cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kerk schotland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 augustus 2022 door Redactie

Zwitserse kerk schrapt woorden 'bruid' en 'bruidegom' vanwege homohuwelijk

De Reformierte Kirche in het Zwitserse kanton Zürich gaat vanaf 1 januari 2023 niet meer de woorden ‘bruid’ en ‘bruidegom’ gebruiken. Men kiest ervoor om vanaf volgend jaar het begrip ‘echtpaar’ te hanteren omdat dit genderneutraal is en op elk koppel van toepassing, zo meldt CNE.

“Een homoseksuele man zal zich niet echt aangesproken voelen als hij bruidegom genoemd wordt, net zomin als een lesbische vrouw bruid genoemd wil worden”, legt een woordvoerder van de kerk uit tegenover Insideparadeplatz. Overigens is het vooral een verandering in de kerkorde en betekent het niet dat de woorden ‘bruid’ en ‘bruidegom’ helemaal verboden worden. In ‘passende situaties’ kunnen deze woorden namelijk gewoon nog gebruikt worden. Concreet lijkt het erop neer te komen dat bij een huwelijk tussen verschillende geslachten niets verandert, maar dat de verandering vooral bedoeld is om homoseksuele echtparen niet tegen de borst te stuiten.

In de Evangelisch-Gereformeerde Kerk van Zwitsersland is het al sinds eind vorige eeuw mogelijk om homohuwelijken te laten zegenen. In 1999 sprak de leiding van de kerk uit dat er homoseksuele en heteroseksuele relaties gelijk zijn. Een kerkelijk huwelijk is echter pas sinds dit jaar mogelijk in de kerk. Kanton Zürich bestaat uit 130 kerkelijke gemeenten met in totaal ruim 420.000 leden.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Als de kerk eenmaal iets van God Woord loslaat en homohuwelijken gaat toestaan, dan moet men, zoals nu blijkt, zich steeds verder aanpassen en raakt zij nog meer van haar geloofwaardigheid als kerk kwijt. Dan gaat zij met de wereld bergafwaarts naar de ondergang.