cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Archeologische vondst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 augustus 2022 door Jeffrey Schipper

Unieke vondst: Archeologisch bewijs van verwoesting Tweede Tempel gevonden

Experts met kennis van zaken over de Oudheid zeggen archeologisch bewijs gevonden te hebben van de verwoesting van de Tweede Tempel. De Israel Antiquities Authority (IAA), de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor opgravingen in Israël, bericht over een bijzondere ontdekking. Het gaat om stenen die zijn gebruikt als projectielen om de muren van Jeruzalem neer te halen tijdens het beleg in 70 na Christus, zo meldt de Christian Post.

Op basis van deze bevindingen is het duidelijk dat het gaat om een 2000 jaar oud slagveld in een van de oudste districten van Jeruzalem. De opgraving heeft tot nu toe honderden ballistastenen van verschillende groottes blootgelegd die werden gelanceerd vanaf “geavanceerde schietmachines”, zoals archeoloog Kfir Arbiv omschrijft. Volgens hem werden ook kleinere stenen gebruikt door infanterie- en katapultmachines die behoorden tot het arsenaal van de Romeinen. Ook werden speren, zwaarden en pijlpunten – sommigen waren zwaar genoeg om panters te doorboren – teruggevonden bij de opgravingen.

De stenen zouden zijn gebruikt bij de gewelddadige belegering die in totaal vier maanden duurde en leidde tot de verwoesting van de tempel en de uiteindelijke val van Jeruzalem. Deze Tweede Tempel was van 516 voor Christus tot 70 na Christus in gebruik. Deze tempel werd destijds onder leiding van generaal Titus door het Romeinse leger veroverd en verwoest. De vernietiging van de tempel werd door Jezus voorspeld in de evangeliën van Mattheüs, Marcus en Lucas. ‘Voorwaar, Ik zeg u: hier zal niet één steen op de andere steen gelaten worden die niet afgebroken zal worden’, zei Jezus tegenover zijn discipelen (Matthëus 24:2, red.).

Eerdere vondsten
Vijf jaar geleden stuitten onderzoekers op de hoofddoorgang die, voor de vernietiging door de Romeinen in 70 na Christus, naar de Tweede Tempel leidde. De archeologen waren ervan overtuigd dat het is aangelegd onder het bewind van Pontius Pilatus, die Jezus ter dood veroordeelde. Waarschijnlijk ging Jezus via deze route naar de tempel. Een paar jaar geleden werd ook een oud ritueel bad gevonden. Het bad komt uit de tijd van de Tweede Tempel en uit de onderzoeksresultaten blijkt dat vroege volgelingen van Jezus deze plek bezochten.

Foto boven: Israel Antiquities Authority (IAA)

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Prachtig love Israël de bijbel is het woordt van God