cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Families in de regio Shalla
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

MET WOORD EN DAAD

 

Aleida Verhage zag met eigen ogen de impact van droogte en steunt nu vijf families

Ze bedwong de Galibier en Mont Ventoux al eens voor de sponsortocht Sport for Others. Dit jaar gaat de gepensioneerde Aleida Verhage de uitdaging aan om op 1 oktober een stevig parcours in Limburg te bedwingen voor haar medemens in Ethiopië. “Je kan een enorm verschil maken.”

Als Aleida Verhage het even moeilijk heeft, denkt ze alleen maar: ik loop voor dié mensen. Zij hebben het een heel jáár zwaar. Dat is haar motivatie voor de pittige tocht die dit jaar in Limburg plaatsvindt. Ze zag in Ethiopië zelf hoe droog het er in verschillende regio’s is en dat er een groot verschil gemaakt kan worden. “Met elkaar helpen we straks 40.000 gezinnen, zo’n 200.000 mensen."

Als het maar even mogelijk is maakt ze een heel uitje van de sponsortocht. “Het leuke is dat onze jongste dochter eerder in Frankrijk ook meefietste. Nu loopt onze oudste dochter de route van 26 kilometer hard.” Samen hebben ze al vanaf de donderdag van tevoren een Bed & Breakfast in de buurt geregeld en bereiden ze zich terdege voor op de uitdaging.

Het doel van de sponsorloop is het waterproject in de droge regio Senbete Shalla in Ethiopië, waar mensen nauwelijks perspectief hebben door het tekort aan water. Daardoor is er weinig te drinken, te eten en groeien gewassen nauwelijks voor de 145.000 inwoners. De 500 euro die iedere deelnemer aan Sport for Others ophaalt, gaat naar een waterput en -reservoir, waterleidingen en waterpunten in de verschillende dorpen. Door speciale comités op te richten, zorgt initiatiefnemer Woord en Daad ervoor dat de systemen onderhouden worden en gezinnen er ook iets voor betalen.

"Meiden van 15 of 16 jaar zeulen die zware jerrycans naar een groot waterpunt"

“Daar haal ik geld voor op”, vertelt Verhage, “omdat de nood ontzettend hoog is in Ethiopië. Twee jaar geleden ben ik er geweest, toen we verschillende projecten bezochten in het noorden. Toen corona toesloeg moesten we het inkorten en konden we helaas niet meer naar dit project. Maar je ziet met eigen ogen hoe droog het er is. Meiden van 15 of 16 jaar die zware jerrycans naar een groot waterpunt zeulen. Het wordt door het project zoveel beter verdeeld, en zo dat het zelfvoorzienend is. Daar is veel geld voor nodig.”

Er is op 1 oktober behalve een wandeltocht, ook een hardloop- (26 of 35 kilometer) en wielrenparcours (deel van de Amstel Gold Race) uitgezet. “Maar ik ben altijd van het wandelen geweest”, lacht Verhage, door het vele hardlopen in het verleden zijn haar knieën niet meer wat ze geweest zijn. “Toch heb ik goede benen. In dit project komt dat samen met mijn hart voor de naaste. Het is heel leuk dat je ziet hoe het wordt besteed.”

"Ethiopiërs hebben een prachtige, blijmoedige levenshouding"

In Ethiopië zag Verhage een prachtig volk, dat het door de omstandigheden heel zwaar heeft. “Het is een heel trots volk. Niet hoogmoedig, maar trots op een mooie manier. Ze hebben een prachtige, blijmoedige levenshouding. Daarbij is het ook een christelijk land en zijn veel van hen heel godsdienstig.”

Haar eerdere ervaringen met Sport for Others hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten. Zoals die keer dat de honderden deelnemers met natte sneeuw de top van de immense Galibier bereikten. Of toen ze kilometers zonder gps, met liters water liepen, omdat er geen punten onderweg waren. “Dat vond ik prima: dat doen die mensen in Ethiopië ook, denk ik dan.” Ze hield er een maatje aan over, waar ze nog regelmatig mee wandelt. “En als je weggaat, ben je net één grote familie. Het geeft een grote verbondenheid.”

De minimaal 500 euro die deelnemers ophalen gaat naar het project van Woord en Daad dat per persoon vijf families kan ondersteunen met schoon drinkwater.

Wil jij op de valreep nog meedoen met Sport for Others? Kijk dan op de website. Of steun Aleida Verhage in haar missie. Kijk hier op haar pagina.