cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ziv Gutmacher
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET CGI

 

Hoe de Jood Ziv Gutmacher op een indrukwekkende manier tot geloof kwam

“Ik ben geboren in het dorp Yesud haMa’ale in de Hulavallei in Galilea, mijn vader was hier landbouwer. We zijn opgegroeid als seculiere joden, heel licht religieus misschien", vertelt Ziv Gutmacher, leider van een kleine gemeente in Israël die door Comité Gemeentehulp Israël (CGI) wordt gesteund. Gutmacher kwam op een indrukwekkende manier tot geloof. "We gingen tweemaal per jaar met grote feestdagen naar de synagoge, maar verder deden we er niets aan."

Het CGI ondersteunt Joods Messiaanse gemeenten in Israël met gebed en financiën en maakt christelijke gemeenten in Nederland bekend met haar Joodse wortels.

"Na mijn drie jaar diensttijd in het leger, ging ik net als veel jonge Israëli’s een jaar reizen. Ik kwam terecht in Australië en Nieuw-Zeeland. In een hostel in Auckland gaf iemand mij een Hebreeuws boek, dat daar lag. Ik was blij na een half jaar weer eens iets in het Hebreeuws te kunnen lezen."

"Het was het boek ‘Waarom ik?’ van Jacob Damkani. Hij kwam ook uit de Hulavallei en dat wekte natuurlijk mijn interesse. Ik las het boek in twee dagen uit, want ik was geraakt omdat het ging over Jezus in de synagogen in mijn eigen regio Galilea. Het voelde zo vertrouwd. Ik had tot dan toe geen vaste ideeën over Hem. Ik had het Nieuwe Testament nog nooit gelezen en ik wist alleen wat veel Israëli’s denken: dat hij de leider van de katholieke kerk was met blond haar en blauwe ogen."

"Ik was dus in het verste land waar je kunt gaan vanuit Israël om te ontdekken dat het Nieuwe Testament speelde in mijn eigen regio in Israël. Dat was bijzonder. Aan het einde van het boek staan twee gebeden. Met het eerste kon je de Heer aannemen in je leven, maar daar was ik nog niet klaar voor. Het tweede gebed was er voor mensen die interesse hadden en de Heer durfde te vragen om zich te openbaren."

"Ik bad het tweede gebed, liet het boek achter en ging verder met mijn reis. De dag erna liep ik op mijn sandalen door het dorp. Wij Israëli’s herkennen elkaar in het buitenland meestal aan de sandalen. Ik kwam een man op sandalen tegen die Hebreeuws sprak en binnen twee minuten ging het gesprek over het geloof en begon deze man mij het Evangelie te vertellen. Het was Omri Jaakobovich, die daar woonde."

"Ik was zo verbaasd dat ik zo kort na het lezen van het boek een Israëli tegenkwam die in Jezus geloofde. Ik vertelde over het boek van Damkani dat ik gelezen had. Nu was hij weer verbaasd en hij vertelde mij dat Jacob Damkani op dat moment in Nieuw-Zeeland aan het rondreizen was en een week later een lezing zou houden bij hem. Ik mocht tot die tijd gratis overnachten in een tent in Omri’s achtertuin en een week later sprak ik Jacob. Het was een geweldige ontmoeting. Ik sprak over de zonde in mijn leven, we lazen samen de Bijbel aan het strand: Psalm 51 over David die vergeving vraagt en een nieuw hart wil."

"Toen ontdekte ik dat Jezus mijn Messias is en dat alles wat ik meemaakte, mij had voorbereid op dit moment. In het leger had ik met religieuze mensen gediend die ook de Bijbel lazen. Maar ik zag dat als zij met mij omgingen, zij gingen lijken op mij, hoe ik sprak, wat ik keek op mijn mobiel, in plaats van andersom. Na de ontmoeting met Jacob, was er echt iets veranderd in mijn leven."

"Nadat Jacob vertrok, gaf ik mijn leven aan de Heer. De Heer leidde mij vanaf dat moment, ik heb na mijn terugkomst in Israël nog zes jaar in Tel Aviv met Jacob Damkani gewerkt en het Evangelie gedeeld met veel mensen."

"Nu woon ik weer in mijn eigen dorp met mijn vrouw en drie kinderen. Ik kreeg een baan als Israëlisch toerleider, maar in de coronatijd viel dit werk weg. Gelukkig kregen we een uitkering van de staat. Daarna kregen we een uitdaging om eind 2021 een eigen gemeente te starten in Rosh Pina in de Hullavallei. De gemeente komt sinds kort samen in het oude museum van het dorp, waar Rothschild in de 19e eeuw de eerste Joodse immigranten opving. Het is een bijzondere plek, maar als we eruit moeten, zal de Heer weer in iets anders voorzien. “

"Dit is het getuigenis van Ziv Gutmacher, een seculier opgevoede Jood die in Nieuw-Zeeland zijn Messias vond. Hij is nu actief als leider van een kleine nieuwe gemeente in Rosh Pina, wat ‘hoeksteen’ betekent en uit Psalm 118 komt. Het dorp ligt in Upper-Galilea en de jonge gemeente is onderdeel van het netwerk van de gemeente Kyriat Shmona van voorganger Israel Iluz, een project van CGI."

Omri Jaakobovich is de grondlegger van Host Israeli netwerk, dat christenen wereldwijd aanspoort om Israëlische wereldreizigers te ontvangen in hun huis. Jacob Damkani is een bekende evangelist die vele jaren lang in Israël het evangelie heeft gedeeld met zijn volksgenoten. Zijn leven is ook verfilmd in de film A new spirit.

Lees meer over het Comité Gemeentehulp Israël