cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Eo-jongerendag regenboogvlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 juni 2022 door Redactie

Regenboogvlag op EO-Jongerendag: "God houdt van iedereen en liefde is voor iedereen"

15.000 jongeren kwamen afgelopen zaterdag in Ahoy Rotterdam bij elkaar op de EO-Jongerendag. Naast de vele optredens en de preken die aansloten bij het thema ‘Speak Life’ vond er tijdens het optreden van de jonge zangeres Sterre Koning een opvallend moment plaats. Zij besloot namelijk een statement te maken met een regenboogvlag: "God houdt van iedereen en liefde is voor iedereen", riep ze, terwijl ze over het podium rende met de regenboogvlag. 

Woorden hebben kracht
Voor het eerst sinds drie jaar kon er weer een EO-Jongerendag georganiseerd worden. De edities in 2020 en 2021 werden namelijk allebei afgelast vanwege de coronacrisis. Organisatie, bezoekers, artiesten en sprekers hadden er zin in, zo bleek uit het enthousiasme dat zaterdag hoorbaar, zichtbaar en voelbaar was in Ahoy Rotterdam. Hoewel de show een belangrijk en wellicht onmisbaar element is van de EO-Jongerendag, was er meer dan genoeg ruimte voor inhoud.

Dat begon al bij de opening. Waar veel bezoekers en kijkers wellicht op basis van ervaringen uit het verleden veel muziek, dans en show verwachtten, werd het stil en kwam Shelton Telesford, een van de sprekers die dag, aan het woord. “Dit is een beetje gek”, aldus Telesford. “Jullie hebben net een countdown gehad en nu ineens zien jullie mij hier. Maar het is geen fout. We hebben er bewust voor gekozen om zo te beginnen. Het thema van vandaag is ‘Speak Life’ en ik kon geen betere manier bedenken om te starten vandaag dan met woorden.”

“Want woorden zijn belangrijk”, vervolgde Telesford. “Woorden hebben kracht.” Hij noemde vervolgens enkele voorbeelden van de invloed van woorden in dagelijkse situaties en begon over de woorden die “God over ons uitspreekt”. Telesford hield vervolgens direct een preek die met veel gejuich en applaus werd ontvangen. Daarop nam de BEAM Worshipband het over en was het begin van de EO-Jongerendag en misschien direct ook wel het meest indrukwekkende gedeelte van de dag een feit.

Feestje voor jongeren
Wat volgde waren tal van optredens van bekende artiesten en sprekers. Jannica van Barneveld, spreekster en zangeres bij Mozaiek0318 en arts Gor Khatchikyan waren de andere twee sprekers van de Jongerendag. Maar uiteindelijk was het vooral de bedoeling om een feestje te vieren, zo maakte presentator en BEAM-gezicht Joram Kaat al aan het begin van de dag duidelijk. “Wie heeft er zin in een feestje?”, vroeg hij de duizenden in het stijf uitverkochte Ahoy. Zijn vraag werd met een oorverdovende storm van gejuich beantwoord. En een feestje werd het vervolgens. Met name hoofdact Lecrae, een wereldberoemde Amerikaanse hiphop-artiest, zette Ahoy op z’n kop. Maar ook bij andere en minder bekende artiesten ging het dak eraf. Die momenten werden bovendien afgewisseld met momenten van aanbidding en gebed.

Statement
Ook de jonge Nederlandse zangeres Sterre Koning (19) betrad het podium. Koning, die naast zangeres ook actrice en influencer is, zong eerst het liedje 'You say' van Lauren Daigle en daarna haar eigen (seculiere) single die ze recent met de bekende zanger Waylon uitbracht. Na deze twee liedjes vond Koning het tijd voor een opvallend statement. Ze pakte een speciaal klaargelegde regenboogvlag, rende daarmee over het podium en riep: "God houdt van iedereen en liefde is voor iedereen", daarmee duidelijk doelend op de in haar ogen gewenste acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap binnen het christendom. Ze werd daarbij toegejuicht door de duizenden christelijke jongeren.

Nadat Koning vervolgens het lied 'O happy day' ter gehore had gebracht, was haar optreden ten einde en werd ze geinterviewd door presentator Joram Kaat. Daarbij ging het onder meer over haar populariteit online. "Likes en reacties bepalen niet wie of wat jij bent", stelde de zangeres. "Wees gewoon lief voor elkaar. Dat is zo'n groot cliché, maar volgens mij waarom we hier zijn toch? Om van elkaar te genieten, veel plezier te hebben en liefde uit te delen." Ze benadrukte dat positiviteit belangrijk is. "Volgens mij hebben we een hele grote God die altijd bij ons is, dus waarom zouden we niet blij zijn?" De organisatie van de EO-Jongerendag was overigens vooraf niet op de hoogte van het statement dat de zangeres maakte. 

Regenboogvlag
Terug naar de regenboogvlag. Want die zal bij veel christenen, nog los van hun standpunt omtrent homoseksualiteit, voor gefronste wenkbrauwen hebben gezorgd. De vraag is of dit het geschikte symbool is om een statement mee te maken of om acceptatie van lhbtiq+-ers in het christendom te bevorderen. Waar de regenboogvlag in de historie door verschillende gemeenschappen en met verschillende boodschappen werd gebruikt, koos de homobeweging ergens eind jaren zeventig voor dit symbool.

De regenboogvlag die door de homogemeenschap veelvuldig wordt gebruikt is ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker. Oorspronkelijk was de vlag bedoeld als symbool voor de Gay Pride Parade in 1978 in San Francisco, maar is deze uitgegroeid tot hét symbool van de lhbtiq+-gemeenschap. De kleuren stonden destijds volgens Baker symbool voor onder meer seks, magie, geneeskracht en leven. In de loop der tijd is de originele vlag overigens wel diverse keren veranderd.

Gods verbond
Voor veel christenen ligt de regenboogvlag vooral gevoelig omdat de regenboog in de Bijbel symbool staat voor iets heel anders. Dat heeft te maken met een verbond dat God sluit met mensen en dieren na de wereldwijde zondvloed. God sluit met Noach, zijn nageslacht en alle mensen en dieren het verbond dat er nooit meer zo’n watervloed zal komen waardoor de wereld al vergaan.

Volgens Genesis 9 zegt God vervolgens: ‘Dit is het teken van het verbond dat Ik geef tussen Mij en u, en alle levende wezens die bij u zijn, alle generaties door tot in eeuwigheid: ‘Mijn boog heb ik in de wolken gegeven; die zal dienen als teken van het verbond tussen Mij en de aarde. Het zal gebeuren als Ik wolken boven de aarde breng en de boog in de wolken gezien wordt, dat Ik aan Mijn verbond zal denken dat er is tussen Mij en u en alle levende wezens van alle vlees. Het water zal niet meer tot een vloed te worden om alle vlees te gronde te richten. Als deze boog in de wolken is, zal Ik hem zien en denken aan het eeuwig verbond tussen God en alle levende wezens van alle vlees dat op aarde is.’

Sterre Koning
Sterre Koning is een jonge maar zeer populaire zangeres die ook op YouTube en Instagram een grote achterban heeft. In haar carrière richt ze zich voornamelijk op moderne, niet specifiek christelijke popmuziek. Zo werd ze in een promofilmpje voor de EO-Jongerendag aangekondigd terwijl ze een fragment van het populaire liedje ‘Amsterdam’ van Flemming zingt. Ze heeft meerdere eigen singles en zingt daarnaast veel covers. In 2021 deed ze mee aan The Passion. Ze speelde daarin een van de discipelen.

Vooral op haar social mediakanalen is Koning razend populair. Hoewel ze in haar muziekkeuze seculier is, steekt ze haar christelijk geloof niet onder stoelen of banken. Ze deelt regelmatig haar geloof met haar honderdduizenden volgers. “Ik denk niet yolo (you only live once red.) want je leeft meer dan één keer”, zei ze in 2020 tegen haar volgers. “Je leeft ook in de hemel. Je moet zeker alles uit het leven halen, maar niet voor jezelf maar voor God.” In een interview met BEAM vertelde ze in 2019 dat ze graag naar kerk gaat. In de aankondiging van haar optreden op de EO-Jongerendag 2022 kwam ook haar geloof ter sprake: “Ik zie mijn geloof vooral terug in mijn manier van leven, dus met bepaalde waarden en normen”, vertelde Sterre.

Weinig reacties
Veel reacties kwamen er vooralsnog niet op het statement van de jonge zangeres. John Lapré, die bij de EO-Jongerendag aanwezig was reageerde er wel op. ‘Toen ik de 15.000 jongelui in Ahoy zag, zag ik ook -zeg- 1000 (7 procent) niet-hetero’s’, schrijft hij op Twitter bij een foto van Sterre Koning met de regenboogvlag. ‘Onder hen die niet zijn toegekomen aan een coming-true en/of flink worstelen met hun identiteit. We hebben een hemels verhaal: ‘Jij bent zó bedoeld. God houdt van jou’.” Maar niet iedereen was zo enthousiast. 'Oké. Volgens mij ben ik best tolerant, maar hier gaat mijn lampje uit', schrijft Leonard de Ruijter. 

Slotoptreden
Al met al was de EO-Jongerendag een zeer divers feest waarbij op sommige momenten werd gebeden, aanbeden en er over God werd gesproken. Er waren indrukwekkende getuigenissen van jongeren en indringende toespraken. Maar op andere momenten leek dat allemaal ver weg en ging het vooral om feest en show. Het is wellicht de spagaat waar EO-Jongeren, vandaag de dag BEAM geheten, nu eenmaal inzit. Wie bijvoorbeeld de laatste tien minuten (zie onder) inschakelde, zal moeite hebben gehad om te constateren dat het slotoptreden van Dj Saint-Louis en Lindz West iets met een christelijk festival of Bijbelse boodschap te maken heeft, maar het eerder inschatten als een dancefestival. Maar het beloofde feestje, dát was er. 

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
In en in triest dit. Hier worden de jongeren bedrogen voor de eeuwigheid. ????