cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Charity - Open Doors
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

CIP CROWDFUND

 

Charity’s hartenkreet: ‘Help onze kerken weer op te bouwen’

Charity, moeder van drie kinderen, woont in het noorden van Nigeria. Brute aanvallen door strijders van Boko Haram zijn hier helaas aan de orde van de dag. Ook Charity’s dorp werd op een nacht aangevallen. Charity overleefde de aanval, maar familie en dorpsgenoten werden vermoord. Ze verloor haar land, middelen van bestaan en haar kerk. Alles werd verwoest. Dit is haar hartenkreet: ‘Help onze kerken opnieuw op te bouwen!’

CIP.nl en Open Doors slaan met de CIP Crowdfund de handen ineen om minimaal acht kerken te herbouwen. Met jouw steun herbouwen we de kerk van christenen als Charity.

Ja, ik help mee!

Nachtelijke aanval 
Op een avond naderden strijders van Boko Haram het dorp van Charity. Ze vluchtte weg samen met haar kinderen. Toen er een motorrijder op haar afkwam, rende ze bij hem vandaan, met haar jongste dochter op haar rug. Haar oudste twee raakte ze kwijt. In het donker kon ze hen niet terugvinden. Ze vluchtte een grot in, waar ze lange, angstige uren doorbracht. Ze fluisterde de namen van haar kinderen: “Theophilus, Elizabeth.” Maar er kwam geen reactie. De volgende dag keerde ze terug naar haar dorp, waar ze hoorde dat familieleden en buren gedood zijn. Haar kinderen waren nog steeds spoorloos. “Ik kon die dag niet eten of drinken.” 

Weken gingen voorbij zonder nieuws. Tot op een ochtend Charity haar oudste zoon hoorde roepen. Theophilus en Elizabeth waren terug! Veilig. “Het moment dat ik mijn kinderen zag, begon als het ware een nieuwe dag. Alles veranderde, want mijn kinderen waren terug.” Charity en haar kinderen lachten, huilden en dankten God.   

[Button] Ja, natuurlijk help ik!

Angst blijft altijd 
De strijd voor Charity en haar gezin was niet voorbij. Verwerken wat er gebeurd is, begon toen pas echt. Ze moesten hun huis weer opbouwen, voedsel vinden, hun kerk repareren, alle verloren gegane gewassen opnieuw planten. En leren omgaan met de continue angst en onzekerheid: zou er opnieuw een aanval komen? De angst voor Boko Haram blijft.  

Lokale medewerkers van Open Doors bezochten het dorp van Charity vlak na de aanval. Ze brachten niet alleen voedsel en noodhulp, maar ook bouwmaterialen om de kapotte huizen te herbouwen. En er was traumazorg. “Dat hielp ons enorm. Al onze hoop was op dat moment verdwenen. We hadden geen huis en sliepen in de bossen achter ons dorp.”

Charity: “We wisten niet dat we getraumatiseerd waren. We wisten niet eens wat een trauma was. En toen kwam Open Doors, precies op het juiste moment om ons te leren omgaan met trauma’s. En die lessen hebben ons heel veel geholpen. De aanval heeft een gat in ons hart geslagen. Maar jullie hulp en traumazorg heeft ons geholpen ons leven weer op te pakken.”

Op zondag naar een verwoeste kerk
Wat Charity en haar gezin meemaakten is het verhaal van duizenden christenen. Dankzij jouw hulp kan Open Doors echt wat voor hen betekenen. Maar er zijn nog zoveel andere christelijke dorpen die nog geen hulp hebben gekregen en die op zondag naar een verwoeste kerk gaan. Help jij mee de kerken van onze Afrikaanse broers en zussen te herbouwen?

Ja, ik bouw mee aan de kerk!