cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
ds. J. A. J. Pater
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 september 2022 door Redactie

Als je opnieuw geboren bent, moet je karakter dan ook veranderen? Ds. Pater antwoordt

'Als je opnieuw geboren bent, dan moet toch ook je karakter veranderen? In 2 Korinthe 5:17 staat toch “indien iemand in Christus is, die is een nieuw schepsel”? Dat brengt me dan weer aan het twijfelen of ik wel echt een kind van God ben', stelt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

'Als we karakter opvatten als temperament, dan verandert dat niet direct door de wedergeboorte', maakt ds. J. A. J. Pater (foto) duidelijk. 'Wel is het zo dat er in het leven met de Heere een proces in je leven opgang komt waardoor de scherpe kanten van je karakter eraf gaan en ook negatieve kanten positief omgebogen kunnen worden. Dat is doorgaans niet iets van de ene op de andere dag, maar iets van langere tijd.

Nu noem jij ook een paar valkuilen die met jouw karakter te maken hebben. Je bent door je felheid ook ongeduldig en je doet door je spontaniteit te snel beloften die je dan moet herroepen. Nu denk ik dat ik je mag feliciteren dat je dit ontdekt hebt bij jezelf. Nu mag je namelijk de hulp van de Heere inroepen om in afhankelijkheid van Hem deze zonden te doden. Dat betekent heel concreet dat wanneer je weer voelt dat je ongeduldig bent, dat je bidt: “Heere Jezus, geduldig Lam van God, geeft U mij Uw geduld om met deze omstandigheden of met hem of haar of hen om te gaan.”

Wie in Christus is, die is een nieuw schepsel. Maar het probleem is: een nieuw schepsel heeft een oude mens. En nu gaat het nieuwe schepsel zwaar gebukt onder die oude mens. En hoe meer last je van die oude mens krijgt, hoe meer je de Heere Jezus nodig hebt en bij Hem komt tot verzoening en rechtvaardiging en tot vernieuwing en heiliging. En daar gaat het maar om', aldus de hervormde PKN-predikant uit Doornspijk.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Net als de natuurlijke geboorte is Van boven geboren (bovennatuurlijk) worden een proces. Een baby moet door het vruchtwater heen de levensadem ontvangen. Net als een foetus mogen we een kind van God worden (Joh.1:12, 3:5-6) door doop in water en Geest. Dus: bekeer je, kom tot geloof in de here Jezus, laat je dopen in water en Geest en Hij kan je karakter gaan vormen.