cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
oezbekistan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 mei 2022 door Open Doors

Verplichte camera's bij kerken Oezbekistan

In Oezbekistan zijn alle bij de staat geregistreerde gebedshuizen verplicht bewakingscamera’s te installeren. Dit leidt tot een onveilig gevoel bij gelovigen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aan verschillende geloofsovertuigingen opgedragen door een zogeheten Internet Protocol (IP) de gebedshuizen te voorzien van bewakingscamera’s, zowel binnen als buiten. Dit gold al voor moskeeën sinds 2018 en vanaf begin 2022 ook voor andere religieuze gemeenschappen.

Mensenrechtenverdedigers vertelden Forum 18 dat de geheime politie van de staatsveiligheidsdienst (SSS) vanaf 2018 toezichtcamera’s buiten moskeeën controleerde, maar dat vanaf 2022 het ministerie van Binnenlandse Zaken de algehele controle over deze camera’s op zich heeft genomen. Het vermoeden bestaat dat de geheime politie deze camera’s nog steeds kan gebruiken.

Doopsgezinden – die hun vrijheid van godsdienst en overtuiging uitoefenen zonder daarvoor toestemming van de staat te vragen – hebben geen bevel gekregen om bewakingscamera’s te installeren. Wel zijn er bewakingscamera’s die ofwel rechtstreeks op de deuren van baptistengebouwen zijn gericht, ofwel op afstand kunnen worden verplaatst om overal rond die gebouwen beelden te maken.

Een lid van een andere religieuze gemeenschap vertelde Forum 18: “De politie kan zien wie de gebeden leidt, wie preekt, wie aanwezig is bij onze samenkomsten voor de eredienst, of er jongeren onder de 18 jaar en hun ouders aanwezig zijn.”

“Dit maakt ons zeer kwetsbaar, aangezien de politie nu in staat is om elk van deze mensen te identificeren en hen te straffen als zij daartoe besluiten.” Een andere gemeenschap merkte ook op dat de politie bijzonder geïnteresseerd was in de vraag of er jongeren onder de 18 jaar deelnamen aan de erediensten. “De bewakingscamera’s maken het gemakkelijk om de ouders te vinden en hen te straffen”, zeiden ze.

“De politie houdt alles in de gaten. Dit is verontrustend omdat we ons ervan bewust zijn dat we in de gaten worden gehouden terwijl we bidden of met anderen spreken.” Ze voegden eraan toe dat ze zich graag willen richten op de samenkomsten en niet bang willen zijn.

Een lid van een andere gemeenschap vertelde Forum 18 dat de lokale politie tegen hen beweerde dat ze hen niet online in de gaten zullen houden. De politie verklaarde echter ook dat zij op afstand toegang moet hebben tot de bewakingscamera’s en de opnames om deze te kunnen controleren. Een andere gemeenschap merkte op dat “de politie iedereen wil identificeren die onze eredienst bezoekt, zodat als ze bepaalde mensen willen straffen die onze bijeenkomsten voor erediensten bijwonen, ze dat kunnen doen”.

Oezbekistan staat op plaats 21 van de Ranglijst Christenvervolging.

Bron: Forum 18

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

O
Doet me denken aan het lied 'O Nederland let op uw zaak'.