cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jan van Barneveld
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 september 2022 door Redactie

Bijbelleraar en theoloog Jan van Barneveld (86) overleden

Vorige week woensdag overleed op 86-jarige leeftijd de bekende theoloog en bijbelleraar Jan van Barneveld. Gedurende zijn actieve loopbaan was Van Barneveld twaalf jaar lang werkzaam voor Family7 en was hij een van de oprichters van de Stichting Tearfund Nederland. Van Barneveld stond ook bekend om de lezingen en seminars die hij hield over de eindtijd-profetieën en Israël. 

In een live-uitzending van het Family7-actualiteitenprogramma Uitgelicht! blikken Ans van de Vegte, voormalig directeur van Family7, en spreker Otto de Bruijne terug op het leven en werk van Jan van Barneveld. “Wat voor man was hij?”, is de eerste vraag die presentator Stephan Bouman aan Otto de Bruijne stelt. “Het was een scherpe denker, ik noem hem een profeet. Het was ook een keiharde werker. Hij was een man die zijn liefde voor Israel direct vertaalde in hulp aan de armen, de weduwe en de wees. Hij had gerechtigheid op het oog”, vertelt De Bruijne.

De Bruijne en Van Barneveld trokken jarenlang met elkaar op en speelden een belangrijke rol in de oprichting van Stichting Tearfund Nederland. “Hij is later doorgegaan naar de Barmhartige Samaritaan en heeft een groot deel van zijn leven ingezet voor het helpen van mensen in nood.”

Op de vraag hoe De Bruijne Van Barneveld precies leerde kennen, antwoordt de spreker: “We hadden een kleine opwekking in Barneveld. Ik was in die tijd leraar. In die tijd kwamen tientallen jongeren tot geloof. Je zag de klassen gewoon veranderen. Iedere vrijdagavond was er een Bijbelstudie, met zang en gitaren erbij. De jongeren wilden iets actiefs gaan doen. Ze hielden huis-aan-huiscollecten. Op een gegeven moment dachten we: ‘Wat doen we met het geld?’ Toen hoorden we net van Jan en van de stichting Tearfund. We hebben hem toen een grote zak met geld gegeven. Op dat moment ontdekte ik hoe hard die man werkte om Tearfund op de kaart te zetten”, zegt De Bruijne die zich later zo'n vijf tot zeven jaar met Van Barneveld zou inzetten voor Stichting Tearfund.

Naast het werk dat Jan van Barneveld voor Tearfund deed, was hij later ook jarenlang actief voor de zender Family7. Voormalig directeur, Ans van de Vegte, haalt mooie herinneringen op aan de tijd dat ze met Van Barneveld samenwerkte. “Ik heb Jan leren kennen als iemand die heel goed wist waar hij over sprak. Je kon merken dat hij inderdaad hard gewerkt en gestudeerd had. Het was ook een man die zich niet van de wijs liet brengen. Wat hij in zijn hoofd had, en waarvan hij dacht dat het klopte, verkondigde hij ook. Het was een man met ontzettend veel humor.”

“In het begin van Family7, toen hij bij ons kwam werken, deden we alles  nog zelf. Ik was dus ook wel eens degene die dan de visagie deed. Dan zei hij: ‘Oh, ben jij vandaag de smeerpoets?’ Het was een bijzonder mens en een harde werker die heel veel voor Family7 betekend heeft”, vult Van de Vegte aan.

Volgens Van de Vegte speelde De Bijbel een cruciale rol in het leven van Jan van Barneveld. “Ik denk dat zijn hele ziel en zaligheid daarin zat. Datgene wat hij tijdens zijn studies en in zijn tijd met zijn Heer en Heiland heeft ontdekt, wilde hij heel graag delen met christelijk Nederland. Hij was van onschatbare waarde voor onze zender.”

De volledige uitzending is hieronder terug te zien.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Veel van hem gezien en gehoord via Family7 en altijd waren het interessante programma’s waar ik naar uit keek. Was hem de laatste tijd “kwijt”. Dat zijn herinnering tot zegen mag zijn.