cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Woman Empowered
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 oktober 2022 door Redactie

Hoe media je beeld op seks beïnvloedt: "Ik dacht dat een one night stand normaal was"

Hoe beïnvloedt media jouw beeld op seksualiteit? Die vraag staat centraal in een nieuwe aflevering van 'Women Empowered', een serie van Stichting Heartbeat Nederland. Vijf jonge vrouwen voeren met elkaar het gesprek over seksualiteit en dragen zelf voorbeelden aan van hoe media hun kijk op seksualteit beïnvloedde: "Ik dacht dat het normaal was om one night stands te hebben."

"Als je nu kijkt naar wat je allemaal kan vinden online, zonder dat je ouders eigenlijk weten waar je terecht kan komen, vind ik dat echt scary", vertelt een van de vrouwen. "Ik weet nog goed dat ik een groot fan was van de zangband Five Seconds of Summer, zij waren ook echt mijn voorbeeld. Maar ze leven gewoon in de wereld. Ik was 12 of 13 jaar en ik dacht dat het normaal was om one night stands te hebben. Zij vertelden heel leuk dat ze op 16-jarige leeftijd ontmaagd werden in een wc-hokje van een tankstation. Ik dacht: 'Oh dat is normaal, dat is the way.'

"Aan de ene kant heb je dus Hollywood (Amerikaanse filmindustrie, red.) die seksualiteit enorm romantiseert. Anderzijds is het eigenlijk maar een fysieke daad en maakt het dus niet uit met welke persoon je gemeenschap hebt. Ik dacht: wat heftig, wat kan de media je beïnvloeden. Wat jij ziet, luistert en wat er bij je binnenkomt is op dat moment je realiteit. En als je dan geen omgeving hebt of kerk die het daarover heeft, denk je dat dit normaal is."

Een tweede dame in de aflevering vertelt hoe ze lange tijd onbewust verslaafd was aan zelfbevrediging, nadat ze een jongen leerde kennen op de middelbare school en hij haar daar via WhatsApp toe bewoog. "Ik vond hem leuk en ik weet nog goed hoe ik met hem aan het appen was. Op een gegeven moment bracht hij het onderwerp ter sprake: 'Oh, dat moet je gewoon eens proberen', zei hij. Ik ben dat gaan doen. Uiteindelijk ben je een paar weken, maanden en jaren verder en dan denk je: 'misschien zit ik er wel vast aan. Niet aan die jongen maar wel aan het masturberen."

"In de kerk, in onze jeugdgroep, hadden we het erover met de jeugdleider. De meiden en de jongens werden gesplitst en toen zijn we in gesprek gegaan. Er was iemand die vertelde dat je het als meiden niet moet doen. Zij had namelijk een vriendin die aan een relatie begon en aan masturberen deed, wat ervoor zorgde dat ze in de relatie niet in haar behoeften kon worden voorzien."

"Op dat moment schrok ik en dacht: 'Kan het zo`n effect op je hebben?' 'Ik ben niet verslaafd' dacht ik toen: 'Als ik wil stoppen, dan kan ik dat', zei ik tegen mezelf. Ik begon in te zien dat het eigenlijk zonde was, iets dat je niet zou moeten doen en wat niet goed voor je is. Ik wist dat ik ermee moest stoppen."

"Een paar jaar later heb ik mij laten dopen. ik dacht: 'Heer, ik moet hier van af. Bij de doop krijg je een nieuw lichaam, dus wil ik die dingen achter mij laten. Ik heb ervoor gebeden maar helaas was het daarna niet direct weg. Zo werkt God ook niet, je moet er zelf je steentje aan bijdragen. Dus het kostte een paar maanden totdat ik er echt vanaf was. Daar ben ik heel dankbaar voor."

Benieuwd naar de hele video? Deze is hieronder te zien. 

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen