cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
ggin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 november 2021 door Redactie

Lezersonderzoek RD: Reformatorische christenen voelen steeds minder binding met eigen kerk

Reformatorische christenen voelen zich steeds minder verbonden aan hun eigen kerk. Dat blijkt uit een lezersonderzoek van het Reformatorisch Dagblad, waaraan in totaal 2941 mensen meewerkten. In dertig jaar tijd is de binding van reformatorische christenen met hun eigen kerkverband hard gedaald.

In het lezersonderzoek stelde de krant tal van vragen over diverse thema’s zoals kerk, gezien en duurzaamheid. Daarbij waren ook vragen die in eerdere onderzoeken in 1981 en 1998 ook waren gesteld. Daaruit blijkt dat de binding met de eigen kerk behoorlijk is gedaald. Zo stelde in 1981 maar liefst 77 procent van de ondervraagden dat ze zich nergens anders thuis zouden kunnen voelen dan in hun eigen kerk. Zeventien jaar later, in 1998, was dat percentage gezakt naar 69 procent. Bij dit onderzoek, dertig jaar nadat de vraag voor het eerst gesteld werd, geeft nog maar 52 procent van de ondervraagden aan zich enkel in de eigen kerk thuis te voelen.

Uit hetzelfde onderzoekt blijkt ook dat de meeste reformatorische christenen niet zo graag veranderingen zien binnen de kerk. Sterker nog: meer dan de helft van degenen die aan het onderzoek meewerkten, maakt zich zorgen over veranderingen binnen de kerk. Daarbij worden verschillende oorzaken genoemd zoals polarisatie binnen het eigen kerkverband, de veranderende prediking en verwereldlijking van de levensstijl.

Lees hier meer in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen