ons om geen omgang met zondaren te hebben en daarmee de zonde binnen te halen.

Kees Thoutenhoofd: Mooi dat InSalvation zo voor hun overtuiging staat.

Joop Barelds: Mooi dat PKN Monnickendam zo voor hun overtuiging staat.

Walter M. Brands: Ik kan er niet bij dat je gast bent in een gemeente en dan vraagt of de voorganger van die gemeente niet wil optreden. Als het tegen je principes indruist dan geldt dat toch voor die gemeente als geheel, en maak je sowieso geen afspraak.

Jurgen van den Herik: Ik zou als predikant ook afzeggen als er zo’n homofobe band kwam zingen, en “evangeliseren”: hun reactionaire antichristelijke visie uitventen, want dat doen ze vooral.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Je vormt een aanbiddingsband. Maar als er iemand mee bidt, waarvan jij zijn levensstijl als zondig beschouwd, dan stop je de aanbidding? Dat je de levensstijl van deze dominee als zondig beschouwd, daar kan ik nog wel begrip voor opbrengen. Maar ben je dan als band heiliger dan Jezus, die de hoeren en tollenaren opzocht in hun eigen huis en met hen at (en zijn Vader dankte voor het gegeven brood)?