cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
De training Zaaigoed
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET AGAPÈ

 

Leer getuigen, niet evangeliseren: "We moeten leren over onze verlegenheid heen te stappen"

Ben jij een getuige van Jezus Christus? Een moeilijke, wellicht confronterende vraag. Wel één die ertoe doet. Omdat veel christenen het uiteindelijk lastig vinden hun geloof te delen met hun naaste, startte Agapè de training ZaaiGoed. Niet om ‘superchristenen’ te maken, maar omdat we het getuigen zijn verleerd. “Terwijl vooroordelen over christenen aan het verdwijnen zijn en daarmee mogelijkheden ontstaan.”

Stel jezelf eens de vraag: wat geloof ik eigenlijk? Kan je daar dan in een paar minuten antwoord op geven? “Veel christenen zeggen dan: ‘Dat moet je maar aan de voorganger vragen.’ Of: ‘Daar moet ik even over nadenken.’” Agnes van den Broek (51) geeft in oktober de training op twee plaatsen bij Agapè en ziet veel kerken wel een missionair verlangen hebben, maar druk zijn met het eigen gemeenteleven.

"We zijn van de weeromstuit verlegen geworden"

Is getuigen wel van deze tijd? Staan mensen in deze tijd wel open voor een andere levensvisie? Van den Broek: “Er is een tijd geweest dat christenen met de voet tussen de deur een negatief imago neerzetten. We weten inmiddels heel goed dat we dat niet willen. Maar we zijn van de weeromstuit verlegen geworden. Natuurlijk: je moet iemand niet op het moment dat ze boodschappen aan het doen zijn vertellen dat ze verloren gaan. Die houding willen we als christenen niet meer aannemen. Maar welke wel?”

Een antwoord op die vraag probeert Agapè te geven met ZaaiGoed. De nieuwsgierigheid naar andersgelovigen zit namelijk wel in onze samenleving: mensen zijn geïnteresseerd in spiritualiteit.  “Als je maar leert de taal van deze tijd te spreken”, ziet Van den Broek. Daarbij moet je wel voorzichtig zijn, "maar er zijn wel mogelijkheden”.

En die benutten we vaak niet, wij christenen zijn vaak heel netjes. “Als de buurvrouw een verhaal over reiki (alternatieve geneeswijze, red.) vertelt, dan luister ik gewoon. Vervolgens mag zij dan ook naar mij luisteren. Dat is mijn verhaal. We moeten dus leren om over die verlegenheid heen te stappen.”

Want kennen christenen vaak wel mensen buiten de kerk? In eerdere trainingen merkten deelnemers dat deze connecties regelmatig ontbreken. “Zelf ben ik vrijwilliger in een buurtcentrum geworden, sinds ik ben verhuisd. Ik geef taalles, maar ook daar flap ik er weleens wat uit. Dat alle jongeren in de kerk ‘u’ tegen mij zeggen, bijvoorbeeld.” 

"Als je buurman vertelt over de gezondheid van zijn vrouw, kan je vragen daarvoor te bidden. Dat voelt raar, maar mensen vinden het vaak lief"

“Het is heel belangrijk dat mensen relaties met hun buren opbouwen. Ook al zijn ze geen christen, je hebt vast een gezamenlijke hobby. Samen koffiedrinken kan altijd. Daar begint het. Als je buurman vertelt over de gezondheid van zijn vrouw, kan je vragen daarvoor te bidden. Dat voelt raar, maar mensen vinden het vaak lief.” Is dat niet voorbehouden aan mensen met een extraverte persoonlijkheid? Van den Broek: “Misschien is het voor hen wat makkelijker. Maar getuig zoals het bij je past. De één is heel wollig, de ander heel direct. Getuigen kan ook als je introverter bent, daar ben ik zelf een voorbeeld van.” 

Aan het begin van de training wordt aan de deelnemers gevraagd vijf mensen op te schrijven die God niet kennen. “Ga dagelijks voor hen bidden. Voor je buurvrouw, voor je broer. Later komen we daar ook op terug. Als je bidt, ga je ook steeds vaker zien dat God iets doet met je gebeden.”

Zelf ervaart Van den Broek ook steeds dat je er “gewoon over kan praten”. Toen ze een arts aan de lijn had, vanwege ziekte in de familie vroeg zij haar: ‘Trek je het nog wel?’ “Ik zei: ‘Gelukkig wel, met de steun van God, mijn vrienden en mijn man.’ Dat mag zij gewoon weten. Het is zo mooi dat wij als gelovigen een relatie met God de Vader hebben. Daarmee duw je het ze niet door de strot.”

Kan je het evangelie in normale taal uitleggen, zonder begrippen als ‘wedergeboorte’ en ‘zonde’?"

Hoe dat in de training tot uiting komt? Bijvoorbeeld door interactieve vormen en rollenspellen. “Het is belangrijk dat mensen wat meer kennis krijgen, maar vooral ook vaardigheden op doen. Zodat je het evangelie bijvoorbeeld in drie minuten kan vertellen. Dat je het in normale taal uit kan leggen, zonder begrippen als ‘wedergeboorte’ en ‘zonde’. Die zijn vaak niet bekend. Dat klinkt heel suf, maar is heel goed.” 

Een belangrijk onderdeel van de training zijn de MissieMaatjes, andere deelnemers, met wie je tussendoor afspreekt. “Zo bouw je samen wat op. Deel je dat je bidt voor een moeder op het schoolplein. Of dat je ergens teleurgesteld over bent.” 

Getuigen, het is gewoon een onderdeel van het leven. “Wat je leert in de training is een levensstijl, meer dan iets als een cursus Frans. Die stop je in de kast. Maar het is ons verlangen dat het doorgaat.”

De training ZaaiGoed wordt in overleg met een kerk gegeven. Kijk op de website agape.nl/zaaigoed voor meer informatie of mail naar kerken@agape.nl voor ZaaiGoed in jouw gemeente.