cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
John Chau
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juli 2022 door Patrick Goede

Zendeling (26) die werd gedood door inheemse stam geëerd op 'Dag van de christelijke martelaar'

North Sentinel Island is een plek die tot de verbeelding spreekt. De 26-jarige John Chau wilde er in 2018 het evangelie van Jezus Christus brengen aan "de meest geïsoleerde stam" ter wereld. Hij moest zijn bezoek met de dood bekopen. Vandaag, op de 'Dag van de christelijke martelaar', zet zendingsorganisatie Voice of the Martyrs (VOM) zijn naam op een speciale gedenksteen, dat meldt de Christian Post.

Het eiland, gelegen in de Indische Oceaan in de Golf van Bengalen, ligt op zo'n 900 km uit de kust van India. Met behulp van een vissersboot kwam Chau op 15 november 2018 voor het eerst in contact met de Sentinelese mensen. Later die dag schoot een Sentinelese jongen een pijl op Chau die vast bleef zitten in de Bijbel die hij vasthield. Dat weten we omdat Chau er in zijn dagboek over schreef.

Hij schreef: "God, ik wil niet dood... WIE NEEMT MIJN PLAATS IN ALS IK DOODGA? Vergeef de jongen die op mij schoot en alle mensen op dit eiland die me proberen te vermoorden, en vergeef ze vooral als ze daar in slagen."

Op de ochtend van 17 november zagen de vissers die Chau op het eiland af hadden gezet hoe stamleden zijn lichaam op het strand begroeven.

Indiase autoriteiten noemden Chau's inspanningen om de onbereikte Sentinelese stam met het evangelie te bereiken een "misplaatst avontuur" in een zeer vijandig gebied. Zijn dood, die internationale media-aandacht kreeg, leidde tot veel aandacht voor zendingsorganisaties die geïsoleerde stammen probeerden te bereiken. Er werd beweerd dat Chau "in een opwelling" zou hebben gehandeld.

Meest voorbereide zendeling ooit
Maar Todd Nettleton, presentator van VOM Radio, vertelde The Christian Post dat wanneer er op het leven en de dood van Chau wordt ingezoomd, vooral zijn uitgebreide training en voorbereiding, en zijn heldere overtuiging van zijn roeping voor het Sentinelese volk, naar voren komt.

"Wij als kerk zouden degenen moeten erkennen die de oproep van Christus volgen om de wereld in te gaan, ongeacht de kosten. En John Chau is daar zeker een uitstekend voorbeeld van", zei Nettleton.

Nettleton is ook verre van een impulsieve avonturier, en hij zegt dat Chau voor het eerst Gods roeping in zijn leven ervoer nadat hij terugkeerde van zijn eerste zendingsreis als tiener.

Volgens de presentator besteedde Chau veel tijd aan gebed en het zich voorbereiden op de reis naar plekken waar God hem voor zou roepen, hij onderzocht verschillende bevolkingsgroepen totdat hij online informatie over de Sentinelese mensen tegenkwam. 

"Elke beslissing die hij nam was bedoeld om naar North Sentinel Island te gaan, om die mensen daar te ontmoeten, hun taal te leren en Christus met hen te kunnen delen," aldus Nettleton.

Contactlenzen
Die geestelijke en fysieke voorbereidingstijd neemt maar liefst negen jaar in beslag. Tijdens zijn studie aan de Oral Roberts University nam Chau al koude douches om zich voor te bereiden op het leven op het eiland, in de wetenschap dat hij zonder warm water zou zitten. Hij onderging een ooglaserbehandeling, zodat hij zich geen zorgen hoefde te maken over contactlenzen.

Nettleton zei verder dat Chau ook een trainingsproces heeft doorlopen met de in Kansas City gevestigde zendingsorganisatie All Nations, zij bieden een speciaal programma aan zendelingen aan om ervaring te krijgen in het planten van kerken. Chau volgde daarnaast een door Wycliffe gesponsorde taalcursus om de Sentinelese taal snel op te kunnen pikken. Hij behaalde een certificering als wildernis-EMT met het idee om medische hulp te bieden aan de geïsoleerde eilandbewoners.

Dr. Mary Ho, de internationale directeur van All Nations International, noemde Chau zelfs één van de 'meest voorbereide zendelingen die ze ooit heeft ontmoet', aldus Nettleton.

De avond voordat hij aan land zou gaan schreef John Chau nog: "Ik geloof dat gehoorzaamheid de maatstaf voor succes in het koninkrijk van God is. Ik wil dat mijn leven gehoorzaamheid aan Christus weerspiegelt en in gehoorzaamheid aan Hem geleefd wordt. Ik denk dat Jezus het waard is. Hij is alles waard."

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen