Een pijnlijke waarheid: het duister sluipt steeds meer de christelijke wereld binnen

God14 juli 2022 Ingrid Bijl
Ingrid Bijl

We leven in een samenleving waar christelijke overtuigingen steeds minder zichtbaar zijn. Onze samenleving wordt sterk beïnvloed door de New Age-beweging en de postmodernistische beweging, beide bloeiend in de tweede helft van de 20e eeuw. Aanhangers van de New Age-beweging keken uit naar een “New Age”, een nieuw tijdperk van liefde en licht, door persoonlijke transformatie en genezing. Mensen die deze stromingen aanhangen hebben een aantal specifieke kenmerken: ze hebben weinig tot geen eerbied voor gezag en autoriteit en ze nemen doorgaans zichzelf en hun eigen ervaringen en gevoelens als maatstaf voor hun (morele) beslissingen.

Subjectieve waarheid
Het gevolg daarvan is dat we geconfronteerd worden met een samenleving waarin de waarheid als subjectief en relatief wordt ervaren en waar geen goed of slecht is. Individuen worden niet meer geleid door geloof en hun relatie met de enige, ware God, maar door hun eigen begrip van God en de wereld. Een zeer individuele benadering, waarin iedereen zijn eigen doelen in het leven bepaalt en waar iedereen zijn of haar eigen ‘religie’ en persoonlijke waarheid kan creëren.

Als ik in christelijke omgevingen rondkijk, zie ik veel mensen comfortabel weggedoken in hun christelijke levensstijl.

Persoonlijke transformatie, persoonlijke genezing, persoonlijke ontwikkeling en soms ‘verlichting’ zijn de belangrijkste doelen in het leven van mensen. De manier om dit alles te bereiken is een persoonlijke mix en match van alle beschikbare religieuze, spirituele, seculiere, filosofische, theoretische en mystieke concepten en praktijken.

Waarom is dit belangrijk voor de kerk?
Je denkt misschien dat het niet nodig en niet echt relevant is voor jou of je kerk om meer te weten te komen over het New Age, de moderne spiritualiteit en het post-moderne denken. Als je zo denkt, maak je echter een belangrijke inschattingsfout. Ik deel in hieronder de twee belangrijkste redenen je als christen en als kerk tijd en energie zou moeten investeren om er meer over te weten.

1. Als je hun wijze van denken niet kent, kun je het evangelie niet effectief met hen delen.
Als ik in christelijke omgevingen rondkijk, zie ik veel mensen comfortabel weggedoken in hun christelijke levensstijl. Ze hebben christelijke vrienden, gaan naar christelijke scholen en spreken dezelfde soort taal: ‘christiaans’. Als christenen moeten we echter de wereld ingaan, het goede nieuws delen en discipelen maken (Mat. 28: 18-20). Dit betekent dat je die comfortabele plaats moet verlaten en met niet-gelovigen moet praten. Maar hoe benader je ze? Wat is de beste manier om te communiceren met mensen met een totaal ander geloofssysteem?

God openbaarde Zich duidelijk aan Ingrid door de Bijbel. In dit interview deelt ze haar getuigenis:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Het draait om relaties
Als mens zijn we geschapen voor relaties (Gen. 2:18). De belangrijkste relatie die we als christenen hebben, is onze persoonlijke relatie met Jezus, en via die relatie moeten we relaties opbouwen met de mensen om ons heen: familie, vrienden, collega’s, kerk-familie en niet-christenen. Al deze relaties hebben als primaire doel God te verheerlijken. In het opbouwen van relaties met niet-gelovigen gaat het niet er niet alleen over dat je jouw geloof vertelt aan anderen en vervolgens hoopt dat ze erdoor worden overtuigd. Het opbouwen van relaties betekent dat je moet investeren in het begrijpen van anderen: dat je meer leert over hun overtuigingen, hun harten en hun manier van denken. Als je als christen tegen een New Ager begint te praten zonder een idee te hebben van wat hen beweegt, kun je de boodschap van het ware evangelie van Jezus Christus nooit werkelijk overbrengen.

Als je als christen tegen een New Ager begint te praten zonder een idee te hebben van wat hen beweegt, kun je de boodschap van het ware evangelie van Jezus Christus nooit werkelijk overbrengen.

2. De ‘vijand’ gebruikt New Age en Postmodernisme om je kerk binnen te sluipen!
De manier waarop mensen tegenwoordig over hun leven denken, wordt sterk beïnvloed door de New-Age en post-moderne overtuigingen. Je kunt deze overtuigingen overal lezen en horen: in tijdschriften, kranten, tv-shows, boekhandels, scholen en zelfs kerken! Het is dé manier waarop de meeste mensen tegenwoordig denken en communiceren. Dus als je niet weet waar je op moet letten, is de kans groot dat je sommige ideeën in je eigen leven en je eigen kerk zult ondersteunen.

