cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Pastor Jeremiah
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

CIP CROWDFUND

 

Pastor Jeremiahs dorp werd omsingeld en platgebrand

Het dorp van pastor Jeremiah werd aangevallen door de gewapende herdersstam Fulani. De aanval maakte deel uit van een golf van geweld tegen christenen die het midden van Nigeria teistert. Pastor Jeremiah leidt zijn gemeente door deze tragedie heen. Hij herinnert hen eraan dat, ondanks de totale verwoesting van het dorp, God een plan met ze heeft. 

CIP en Open Doors slaan met de CIP Crowdfund de handen ineen om minimaal acht kerken te herbouwen in dorpen als die van Jeremiah. Met jouw steun herbouwen we de kerk van christenen als Jeremiah

“Als we ’s avonds gaan slapen, weten we niet of we het zullen halen tot de volgende ochtend”

De Fulani-herders trekken met hun vee door gebieden waar Nigeriaanse christenen al generaties wonen. De nomadische herders ontzien daarbij niets of niemand. “Als we ’s avonds gaan slapen, weten we niet of we het zullen halen tot de volgende ochtend”, verzucht dominee Jeremiah. De predikant uit Nigeria zit tussen de verschroeide overblijfselen van zijn huis als hij vertelt over de dag dat zijn dorp werd aangevallen. Hij heeft de stem van een herder, vriendelijk maar duidelijk, zelfs als hij de pijnlijke herinneringen aan de aanval beschrijft – en de effecten die de aanval nog steeds heeft op de christelijke gemeenschap. “We hebben de regering om hulp gesmeekt, maar ze heeft niets gedaan. We bidden dat de Fulani-strijders zich zullen bekeren.”

De aanval
Op 23 april 2020, rond 4 uur ’s middags, begon de nachtmerrie. “We hoorden geweerschoten in de buurt, dus we stuurden onze vrouwen en kinderen naar het dichtstbijzijnde dorp, terwijl de mannen op wacht bleven staan”, vertelt Jeremiah. Ongeveer een kwartier later werd het dorp omsingeld door gewapende Fulani-herders. Ze droegen automatische wapens en toortsen om het dorp plat te branden. De dorpsbewoners vluchtten alle kanten op, ook pastor Jeremiah, terwijl er op hen werd geschoten. Sommigen overleefden de aanval niet.

"We hebben het overleefd door Gods genade"

"Alle huizen en de kerk werden in brand gestoken. De volgende morgen, toen de miltanten weg waren, keerden de dorpsbewoners terug om de schade op te nemen. Door te blussen probeerden ze nog iets van hun graanvoorraad te redden. Stapels puin lagen verspreid over het dorp, overal zagen ze huizen zonder daken, de muren zwartgeblakerd door het vuur. “Ze hebben dit gedaan omdat ze dit gebied in bezit willen krijgen. Daarom probeerden ze de mensen hier doelbewust te vermoorden. Maar God stond niet toe dat dat gebeurde.”

Vertrouwen op Gods plan
Dit soort gewelddadige vervolging is vandaag de dag voor veel gelovigen in Nigeria deel van het christelijke leven. Pastor Jeremiah leidt zijn gemeente door deze tragedie heen, als een herder. Hij herinnert hen eraan dat ze het overleefd hebben door Gods genade, en dat Hij nog steeds een plan met hun leven heeft: “We moeten God de eer geven. Hij leeft en zal ons helpen.” En ook al blijft de angst voor nieuwe aanvallen altijd aanwezig, de christenen weigeren zelf wapens te gaan dragen. “Zelfs als we sterven, zijn we in Gods hand.”

Wat Jeremiah meemaakte is het verhaal van duizenden christenen. Dankzij jouw hulp kan Open Doors echt wat voor hen betekenen. Maar er zijn nog zoveel andere christelijke dorpen in Nigeria en omliggende landen die nog geen hulp hebben gekregen en die op zondag naar een verwoeste kerk gaan. Help jij mee de kerken van onze Afrikaanse broers en zussen te herbouwen?

Ja, ik bouw mee aan de kerk!