cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Johan Derksen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 april 2022 door Jeffrey Schipper

ChristenUnie-fractievoorzitter uit afschuw over 'jeugdzonde' Johan Derksen: "Het einde van Derksen op tv"

Johan Derksen heeft begin jaren zeventig een dronken, bewusteloze vrouw niet gepenetreerd met een kaars, maar deze kaars op een sokkel tussen de benen van de vrouw gezet. Dat vertelde Derksen woensdag in het programma Vandaag Inside. Ook binnen christelijk Nederland wordt er met afschuw op de onthulling van de bekende voetbalanalist gereageerd.

'Het einde van Vandaag Inside. Het einde van Derksen op televisie. Over en uit met deze respectloze mannen. We accepteren het niet meer. Klaar. Naar huis. Wegwezen', stelt de onthutste Esther Kaper, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Wijdemeren. Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers sprak zich uit: 'Het lachen om Johan Derksen is me even vergaan. Bekent op TV een vorm van verkrachting en vergoelijkt dat, want jaren 60 en 70. ‘Toen waren we met z’n allen ook veel ruimdenkender. (..) Dan lachte je iemand uit als die er aangifte van deed.’ Bizar dit...'

Bekijk ook onderstaande video:

Omstreden anekdote Derksen
In het SBS6-programma Vandaag Inside onthulde Derksen dat hij in een ver verleden en na een met drank overgoten stapavondje een bewusteloze, dronken vrouw met een kaars heeft gepenetreerd en daarna is vertrokken. "Daar zou je nu een gevangenisstraf voor krijgen", zei Derksen. "Technisch gezien kan een officier van justitie het als verkrachting uitleggen", zei de analist ook. In de studio werd smakelijk gelachen om het verhaal.

De bekentenis van Derksen zorgt voor woeste reacties. Inmiddels heeft Roos Schlikker bekend gemaakt dat ze per direct stopt als vaste gast van Vandaag Inside. Ook Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, sprak zich vernietigend uit. "Ik had juist het idee dat ik mij kwetsbaar opstelde", aldus Derksen woensdagavond tijdens de uitzending van Vandaag Inside. Ook gaf hij aan de vrouw niet gepenetreerd te hebben. Derksen zou een kaarsenstandaard tussen de benen van de vrouw hebben gezet.

Reactie producent Talpa
Producent Talpa Network zei woensdag "snel in gesprek" te willen met Derksen, maar gaf voor de uitzending van Vandaag Inside van woensdagavond geen reactie meer op alle commotie. Sébas Diekstra, advocaat van een aantal slachtoffers in de Voice-zaak, daagt Talpa-eigenaar John de Mol uit: "John de Mol kan nu laten zien wat hij en zijn Talpa waard zijn op het gebied van seksueel overschrijdend gedrag. Als men dit soort zaken echt zo ernstig vindt, dan is nu het moment om door te pakken."

Het is niet de eerste keer dat het populaire tv-programma onder vuur ligt. Ook grappig bedoelde opmerkingen van Derksen over de gelijkenis tussen Akwasi en Zwarte Piet leidden tot wekenlange discussies en boze reacties, onder meer van sponsors van het programma. En in 2018 maakte René van der Gijp (de andere voetbalanalist die dagelijks aanschuift bij Vandaag Inside, red.) VRT-presentator Bo Spilbeeck (geboren als Boudewijn Van Spilbeeck), die als vrouw door het leven gaat, belachelijk. Volgens dominee Otto Grevink sloeg Van der Gijp de plank destijds op een pijnlijke manier mis: "Ik geloof dat God juist een voorkeur heeft voor wie niet normaal is."

Kijken naar Vandaag Inside
Columnist Fred de Vries gaf eerder in deze CIP-column antwoord op de vraag of je als christen wel of niet naar Vandaag Inside zou mogen kijken: 'De reden dat ik naar Vandaag Inside kijk is omdat het heel erg eerlijk is. What You See Is What You Get en dat mis ik bij zoveel programma’s op TV! Terwijl ik het heel erg vaak met ze oneens ben, hun taalgebruik te grof, maar het is tenminste eerlijk, in tegenstelling tot zo veel andere tv-programma’s. Zelfs naar het obligate achtuurjournaal kijk ik niet meer. Het is gekleurd, politiek correct en dus niet oprecht en dan is het voor mij de energie van het kijken niet waard.' Lees hier de volledige column van Fred de Vries.

Bekijk de reactie van Johan Derksen op de ontstane ophef:

Bekijk een aantal reacties van christenen op de uitspraken van Derksen:

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
En toch legt Derksen met zijn eerlijkheid wel de vinger op de zere plek: al sinds de seksuele revolutie waar seks vrijheid blijheid heet te zijn, is er een verkeerde afslag genomen. En daar plukken we nu de wrange vruchten van.