Joke maakt het evangelie zichtbaar in Cambodja: "God gebruikt een simpele verpleegkundige"

God25 februari 2021
Joke van Opstal

"We baden met een vrouw in Cambodja voor haar misvormde arm. Een wonder gebeurde; de arm genas. Door het wonder konden we haar vertellen over de hoop die Jezus geeft", vertelt Joke van Opstal, directeur van stichting Fountain of Hope. Tegenover CIP.nl vertelt ze over het werk van de stichting, overstromingen en een bijzonder getuigenis. “God gebruikt mensen, ook een simpele verpleegkundige als ik.”

Wat is de missie van Fountain of Hope Cambodja en op welke wijze maken jullie (in woord en daad) het Evangelie zichtbaar?
“Fountain of Hope ziet het als haar opdracht om mensen samen te brengen en toe te rusten. Door deze training en werkwijze ontstaat duurzame verandering in de gemeenschap. Zij doet dit vanuit het geloof in de liefde van Christus zoals zij dit vanuit de Bijbel leert. De Cambodjanen reiken uit naar hun eigen mensen. Wij reiken uit naar de meest kwetsbare mensen. Mensen die hun identiteit zijn kwijtgeraakt, mensen die niet weten of er die dag genoeg eten is, mensen die weinig tot geen opleiding hebben gehad en vaak de leugen geloven van fatalisme. De verandering moet vanuit binnenuit komen.

"We lezen uit de Bijbel en op een speelse manier (poppenkast, drama, liedjes) maken de kinderen kennis met de liefde van God."

Met het programma Joy of our Children willen we onder andere dat ze ontdekken wie ze zijn in Christus en goede keuzes maken wat betreft preventieve gezondheidszorg en een gezonde levensstijl. Daarom worden er lessen gegeven over onder andere gezondheidszorg, veiligheid en hygiëne. We lezen uit de Bijbel en op een speelse manier (poppenkast, drama, liedjes) maken de kinderen kennis met de liefde van God. Oudere kinderen (vanaf 12 jaar) moedigen we aan om deel te worden van ons Buddy systeem. Als buddy fungeren onze medewerkers als oudere broer of zus, als mentor, als vertrouwenspersoon.”

Fountain of Hope maakt ook gebruik van celkerken, waarin ruimte is voor Bijbelstudie, aanbidding en het volgen van Jezus, zoals wordt beschreven in Handelingen 2:42-45. Joke: “Een celkerk bestaat uit ongeveer tien personen, die bij elkaar komen in huisjes in de dorpen. De leden van een celkerk laten in hun dorp zien hoe groot de liefde en de kracht van Jezus Christus is, door hun bijzondere manier van leven. Zij dienen hun omgeving op sociaal gebied, met preventieve gezondheidszorg, mantelzorg en onderwijs. En zo maken zij een groot verschil!”

Een ander belangrijk project is Life With Value, waarmee onder andere mensen worden geholpen die lijden aan AIDS/HIV of huiselijk geweld. “Fountain of Hope zet vrijwilligers in, en voorziet ze van alles wat nodig is om deze mensen te helpen. Cambodja is een land met (jammer genoeg) veel mogelijkheden voor mensenhandel: er vindt transport plaats en het is ook een veelgebruikte bestemming. Daarom vindt Fountain of Hope het belangrijk om te overleggen met leiders van provincies, districten en dorpen.”

"Wij konden met haar delen dat het Jezus was die van haar hield en plannen van Hoop had voor haar leven."

Joke wijst ook op het programma Our Strong Village, waarbij onder andere gezondheidslessen worden gegeven. “Door mensen te leren hoe ziektes te voorkomen of er mee om te gaan, kan heel wat leed voorkomen worden.” Een spaargroep-programma moet mensen helpen om te gaan met financiële crisissituaties. En Fountain of Hope leidt trainers op om mensen te helpen met lezen en schrijven. “Velen kunnen dat niet. Dat is een gevolg van de burgeroorlog waarin mensen met een opleiding, en dus ook docenten, zijn uitgeroeid.” Our Strong Village bestaat uit nog veel meer aspecten. Klik hier om er meer over te weten te komen.

Je bent alweer dertig jaar geleden met dit werk gestart. Kun je aan de hand van een indrukwekkend voorbeeld laten zien hoe je God aan het werk zag in Cambodja?
“Een vrouw was geïnfecteerd werd met HIV/AIDS door haar man. Hij stierf al gauw en deze vrouw, ik noem haar Mau, kwam erachter dat haar man ook nog andere bijvrouwen had. Hij had niet alleen Mau geïnfecteerd, maar ook een van zijn bijvrouwen. Die bijvrouw stierf en had een zoontje.

Mau had HIV- AIDS. Ze had geen kinderen, kon niet lezen of schrijven en had ook haar bovenarm nog gebroken. Ze had geen huis en werd uit de weg gegaan door de dorpelingen vanwege haar AIDS. Mau had ook nog eens het zoontje aangenomen van de overleden bijvrouw!

"Ik was een simpele verpleegkundige, en op jonge leeftijd heb ik mijzelf beschikbaar gesteld. God heeft werkt door ons heen."

FOH kwam in het dorp en reikte uit naar Mau. Mau kende Jezus nog niet. Een van onze medewerkers was zo bewogen met Mau. Ze ging bidden voor de arm die misvormt was. Een wonder gebeurde, de arm genas onmiddellijk. Dit maakte dat Mau zo onder de indruk was van de ‘macht’ die onze medewerkers leken te hebben. Wij konden met haar delen dat het Jezus was die van haar hield en plannen van Hoop had voor haar leven. Mau, met het weinige dat ze nog begreep wilde deze Jezus wel in haar leven!

Haar reis begon; Ze leerde meer van het evangelie en daarmee ook haar identiteit. Zij kreeg een koe via onze koeienbank, zoals boven beschreven. Mau kreeg onderwijs in gezondheid, hygiëne en ontdekte haar eigen talenten. Mau werd hongerig voor meer van God. Zij begon te delen met de dorpelingen. Iets heel moois gebeurde; Mau die eerder genegeerd werd, werd nu benaderd door mensen die haar wijsheid, counsel nodig hadden!

Het leven van Mau werd veranderd. Ze kan zich nu onderhouden en heeft geleerd te lezen en te schrijven! Een prachtige getuigenis in het dorp!”

In oktober vond een heftige overstroming in Cambodja plaats. Wat merk je van de gevolgen en wat kan Fountain of Hope Cambodja op dit gebied betekenen?
“Overstromingen komen regelmatig voor, maar deze overstroming was niet wat ze gewend waren. Huisjes/krotten stonden onder water, 75 procent van de oogst mislukt… dit is het eten voor een jaar.

Het water is al geruime tijd gezakt, FOH had pakketten uitgegeven om de mensen in hun eerste levensbehoefte te voorzien. Nu zijn we in het laatste stadium. Mensen kunnen deelnemen aan de rijstbanken (lees hier meer daarover) met de zaden die ze lenen, kunnen ze weer rijst groeien en aan het einde van de oogst leveren ze het geleende zaad weer in bij de rijstbank, zodat een volgende persoon weer geholpen kan worden.”

Wat is één van je levenslessen die je door middel van Fountain of Hope Cambodja hebt geleerd?
“God kijkt niet zozeer naar je abilities, maar je availability! Ik was een simpele verpleegkundige, en op jonge leeftijd heb ik mijzelf beschikbaar gesteld. God heeft werkt door ons heen als we dat doen op manieren waar we ons geen voorstelling kunnen maken. Als God dat door mij kunt doen, kan Hij dat door iedereen. Dat zie ik natuurlijk ook heen door het leven van Mau, zoals ik eerder omschreef.”

Meer weten over het werk van Fountain of Hope? Klik hier voor meer informatie.

Praatmee

Beluister onze podcast

#334 Jeffrey & dr. Wim Dekker over Trump-profetieën, scheppingsorde en de Rooms-Katholieke Kerk
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

myanmar
Nieuws

Kerkleider Myanmar op vrije voeten na zestien maanden gevangenis

Myanmar heeft na aanhoudende internationale druk een kerkleider vrijgelaten die vorig jaar werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het gaat om Hkalam Samson, de voormalig president van de Kachin Baptist Convention. Hij zat 16 maanden in de gev

Pakistan
Nieuws

Pakistan trekt verbod op uitgifte paspoorten vluchtelingen in

Pakistaanse christenen die het land zijn ontvlucht vanwege vervolging, kunnen opgelucht ademhalen. De Pakistaanse overheid heeft besloten om opnieuw paspoorten uit te geven aan burgers die asiel zoeken in het buitenland. De regering kondigde deze wee

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar wijst op het nieuwe leven dat Jezus ondanks alle zonden voor ons verwierf

"Christus heeft door Zijn kruisdood en opstanding voor ons een nieuw leven verworven dat nooit meer voorbijgaat, ongeacht wat we gezondigd hebben en ongeacht hoe we nog zullen zondigen", merkte ds. J. Koppelaar onlangs  in een preek op. De hersteld h

Bevelyn Beatty Williams
Nieuws

Amerikaanse vrouw krijgt 41 maanden gevangenisstraf voor blokkeren ingang abortuskliniek

De Amerikaanse Bevelyn Beatty Williams is veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf, nadat ze in juni 2020 de toegang van een abortuskliniek in New York blokkeerde. Dat melden diverse media. Tijdens de blokkade zou Williams een personeelslid van de

gezin
Nieuws

Refoweb-vragensteller vraagt of het geoorloofd is om kinderwens uit te stellen

'Is het geoorloofd om een zwangerschap, wanneer ons deze opnieuw gegeven zou worden, uit te stellen tot na een verhuizing? Onze jongste is inmiddels 2,5 jaar. Er is ruimte, financieel en qua liefde/rust in het gezin, voor een volgend kindje. We worst

Mexico
Nieuws

Open Doors vertaalt wet voor bescherming religieuze vrijheid in Mexico

Eind juni vond er een uniek moment plaats in het State Center for Indigenous Languages, Arts and Literature (CELALI) in de staat Chiapas, Mexico. De Mexicaanse regering presenteerde de wet op religieuze verenigingen en openbare erediensten, inclusief

Sejun
Video

Sejun groeide op in boeddhistisch klooster (en nu volgt hij Jezus)

Sejun uit Nepal groeit op in een boeddhistisch klooster. Maar de leraren handelen niet naar de vrede waarover ze onderwijzen. Wanneer Sejun 13 jaar is vlucht hij weg. Zijn ouders zijn boos en brengen hem naar een andere school. Daar ontmoet hij een c

Over God, Israël en de Bijbel
Podcast

Terugluisteren: Israëlische man deelt afschuwelijke verhalen over 7 oktober

"Terwijl de baby in de oven lag, lag de vader te sterven en werd de moeder verkracht", vertelt de Israëlische Tal Lev-Ary. De Messiasbelijdende Jood, die woont en werkt in Israël, was onlangs te gast in de IB-podcast van Israël en de Bijbel. In de po

Meerartikelen

ds. M. Krooneman
Video

Sta je in vuur en vlam voor Jezus of is er sprake van een waakvlammetje?

Sta jij in brand voor de Heere Jezus Christus? In vuur en vlam voor het evangelie? Of is jouw uitslaande brand inmiddels een waakvlammetje geworden? Tijdens een recente jongerenavond van Geloofstoerusting in Genemuiden stonden deze vragen centraal ti

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Kirsten Wassink

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Kirsten Wassink te gast. Zij is HR-directeur op de Global Mercy, het nieuwste hospitaalschip van de hulpverleningsorganisatie Mercy Ships. In deze rol draagt ze met haar team zorg voor het personeel.

ELINE
Video

ELINE aanstaande zondag in Hour of Power te zien

Zangeres ELINE is aanstaande zondag in Hour of Power te zien. In de uitzending vertelt ze onder andere over het lied Jezus Overwinnaar dat ze te midden van geloofstwijfel schreef. Een bijzonder aanbiddingslied dat elke zondag in veel kerken wordt gez

Nigeria
Nieuws

Grote zorgen Nigeriaanse christenen: "Er heerst een sfeer van hopeloosheid"

Acht maanden nadat meer dan 300 christenen werden afgeslacht op Kerstavond en drie maanden na nog een reeks aanvallen rond Pasen, faalt de Nigeriaanse regering nog steeds in het beveiligen van haar mensen “Overlevenden van bloedbaden door extremisten

Arie-Jan Mulder
Column

Dreigt Gods oordeel als je op onwaardige wijze avondmaal viert?

Paulus heeft ons al heel wat te denken gegeven over het avondmaal. Aan het eind van zijn betoog lanceert hij nog een paar pittige uitspraken. In 1 Korinthe 11:29-34 zegt hij: 'Want wie eet en drinkt maar niet beseft dat het om het lichaam van de Heer

Dr. Wim Dekker
Podcast

Dr. Wim Dekker: “We hebben de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven”

“In de reformatorische traditie is de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven. Op steeds meer plekken is levend geloof te vinden”, stelt dr. Wim Dekker vast in de nieuwspodcast van Cvandaag. De theoloog blikt terug op een recent symposium van

Hamas
Nieuws

Palestijnse activist onthult: Gazanen gehersenspoeld om Joden en christenen te haten

Hamza Howidy, een Palestijnse activist die jarenlang onder het bewind van Hamas leefde, doet in gesprek met The Times of Israël een boekje open over de systematische haatzaaierij in Gaza. "Er waren twee of drie christelijke scholen in Gaza", herinner

Textiel
Nieuws

Archeologen stuiten op 3800 jaar oude textiel in woestijn van Judea

Archeologen hebben een 3800 jaar oud stukje rood textiel ontdekt in de grotten van de Judese Woestijn. Dat meldt All Israel News. Dit stukje stof, gekleurd met verfstof afkomstig van insecten, biedt nieuw bewijs van oude verfmethoden en wijst op een

Elon Musk
Nieuws

Elon Musk noemt zichzelf cultuurchristen en wil 'woke mind virus' bestrijden

Elon Musk, de wereldwijd bekende CEO van SpaceX en Tesla, heeft zichzelf in een recent interview een cultuurchristen genoemd en gaf aan te willen vechten tegen het 'woke mind virus'. Musk stelt misleid te zijn door het 'woke mind virus', waardoor een

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat God ook bij tegenslagen vóór ons is

"Wat voor ons een worsteling is, dat is van Gods kant vaak een omhelzing", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee merkte onlangs in een preek op dat we als christenen soms het gevoel kunnen hebben dat ons alles tegenzit e

vlag
Nieuws

Schokkende onthullingen over misbruik in (kerkelijke) zorginstellingen Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn in het verleden meer dan een kwart miljoen kinderen en (kwetsbare) volwassenen misbruikt en mishandeld in zorginstellingen. Het gaat daarbij onder meer om kerkelijke zorginstellingen. Dat blijkt uit de rapportage van een jarenla

Sander en Hester
Video

Sander en Hester verhuisden naar Italië nadat ze door God geroepen werden

Een paar jaar geleden voelen Sander en Hester zich geroepen om naar Arco in Noord-Italië te verhuizen om daar als zendelingen te gaan werken. Maar het vinden van een woonruimte in het toeristische Arco, aan de mond van het Gardameer, blijkt nagenoeg