Wat is het belangrijkste om te weten?
Elke persoon die in New Age-overtuigingen is, heeft zijn of haar eigen waarheid gecreëerd uit veel verschillende concepten, wereldbeelden en religies. Vanuit mijn persoonlijke perspectief en ervaring zijn veel mensen die New Age-overtuigingen hebben, zoekers die op zoek zijn naar geluk, liefde, ondersteuning, heling, groei, inzicht en wijsheid. Ze hebben echt de wens om goede, menselijke mensen te zijn met liefdevolle relaties.

Ik had hetzelfde verlangen: ik heb meer dan 35 jaar gezocht naar DE Waarheid, naar een betrouwbare leraar en naar wijsheid. Het probleem was dat ik niet wist waar ik moest zoeken. Ik dacht dat ik genoeg wist van het christendom om NIET tot die ouderwetse religie te willen behoren. Niemand had me geleerd dat de Bijbel het ware en historisch accurate Woord van God was.

Niemand had me geleerd dat Jezus DE waarheid en de weg en het leven was. Dat Hij de enige echte betrouwbare leraar was en dat echte Wijsheid te vinden was in een persoonlijke relatie met Hem. Dat het erom gaat dat we God dienen en zijn geboden te gehoorzamen.

Dus… als je toevallig mensen tegenkomt die niet gelovig zijn, probeer er dan achter te komen wat ze denken, waarom ze geloven wat ze geloven. Als ze op zoek zijn naar waarheid, zoals ik was, biedt dit je geweldige kansen om samen te praten.

In mijn vervolgartikel schrijf ik meer over het wereldbeeld van mensen in de New Age en moderne spiritualiteit.

Ingrid Bijl dient God door haar werk als Biblical counselor (Bijbels raadsvrouw). Klik hier om haar website te bezoeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#305 Patrick & Jeffrey over christelijke PVV-stemmers, winkelen op zondag en de genderkloof
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Fulani herders
Nieuws

Zeven doden bij door islamitische aanval op christelijke dorpen Nigeria

Bij islamitische aanvallen op twee christelijke dorpen in de Nigeriaanse staat Plateau zijn donderdag 30 november zeker zeven christenen om het leven gekomen. De moslimterroristen en Fulani-herders vielen de dorpen midden in de nacht binnen en zaaide

Jezus
Nieuws

Wereldberoemde Jezus-film verschijnt in 2025 ook in animatievorm

De bekende film ‘Jesus’ gaat een nieuw tijdperk in. De film die een inkijkje biedt in het leven en de bediening van Jezus, verschijnt in 2025 ook in animatievorm. Dat meldt CBN News. ‘Jesus' verscheen in 1979 en werd sindsdien door miljarden mensen b

Haroon Shahzad
Nieuws

Pakistaans familie ondergedoken na delen Bijbeltekst: "Ik leef niet bij mijn gezin"

Ondanks dat een christelijke man afgelopen maand door een rechtbank in Pakistan op borgtocht werd vrijgelaten, zijn de gevolgen van de valse beschuldiging van godslastering enorm voor zijn gezin. De man en zijn familie moesten gescheiden van elkaar o

Kardinaal Raymond Burke
Nieuws

Paus Franciscus is het zat en trekt appartement en salaris kardinaal Burke in

Paus Franciscus heeft besloten de Amerikaanse kardinaal Raymond Burke uit zijn appartement te zetten en zijn salaris in te trekken. Dat meldt het persbureau The Associated Press (AP) op basis van twee anonieme bronnen. Burke stond al jaren bekend als

Wilders
Nieuws

CU wil kabinet met PVV niet steunen, SGP adviseert centrumrechtse regering

De ChristenUnie heeft in een brief aan verkenner Ronald Plasterk bevestigd dat de partij niet in een kabinet plaats zal nemen met de PVV. Ook zal CU geen gedoogsteun geven aan een PVV-kabinet. Voorvrouw Mirjam Bikker schrijft dat ze voor haar partij

Bert Noteboom
Nieuws

Bert Noteboom neemt afscheid van Christelijk Koor Jigdaljahu

De afgelopen koorrepetitie heeft Bert Noteboom het koor laten weten na zo'n tien jaar als dirigent afscheid te gaan nemen van Christelijk Koor Jigdaljahu. 'Als koorvereniging en bestuur mogen we terugkijken op een prachtige tijd met Bert als dirigent

Daan
Video

Daan verliest tijdens genezingsdienst zijn allergie voor katten en honden

Als kind is David helemaal verzot op katten. Maar hen aanraken of zelfs maar in de buurt komen, kan hij vanwege zijn allergie voor katten en honden niet. Tijdens een genezingsdienst in een kerk wordt er speciaal voor Daan gebeden en verliest hij vana

Ds. A. Simons
God

Ds. Simons beantwoordt Refoweb-vraag: 'U valt weer terug in wettische werken'

