cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jezus in de boot
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 september 2022 door Patrick Goede

Kerk vervangt glas-in-loodraam van slavenhandelaar door migrantenboot met Jezus

Een afbeelding van Jezus in een migrantenboot zal een glas-in-loodraam vervangen dat gewijd is aan Edward Colston, de slavenhandelaar, in een historische Anglicaanse kerk. Volgens de Telegraph nam de St Mary Redcliffe-kerk in Bristol twee jaar geleden de beslissing om vier glas-in-loodpanelen te verwijderen die aan Colston waren gewijd, nadat zijn standbeeld was neergehaald en in de haven was geworpen.

Het raam werd tijdelijk vervangen door gewone panelen en de kerk nodigde het publiek uit om nieuwe ontwerpen in te dienen voor een prijsvraag. De panelen vormden vroeger het onderste deel van het raam van het noordelijk transept, beter bekend als de Barmhartige Samaritaan, en geven het verhaal weer dat Colston als zijn motto had genomen.

De vier nieuwe panelen zijn ontworpen om "een cruciaal aspect van onze gedeelde Bristoliaanse geschiedenis als buren weer te geven, en verwijzen naar een relevant aspect van het karakter van Christus", aldus de kunstenaar Ealish Swift.

Egypte
Onder de nieuwe panelen is één paneel dat "de huidige vluchtelingencrisis uitbeeldt, met Jezus als een vluchtelingkind dat naar Egypte vlucht", zegt Swift, een in Bristol gevestigde arts in opleiding, in haar artiestenverklaring.

"Jezus wordt afgebeeld in meerdere etniciteiten om het Anglo-centrische verhaal van een 'witte Jezus' tegen te gaan, en stromend water stroomt tussen de panelen om de ontwerpen in de zeehavenstad Bristol weer te geven," voegde ze eraan toe.

Swift zei verder dat haar ontwerpen gebaseerd zijn op de "diepe en complexe geschiedenis van Bristol, van wreedheden uit het verleden tot hedendaagse zorgen, om ons aan de reizen van onze buren te herinneren en hoe we op dit moment bij elkaar zijn gekomen, vooruitkijkend op weg naar een gedeelde toekomst”.

Fantasierijk
Een woordvoerder van de kerk zegt dat de wedstrijd bedoeld is als "onderdeel van een doorlopend proces van reflectie en actie om ervoor te zorgen dat het kerkgebouw van vandaag de door St. Mary Redcliffe verklaarde waarden weerspiegelt en voor iedereen toegankelijk is".

Dan Tyndall, de pastoor, vertelde South West News Service: “Het winnende ontwerp is krachtig en fantasierijk, het slaagt erin om te resoneren met hedendaagse problemen en zal toch ook de tand des tijds doorstaan. Swifts idee was erg populair bij bezoekers van de kerk en zal goed passen binnen het huidige Victoriaanse raam."

Beeld: Ealish Swift

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Griezelig hoe men ook in de kerk probeert te ‘deugen’ en zich aanpast aan de waan van de dag.