cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Andreas Monschein
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 januari 2022 door Patrick Goede

Oostenrijkse priester verlaat kerk vanwege celibaat en liefde voor een vrouw

De Oostenrijkse priester Andreas Monschein heeft zijn taken als katholieke priester neergelegd vanwege zijn liefde voor een vrouw. Het celibaat staat hem in de weg om die liefde te praktiseren. De 40-jarige priester kreeg bij zijn laatste mis echter een luid applaus van de aanwezigen. "Ik heb een vrouw ontmoet met wie een gezamenlijke toekomst mogelijk is en met wie ik dit nieuwe pad wil bewandelen", zegt Monschein volgens CNE News.

De priester vervolgt: "Ik wil hier eerlijk over zijn en in waarheid wandelen. Voor mij betekent dit toegeven dat ik mijn aanstellingsbelofte van twaalf jaar geleden vervuld heb en dat ik niet langer op deze manier verder wil gaan."

Volgens de priester gaat zijn afscheid vooral om zijn liefde voor een vrouw, maar heeft hij ook moeite met de veranderende rol van een priester. "We zijn met steeds minder mensen, terwijl de gebieden waar we verantwoordelijk voor zijn steeds groter worden. Er moet beter nagedacht worden over hoe priesters in hun kracht gezet kunnen worden." Afgelopen jaar doopte Monschein nog 91 mensen, ondanks de lockdown. 

De diakonie van het district waar Monschein onderdeel van uitmaakte reageert dankbaar voor het werk van de priester en betreurt zijn afscheid. "Andreas Monschein was een populaire priester en pastoor. We zijn hem zeer dankbaar voor zijn toewijding en diensten."

Het celibaat voor geestelijken binnen de Rooms katholieke kerk is iets van de afgelopen 900 jaar. Dikwijls vinden er discussies plaats of deze regel moet worden herzien. Het idee is volgens het Vaticaan dat wanneer dienaren van God ongehuwd blijven ze met een "onverdeeld hart" God kunnen dienen.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Monschein heeft groor gelijk. Als priester sluit het liefhebben van een vrouw en het God dienen elkaar totaal niet uit. Petrus had ook een schoonmoeder. Waar haalt de Rk kerk het recht vandaan dit van haar geestelijken te eisen?