Joke maakt het evangelie zichtbaar in Cambodja: "God gebruikt een simpele verpleegkundige"

God25 februari 2021
Joke van Opstal

"We baden met een vrouw in Cambodja voor haar misvormde arm. Een wonder gebeurde; de arm genas. Door het wonder konden we haar vertellen over de hoop die Jezus geeft", vertelt Joke van Opstal, directeur van stichting Fountain of Hope. Tegenover CIP.nl vertelt ze over het werk van de stichting, overstromingen en een bijzonder getuigenis. “God gebruikt mensen, ook een simpele verpleegkundige als ik.”

Wat is de missie van Fountain of Hope Cambodja en op welke wijze maken jullie (in woord en daad) het Evangelie zichtbaar?
“Fountain of Hope ziet het als haar opdracht om mensen samen te brengen en toe te rusten. Door deze training en werkwijze ontstaat duurzame verandering in de gemeenschap. Zij doet dit vanuit het geloof in de liefde van Christus zoals zij dit vanuit de Bijbel leert. De Cambodjanen reiken uit naar hun eigen mensen. Wij reiken uit naar de meest kwetsbare mensen. Mensen die hun identiteit zijn kwijtgeraakt, mensen die niet weten of er die dag genoeg eten is, mensen die weinig tot geen opleiding hebben gehad en vaak de leugen geloven van fatalisme. De verandering moet vanuit binnenuit komen.

"We lezen uit de Bijbel en op een speelse manier (poppenkast, drama, liedjes) maken de kinderen kennis met de liefde van God."

Met het programma Joy of our Children willen we onder andere dat ze ontdekken wie ze zijn in Christus en goede keuzes maken wat betreft preventieve gezondheidszorg en een gezonde levensstijl. Daarom worden er lessen gegeven over onder andere gezondheidszorg, veiligheid en hygiëne. We lezen uit de Bijbel en op een speelse manier (poppenkast, drama, liedjes) maken de kinderen kennis met de liefde van God. Oudere kinderen (vanaf 12 jaar) moedigen we aan om deel te worden van ons Buddy systeem. Als buddy fungeren onze medewerkers als oudere broer of zus, als mentor, als vertrouwenspersoon.”

Fountain of Hope maakt ook gebruik van celkerken, waarin ruimte is voor Bijbelstudie, aanbidding en het volgen van Jezus, zoals wordt beschreven in Handelingen 2:42-45. Joke: “Een celkerk bestaat uit ongeveer tien personen, die bij elkaar komen in huisjes in de dorpen. De leden van een celkerk laten in hun dorp zien hoe groot de liefde en de kracht van Jezus Christus is, door hun bijzondere manier van leven. Zij dienen hun omgeving op sociaal gebied, met preventieve gezondheidszorg, mantelzorg en onderwijs. En zo maken zij een groot verschil!”

Een ander belangrijk project is Life With Value, waarmee onder andere mensen worden geholpen die lijden aan AIDS/HIV of huiselijk geweld. “Fountain of Hope zet vrijwilligers in, en voorziet ze van alles wat nodig is om deze mensen te helpen. Cambodja is een land met (jammer genoeg) veel mogelijkheden voor mensenhandel: er vindt transport plaats en het is ook een veelgebruikte bestemming. Daarom vindt Fountain of Hope het belangrijk om te overleggen met leiders van provincies, districten en dorpen.”

"Wij konden met haar delen dat het Jezus was die van haar hield en plannen van Hoop had voor haar leven."

Joke wijst ook op het programma Our Strong Village, waarbij onder andere gezondheidslessen worden gegeven. “Door mensen te leren hoe ziektes te voorkomen of er mee om te gaan, kan heel wat leed voorkomen worden.” Een spaargroep-programma moet mensen helpen om te gaan met financiële crisissituaties. En Fountain of Hope leidt trainers op om mensen te helpen met lezen en schrijven. “Velen kunnen dat niet. Dat is een gevolg van de burgeroorlog waarin mensen met een opleiding, en dus ook docenten, zijn uitgeroeid.” Our Strong Village bestaat uit nog veel meer aspecten. Klik hier om er meer over te weten te komen.

Je bent alweer dertig jaar geleden met dit werk gestart. Kun je aan de hand van een indrukwekkend voorbeeld laten zien hoe je God aan het werk zag in Cambodja?
“Een vrouw was geïnfecteerd werd met HIV/AIDS door haar man. Hij stierf al gauw en deze vrouw, ik noem haar Mau, kwam erachter dat haar man ook nog andere bijvrouwen had. Hij had niet alleen Mau geïnfecteerd, maar ook een van zijn bijvrouwen. Die bijvrouw stierf en had een zoontje.

Mau had HIV- AIDS. Ze had geen kinderen, kon niet lezen of schrijven en had ook haar bovenarm nog gebroken. Ze had geen huis en werd uit de weg gegaan door de dorpelingen vanwege haar AIDS. Mau had ook nog eens het zoontje aangenomen van de overleden bijvrouw!

"Ik was een simpele verpleegkundige, en op jonge leeftijd heb ik mijzelf beschikbaar gesteld. God heeft werkt door ons heen."

FOH kwam in het dorp en reikte uit naar Mau. Mau kende Jezus nog niet. Een van onze medewerkers was zo bewogen met Mau. Ze ging bidden voor de arm die misvormt was. Een wonder gebeurde, de arm genas onmiddellijk. Dit maakte dat Mau zo onder de indruk was van de ‘macht’ die onze medewerkers leken te hebben. Wij konden met haar delen dat het Jezus was die van haar hield en plannen van Hoop had voor haar leven. Mau, met het weinige dat ze nog begreep wilde deze Jezus wel in haar leven!

