cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 september 2021 door Redactie

Mogelijk tóch weer kabinet met ChristenUnie

Begin augustus leek de rol voor ChristenUnie te zijn uitgespeeld in de onderhandelingen voor een nieuw kabinet. Toch lijkt informateur Johan Remkes nu in te zetten op een kabinet met VVD, D66, CDA en ChristenUnie, waarmee het huidige kabinet doorgezet zou worden. Het is echter de vraag of alle partijen hieraan mee willen werken.

Eerder liet Mark Rutte (VVD) al weten dat dit voor hem het ideale kabinet zou zijn en dat hij het liefste door zou gaan zoals de afgelopen vier jaar. Ook CDA en CU stonden open voor die optie. Sigrid Kaag (D66) schoot dat idee echter keihard af. Zij stelde een zo progressief mogelijk kabinet te willen en vond het geen optie om nog vier jaar met CU te gaan regeren. Dat benadrukte ze meerdere keren totdat ze in augustus mededeelde CU definitief uit te sluiten. Opvallend genoeg kwam ze vorige week terug van dat besluit en stelde ze de blokkade op te heffen en zo de ”eerste stap te zetten”.

Woensdag werd er opnieuw lang gesproken en onderhandeld. Waar Kaag het liefste een brede coalitie zou zien met naast de eerder genoemde partijen ook PvdA en GroenLinks, lijkt informateur Johan Remkes volgens bronnen in te zetten op een voortzetting van het huidige kabinet. Deze optie zou Kaag niet direct hebben afgewezen. Toch zijn er nog twee andere opties: een minderheidskabinet óf nieuwe verkiezingen.

Niet iedereen is te spreken over de stroeve onderhandelingen in Den Haag, waar men nu al ruim een half jaar bezig is een nieuw kabinet te vormen. Vooral niet nu de kans aanwezig is dat men ’gewoon’ doorgaat in de oude samenstelling. Dat is ook Jan-Willem Wits opgevallen: ’Het begint in Den Haag nu toch een beetje op een synode van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland te lijken’, schrijft hij op Twitter. ’Heel lang vergaderen om te besluiten dat alles bij het oude blijft.’

Woensdagavond waren de partijen lang aan het vergaderen met hun eigen fractie. Geen van de partijen wilde na afloop bekend maken welke conclusies er zijn getrokken. Donderdag gaan vanaf 12:30 uur de gesprekken met Remkes verder.


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
Ik vind dat Gert-Jan Seegers zich niet als speelbal moet laten gebruiken.

Met D66 samen in de regering is not done.

D66 is een anti christelijke partij daar heeft Seegers niets te zoeken

Wat heeft licht met duisternis te maken

Mevrouw Kaag is een draaikont. Onbetrouwbaar.

Een schaap in wolfskleren.