cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 augustus 2021 door Patrick Simons

Formatieproces: Segers noemt minderheidskabinet een goede optie

Hoewel de rol van de ChristenUnie in de onderhandelingen voor een nieuw kabinet uitgespeeld lijkt te zijn, sprak fractievoorzitter Gert-Jan Segers woensdagmorgen opnieuw met informateur Mariëtte Hamer. Na afloop stond hij de aanwezige pers te woord en stelde hij onder meer dat een minderheidskabinet een goede optie is. 

Er lijkt niet veel veranderd te zijn wat de positie van de ChristenUnie betreft, zo vertelt Segers na afloop van het gesprek: "VVD en D66 zullen samen met de informateur knopen moeten gaan doorhakken. Ik hoop dat dat snel gebeurt zodat er gesprekken kunnen worden gestart", legt de fractievoorzitter van de ChristenUnie uit. De kans dat zijn partij aan die gesprekken mee gaat doen, is volgens Segers zeker niet groter geworden de afgelopen weken. Dat komt enerzijds door het formatiestuk dat VVD en D66 hebben geschreven en anderzijds door de uitlatingen van Kaag die ChristenUnie vorige week uitsloot. 

"We hebben gezien dat wij voor een van de partijen onwenselijk zijn. Dat is de politieke realiteit."

Over de inhoud van de geschreven plannen van VVD en D66 liet Segers zich al eerder uit. Hij stelde duidelijk te kunnen zien dat het formatiestuk is geschreven door twee liberale partijen. Hoewel het bewuste formatiestuk nog geheim is, wist NRC maandag al enkele onderdelen ervan te publiceren. Zo zouden VVD en D66 van plan zijn om onderwijsvrijheid in te gaan perken, staan er voorstellen in op het gebied van medische ethiek en emancipatie van de lhbti-gemeenschap in met name het onderwijs. De kans is groot dat Segers op dergelijke voorstellen en plannen doelde met zijn opmerkingen. 

Daar komt nog bovenop dat Sigrid Kaag (D66) vorige week nog voor het eerste gesprek na het zomerreces de media opzocht om te melden dat ze niet met ChristenUnie in een kabinet wil: "We hebben gezien dat wij voor een van de partijen onwenselijk zijn. Dat is de politieke realiteit", zei Segers daar dinsdag over. "En dan ligt er dus nog een behoorlijk liberaal stuk. Dat heeft de afstand tussen de ChristenUnie en de schrijvende partijen niet verkleind. Dat tel ik bij elkaar op en dan zeg ik het heel netjes en beleefd als ik zeg dat de kans niet groter is geworden dat ChristenUnie in een kabinet gaat zitten."

"Een minderheidskabinet zou heel goed zijn voor de verhoudingen met de Kamer."

D66 droomt hardop van een kabinet waarin ook GroenLinks en PvdA plaats zullen nemen. De VVD lijkt daar niet enthousiast over te zijn. Daardoor wordt een minderheidskabinet ook een optie. Dat betekent dat het kabinet geen meerderheid heeft in het parlement en dus bij het invoeren van wetten iedere keer weer op zoek moeten naar steun van partijen die niet tot het kabinet behoren. Wat Segers betreft is dat een prima optie: "Het zou heel goed zijn voor de verhoudingen met de Kamer. Je krijgt dan een kabinet dat iedere keer op inhoud een meerderheid moet zien te krijgen. Het zou daarom helemaal geen slecht idee zijn."


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Segers,

Nieuwe verkiezingen lijkt mij meer dan terecht.

Rutte heeft een vertrouwensprobleem.

Kaag heeft een zeer pertinente agenda, die alles behalve een loflied op de Bijbel is.

De geciteerde onderwerpen van NRC, geven een verdere erosie van waarden uit christelijk perspectief weer.

CDA is stuurloos én totaal identiteitloos......

En de circusact van PvdA en GL hoeft geen verder commentaar.