'Ik kon niet meer op Christus zien. Wetten, twijfels, mensen, cultuur, alles hield me bij Hem weg. Ik dacht: ik kan toch nooit bekeerd worden. Wat snap ik er nog van, wat geloof ik eigenlijk nog? Elke dag bid ik om leiding, probeer ik de Bijbel beter

Meerartikelen

Arthur Alderliesten
Nieuws

Wereldwijde eenheid rond bescherming van het ongeboren leven

Honderdvijfenvijftig landen waren de laatste novemberweek vertegenwoordigd op Malta rond het thema Evangelie en abortus. Ook Arthur Alderliesten was aanwezig, als directeur van Stichting Schreeuw om Leven en leider van de Europese afdeling van organi

Annemarieke
Column

Annemarieke verkent christendom: Een boek van Tim Keller waar geen atheïst door overtuigd wordt

Afgelopen week heb ik In alle redelijkheid van Tim Keller gelezen. Het leek me echt een boek voor mij, alleen al vanwege de ondertitel: Christelijk geloof voor welwillende sceptici. Ik zou mezelf wel als een welwillende scepticus willen omschrijven.

gebedsmoment in parlement Israël
Nieuws

Bijzonder gebedsmoment in parlement Israël

Afgelopen woensdagochtend kwam een groep Knesset-leden, christenen en Joodse leiders bijeen in de Knesset (het Israëlische parlement) in Jeruzalem om te bidden voor Israël, voor de burgers, het Israëlische leger, de regering en de gijzelaars. Deze ‘D

millennials
Nieuws

Onderzoek: Millennialgeneratie snakt naar kerk als rustpunt

Waarom gaan nog millennials naar de kerk? Vanwege het nieuwe seizoen van de EO-podcast Heilige Huisjes heeft de EO dat samen met de Christelijke Hogeschool Ede en de Theologische Universiteit Utrecht laten uitzoeken. Wat blijkt: millennials zijn meer

Dr. J.B. ten Hove
Verdieping

Toekomstige predikanten en belemmerende factoren

Ben je bereid om een theologiestudent te begeleiden bij zijn gemeentelijke stage? Op die vraag antwoord ik van harte ‘ja’. Soms zijn er belemmerende factoren waardoor het niet goed mogelijk is, maar dat was niet aan de orde toen Harmen van der Werf z

IZB logo
Nieuws

IZB-directeur Sjaak van den Berg wil weer aan de slag als gemeentepredikant

IZB-directeur Sjaak van den Berg wil graag weer als gemeentepredikant aan het werk. Dat betekent dat hij in het voorjaar van 2024 verwacht afscheid te nemen bij de IZB. "Het voelt dubbel, want het werk bij de IZB heeft mijn hart, maar de gemeente tre

Eleos - Corine Moree
Nieuws

Corine Moree is leidinggevende bij Eleos Ahinoam: "De bewoners bidden voor ons"

“Voor bewoners die eigenlijk nergens een plekje kunnen vinden, doe ik dit werk het liefst.” Corine Moree is senior projectleider bij Eleos in Schalkhaar. Ze is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de beschermde woonvorm Ahinoam. Ze verta

Peter Tsukahira
Interview

Pastor Peter Tsukahira ziet "geest van Amalek weer opduiken" in Israël en Gaza

"Van Hamasstrijders houden als mensen en voor hun zielenheil bidden is iets anders dan politiek, militair en strafrechtelijk met hen strijden." Pastor Peter Tsukahira is woonachtig in Israël en deed in het verleden dikwijls Nederland aan om uitleg te

Kerkdienst Bijlmer
Nieuws

EO-uitzending van feestelijke kerkdienst vanuit de Bijlmer

In hun mooiste kleding, met het lekkerste eten en met hun beste humeur – voorganger Moses Alagbe vraagt zijn kerkgangers om deze zondag tiptop naar de kerkdienst te komen. Niet per se omdat de dienst op televisie komt, maar omdat de dienst in het tek

Willem Lingeman
Opinie

Christelijke feestdagen?

Met de opening van het kerkelijk jaar is ook het seizoen van de ‘christelijke’ feestdagen weer aangebroken. Kerstfeest, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren; ze komen er weer aan. Er zijn christenen die van mening zijn dat je je aan deze

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt confronterende vraag: "Wie ben je als je ziek wordt?

"Te lang hebben we ons heil in aardse bronnen gezocht, als het gaat om ons uiterlijk, onze prestaties en sociale status. Maar wie ben je als je je werk of gezondheid verliest?", die confronterende vraag stelde Wilkin van de Kamp onlangs in de twaalfd

Ds. Chris Bernard
Nieuws

Ook dominee Bernard stemde PVV: “Nederland raakt gewoon vol”

Vorige week woensdag kwam de PVV als winnaar uit de stembus. De partij van Geert Wilders behaalde liefst 37 zetels. De christelijke partijen, op de SGP na, leverden een flink aantal zetels in. Ook veel christenen hebben naar verluidt op Wilders geste