cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Spullen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

30 juni 2022 door Redactie

'Vermindercoach' Gera van den Berg legt uit waarom het goed is om minder spullen te hebben

Bakken vol kinderspeelgoed, stoffige schoenendozen en tal van afgedankte spullen die van je overgrootouders zijn geweest. Menig zolder ziet er zo uit. Natuurlijk kan het zijn dat je aan bepaalde spullen veel emotionele waarde hecht, maar wat als je verzameling spullen uit de hand dreigt te lopen? Misschien kan je dan wel wat hulp gebruiken. Dan ben je bij ‘vermindercoach’ Gera van den Berg aan het juiste adres. In het radioprogramma ‘Bij Jorieke’ van Groot Nieuws Radio bespraken presentatrice Jorieke Eijlers en Gera van den Berg hoe je je huis op orde kunt krijgen.

“Zijn er veel mensen die hulp nodig hebben bij het ordenen?”, luidt de eerste vraag. “Ik merk dat daar inderdaad veel vraag naar is. Dat komt misschien doordat we ook heel gemakkelijk veel spullen kunnen verzamelen. Het kost tegenwoordig ook niet meer zoveel geld. We kopen de discounters leeg en achteraf merken we dat ons huis toch wel behoorlijk vol staat", zegt Van den Berg.

Hoe zou het huis van Van den Berg er zelf uitzien? “Helemaal leeg natuurlijk”, reageert ze lachend. “Nee, hoor. Er is natuurlijk wel een bepaald beeld of vooroordeel aanwezig, alsof we helemaal niks in huis hebben. Wij hebben gewoon een heel normaal huis als gezin. Wat denk ik vooral opvalt, is hoe opgeruimd het is. Het is niet zo dat we altijd opruimen maar omdat we die spullen niet hebben zul je in die zin weinig spullen terugvinden die geen doel dienen.”

"Wat levert minder spullen hebben op?", vraagt Eijlers. "Dat zijn eigenlijk twee dingen. Het levert enorm veel tijd op voor jezelf. Want alles dat je niet hebt, hoef je het niet te onderhouden, schoon te maken of te repareren."

"Het levert ook geld op", gaat Van den Berg verder. "Want spullen die je niet koopt, scheelt je op jaarbasis heel veel geld. Maar er zit voor ons ook een andere kant aan. Dat is namelijk dat het leven met minder spullen ook de meest duurzame manier van leven is. In die zin zorg je ook nog eens goed voor de aarde."

"Hoe maak je een goede scheiding van wat nodig is en wat niet?", vraagt Eijlers. "Daar moet je eerst een beetje in oefenen, want in het begin denk je dat alles van waarde is. Want waarom is het anders in je huis gekomen?"

"In mijn boek 'Op orde, minimaliseren in het gezin', heb ik een methode bedacht. En één van de oefeningen is het 'taxateursprincipe', dat is eigenlijk een soort kunstje om je te helpen bij het leren beoordelen van je spullen."

"Want als je denkt aan het minderen van spullen, denk je misschien wel aan die dozen op zolder. Dat zijn wellicht spullen met emotionele waarde, maar spullen hebben daarbij ook een economische en een functionele waarde. Als je als taxateur gaat kijken naar de spullen die je hebt, dan lukt het je om te kunnen beoordelen wat voor jou van waarde is."

Benieuwd naar de volledige aflevering? Deze is hieronder terug te luisteren.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen