cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
discriminatie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 januari 2022 door Patrick Goede

Britse verpleegkundige wint rechtszaak na ontslag vanwege dragen kruis

De Britse verpleegkundige Mary Onuoha heeft de discriminatiezaak die ze had aangespannen tegen haar oude werkgever Croydon Health Services NHS Trust, gewonnen. In oktober klaagde ze haar oude werkgever aan omdat ze "geïntimideerd en uit haar baan gedwongen" werd vanwege het dragen van een ketting met kruis, dat meldt CBN News.

De 61-jarige Onuoha was 18 jaar lang actief bij NHS Trust en droeg al ruim veertig jaar haar ketting met kruis. Zes jaar geleden begon de ellende toen haar van hoger hand werd verteld dat haar ketting niet hygiënisch genoeg zou zijn om te dragen tijdens haar werk. Andere werknemers mochten wel gewoon hun sieraden blijven dragen en ook waren er verschillende religieuze collega's die hun hoofdoek of tulband zonder problemen droegen.

Onuoha weigerde haar ketting af te doen en werd vervolgens overgeplaatst naar de receptie. Ook daar werd ze ontmoedigd in haar werk en moest ze keer op keer van administratieve functie veranderen. Er werd haar daarbij door haar werkgever te kennen gegeven dat ze niet over de oorzaak van dit heen en weer geschuif met haar collega's mocht praten. 

In de uitspraak van afgelopen woensdag door een onafhankelijke onderzoekscommissie kreeg de verpleegkundige gerechtigheid en werd geoordeeld dat de NHS Trust haar mensenrechten met voeten had getreden en een "vernederende, vijandige en bedreigende omgeving" voor Onuoha gecreëerd had. Toen Onuoha daar haar beklag over deed bij de organisatie werd ze bovendien "aangevallen en geïntimideerd".

Het driekoppige panel van de onderzoekscommissie deelde mee: "De organisatie heeft gefaald in het omgaan met de complexiteit van de problemen. Er schijnt geen enkel moment nagedacht te zijn of het wel gepast was om iemand zo te straffen voor iets dat in de praktijk door heel veel werknemers, waaronder hogere functies, probleemloos kon worden gedaan."

De raad oordeelde dat Onuoha zonder "goede reden" was weggestuurd en dat dit oneerlijk en discriminerend was. Onuoha was "zeer verheugd" over de uitspraak van het werknemerstribunaal. De NHS Trust biedt op haar beurt in een mail haar verontschuldigingen aan aan Onuoha en is dankbaar voor de verrichtingen van het werknemerstribunaal. Ze beloven beterschap in hun beleid en zeggen al veranderingen te hebben doorgevoerd om zulke vormen van discriminatie in de toekomst te voorkomen.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Gerechtigheid! Want wat was het een dubieuze argumentatie: de ketting met het kruisje zou niet hygiënisch genoeg zijn om te dragen tijdens haar werk (terwijl andere collega’s hun sieraden wél mochten blijven dragen). Als men een hond wil slaan, kan men blijkbaar altijd wel een stok vinden.