cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Desmond Tutu
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 januari 2022 door Redactie

'Als het op Joden aankomt, was Desmond Tutu een onboetvaardige zondaar'

"Desmond Tutu heeft veel goeds gedaan in de strijd tegen de apartheid, maar hij heeft ook een lange geschiedenis van lelijke haat jegens het Joodse volk, de Joodse godsdienst en de Joodse staat. Hij geloofde niet alleen in antisemitisme, hij bevorderde en legitimeerde actief Jodenhaat onder zijn vele volgelingen en bewonderaars over de hele wereld", aldus de Amerikaanse advocaat Alan Dershowitz tegenover Israel National News. Christenen voor Israël vertaalde het interview.

In een tijd waarin de standbeelden van goede mensen die slechte dingen hebben gedaan worden neergehaald, moet de wereld volgens hem rekening houden met de gemengde erfenis van onlangs overleden bisschop Desmond Tutu. Dershowitz: "Tutu minimaliseerde het lijden van degenen die in de Holocaust werden vermoord door te beweren dat de gaskamers voor een ‘nettere dood’ zorgden dan de Apartheid. Hij klaagde over ‘het Joodse monopolie op de Holocaust’ en eiste dat slachtoffers van de Holocaust de nazi’s moesten vergeven. Dit terwijl hij weigerde het Joodse volk te vergeven voor ‘het vervolgen van anderen’.

Hij beschuldigde de Joden van Israël ervan "dingen te doen die zelfs Apartheid Zuid-Afrika niet had gedaan". Hij zei dat "de Joden dachten dat zij het monopolie op God hadden: Jezus was boos dat ze andere mensen konden buitensluiten." Hij impliceerde dat Israël op een dag zou kunnen overwegen om "genocide te plegen en alle Palestijnen uit te roeien. Hij beweerde dat zijn God aan de kant van de Palestijnen staat, die hij vergelijkt met de Israëlieten die in Egypte in slavernij leefden. Hij heeft geprobeerd uit te leggen, zo niet te rechtvaardigen, hoe Israëlische acties rechtstreeks leiden tot zelfmoordaanslagen en andere vormen van terrorisme. 

Veel fatsoenlijke mensen in Zuid-Afrika zijn zich bewust geworden van Tutu's onverdraagzaamheid, omdat zij die van dichtbij hebben gezien en gehoord. De rest van de wereld moet nu erkennen dat de bisschop geen heilige is. Als het op Joden aankomt, is hij een onboetvaardige zondaar. Zelfs na zijn dood moeten zijn slechte daden in overweging genomen worden bij elke eerlijke afweging van zijn beslist gemengde nalatenschap en bij elke beslissing om hem te eren met bijvoorbeeld standbeelden, vooral in een tijd van toenemend antisemitisme in de hele wereld", stelt de academicus.

Lees hier meer op de site van Christenen voor Israël.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zo zien we maar weer dat een mens naast hele goede kanten ook (in dit geval onverwachte) kwalijke kanten heeft.