cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. H. Peet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 juli 2022 door Redactie

Zoektocht naar kerk verloopt moeizaam bij Refoweb-vragensteller: 'Ik heb moeite met veel kerken'

'Ik heb veel moeite met veel kerken/gemeenten. Het grootste deel van mijn leven bestond uit veel narigheid in vorige kerk(en), waar ik uiteindelijk ontdekte dat ze steeds vaker onbijbels handelden en ben ik daar onder protest weggegaan. Ik streef naar de balans: een behoudende kerk die op een eerbiedige en schriftuurlijke wijze niet te ouderwets wil of modern moet zijn, zich richt op hoofdzaken en zo vrij mogelijk handelt in bijzaken. Dit heb ik tot nog toe niet kunnen vinden', stelt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

In zijn antwoord valt ds. H. Peet (foto) meteen met de deur in huis: 'Je oordeel over kerkelijk Nederland vind ik erg hard. Je wijze waarop je over de kerk spreekt, zou je allereerst tot zelfonderzoek moeten dringen: zou er ook aan mijn houding richting de kerk iets kunnen mankeren? Je wijze van benaderen komt bij mij nogal hoogmoedig over.'

De christelijke gereformeerde predikant maakt duidelijk hoe het er in de vroege kerk aan toe ging en schrijft vervolgens: 'Wat moest de Heiland een boel geduld hebben met Zijn volgelingen. Wat een misverstanden; zelfs aan bij de instelling van het avondmaal maakten ze ruzie over de vraag wie de meeste wel niet was. Toch heeft de Heere Jezus er nooit één de laan uit gestuurd. Wat was er veel mis in de gemeente van Korinthe; om over de Galatische gemeenten maar te zwijgen. Nee, Paulus windt er geen doekjes om wat er mis is. Maar de inzet van de Korinthebrief maakt wel duidelijk dat Paulus ze zeker niet heeft afgeschreven.

Ik zou zeggen: stop het zoeken naar de meest volmaakte kerk. Trouwens, als je denkt haar gevonden te hebben en jij voegt je erbij dan is die kerk niet volmaakt meer, gesteld al dat ze het voorheen geweest zou zijn. Hoe je het ook wendt of keert: de kerk blijft een heilige vergadering van zondaren. (...) Daarnaast zou ik je willen aanraden om eens af te stappen van de vraag: wat heb ik aan de kerk? Om die vraag te vervangen door de vraag: wat mag ik voor de kerk betekenen? Hoe mag ik eraan meebouwen? Wanneer we aan die kant beginnen en belangeloos beginnen te geven, zullen we ervaren dat de Heere juist dan in die gemeente ons ook veel zegen doet ontvangen', aldus ds. Peet.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Wanneer je de perfecte kerk/gemeente zoekt zal je van een koude kermis thuiskomen, omdat er ook geen perfecte christenen zijn. Gelukkig ziet God ons aan in de Here Jezus, die wel perfect was en is. Wel mogen we elkaar vermanen en in liefde corrigeren om samen te streven naar het hoogste doel.