cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Het wetboek van Kentucky
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juli 2022 door Redactie

Rechter Kentucky noemt leven bij conceptie "duidelijk christelijk" idee en blokkeert wet die abortus na 6 weken verbiedt

Een rechter in de Amerikaanse staat Kentucky heeft twee wetten geblokkeerd die abortus in een vroegtijdig stadium onmogelijk maakten, meldt de Christian Post. Rechter Mitch Perry concludeerde dat er eerst een mening gevormd moet worden hoe Kentucky ten opzichte van abortus staat, voordat abortus in de ban gedaan wordt. Ook noemde Perry het idee dat leven begint bij de geboorte een "duidelijk katholiek en christelijk idee".

De rechter is van mening dat "andere geloven op veel verschillende manieren kijken naar het leven, wanneer het begint en op welk moment de foetus herkend zou moeten worden als een onafhankelijk mens". Omdat het een duidelijk christelijk idee is volgens Perry gaat het in tegen de grondwet van de staat om daar een wet volledig op in te richten. "De algemene vergadering mag niet een leer of favoriet geloof uitlichten om deze een voorkeursbehandeling te geven."

En daarom heeft de rechter uit Kentucky een stokje gestoken voor twee wetten: de wet waarin vrijwel alle abortussen na zes weken worden verboden, maar ook een wet die na de uitspraak van het Hooggerechtshof zorgde dat voorlopig alle abortussen in de eerste twee trimesters van de zwangerschap werden verboden. Door de uitspraak van het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Staten van Amerika werd een eerdere beslissing teruggedraaid: de uitspraak in de zogenaamde Roe vs. Wade-zaak. Door dit besluit mogen Amerikaanse staten zelf hun abortuswetgeving vormgeven.

Staten als Kentucky speelden daar voorafgaand op de uitspraak op in: mocht het Hooggerechtshof haar eerdere besluit terugdraaien, dan hadden ze al een wet klaarstaan die abortus zo goed als onmogelijk zou maken. Dat heeft rechter Perry nu de voet dwars gezet: eerst, zo vindt hij, moet de staat de tijd krijgen een duidelijke wetgeving op abortus te presenteren.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ook noemde Perry het idee dat leven begint bij de geboorte een "duidelijk katholiek en christelijk idee".

@Redactie, deze zin lijkt mij niet te kloppen. Moet daar soms “bij de conceptie” staan?