Haar reis begon; Ze leerde meer van het evangelie en daarmee ook haar identiteit. Zij kreeg een koe via onze koeienbank, zoals boven beschreven. Mau kreeg onderwijs in gezondheid, hygiëne en ontdekte haar eigen talenten. Mau werd hongerig voor meer van God. Zij begon te delen met de dorpelingen. Iets heel moois gebeurde; Mau die eerder genegeerd werd, werd nu benaderd door mensen die haar wijsheid, counsel nodig hadden!

Het leven van Mau werd veranderd. Ze kan zich nu onderhouden en heeft geleerd te lezen en te schrijven! Een prachtige getuigenis in het dorp!”

In oktober vond een heftige overstroming in Cambodja plaats. Wat merk je van de gevolgen en wat kan Fountain of Hope Cambodja op dit gebied betekenen?
“Overstromingen komen regelmatig voor, maar deze overstroming was niet wat ze gewend waren. Huisjes/krotten stonden onder water, 75 procent van de oogst mislukt… dit is het eten voor een jaar.

Het water is al geruime tijd gezakt, FOH had pakketten uitgegeven om de mensen in hun eerste levensbehoefte te voorzien. Nu zijn we in het laatste stadium. Mensen kunnen deelnemen aan de rijstbanken (lees hier meer daarover) met de zaden die ze lenen, kunnen ze weer rijst groeien en aan het einde van de oogst leveren ze het geleende zaad weer in bij de rijstbank, zodat een volgende persoon weer geholpen kan worden.”

Wat is één van je levenslessen die je door middel van Fountain of Hope Cambodja hebt geleerd?
“God kijkt niet zozeer naar je abilities, maar je availability! Ik was een simpele verpleegkundige, en op jonge leeftijd heb ik mijzelf beschikbaar gesteld. God heeft werkt door ons heen als we dat doen op manieren waar we ons geen voorstelling kunnen maken. Als God dat door mij kunt doen, kan Hij dat door iedereen. Dat zie ik natuurlijk ook heen door het leven van Mau, zoals ik eerder omschreef.”

Meer weten over het werk van Fountain of Hope? Klik hier voor meer informatie.

Praatmee

Beluister onze podcast

#316 Olga en Eric over een buitenechtelijke relatie en de kracht van vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. A.C. Uitslag
Video

CGK-predikant legt uit waarom Urk onvoorwaardelijk de kant van Israël kiest

“Op Urk zijn wij Israël-minded. Iedere keer als er een conflict uitbreekt, kiezen we onvoorwaardelijk de kant van Israël. Israël is immers het oude verbondsvolk. Wie God liefheeft, krijgt dat volk ook lief”, aldus ds. A.C. Uitslag. De christelijke ge

verwoeste kerk
Nieuws

Schrikbarende toename christenvervolging in India

“Met politiewagens vol komen ze het dorp in. We worden behandeld als criminelen.” Lokale evangelisten in India slaan alarm. Sinds begin februari leven christenen in deelstaat Chhattisgarh in grote angst. De nieuwe eerste minister, Vishnu Deo Sai, spr

Kerk
Nieuws

Oekraïense priester dood aangetroffen nadat hij door Russische troepen werd vastgehouden

In het Oekraïense dorpje Kalanchak is het stoffelijk overschot aangetroffen van de 59-jarige priester Stephan Podolchak. Dat meldt The Christian Post. De geestelijke is vermoedelijk door het toedoen van het Russische leger om het leven gekomen. Podol

Opperrabbijn
Column

De zegen en de vloek van sociale media

In zijn nieuwste dagboek gaat opperrabbijn Jacobs onder meer in op de zegen en de vloek van sociale media. Daarnaast gaat hij in op het incident in Middelburg waarbij hakenkruizen op een synagoge werden gespoten. De opperrabbijn betwijfelt of het om

Jalil Mashali
Nieuws

Christelijke taxichauffeur krijgt megaboete na plakken bijbelvers op voertuig 

Een christelijke taxichauffeur uit het Duitse Essen is onlangs door lokale autoriteiten op de bon geslingerd. Reden hiervoor is een sticker met een bijbelvers die de man op zijn voertuig plakte. Als de taxichauffeur weigert de sticker te verwijderen,

Mozambique
Nieuws

Islamitisch geweld in Mozambique neemt toe: Ook kerken en christenen doelwit

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden d

Ron van der Spoel
Video

In deze video behandelt Ron van der Spoel de zegenbede uit Numeri 6

Iedere zondag sluiten we onze kerkdienst af met de zegen en vaak is dat die uit Numeri 6: 'De Heere zegent u en behoede u. De Heere doet Zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig. De Heere verheft Zijn aangezicht over u en geve u vrede.' Deze z

ds. W. Pieters
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Ik geloof dat Jezus voor mij gestorven is, maar telkens slaat de angst toe'

'In Romeinen 6:16 gaat het over de twee soorten slaven. Of de slaaf van zonde tot dood, of van de gehoorzaamheid, tot gerechtigheid. Kan het zijn dat je je allebei die slaven voelt en bent (nee, toch?) Ik geloof dat Jezus ook voor mij gestorven is, m

Meerartikelen

André van Grol
Verdieping

Heviger vervolging leidt tot forse groei aantal christenen

De vervolging van christenen zal dit jaar verder toenemen. Wat zijn de trends en verwachtingen voor 2024? Digitale controle van bijvoorbeeld Chinese christenen is een van de zorgelijkste ontwikkelingen. Als eerste trend noem ik de doorgaande radicali

Ds. D.M. Heikoop over het verlangen naar God
Video

Ds. Heikoop bespreekt herkenbare geloofsvraag van dichter Psalm 42

Waarom is God nu niet nabij? Deze vraag kan heel herkenbaar zijn. Zo ook voor de dichter van Psalm 42. Hij voelt een afstand tot God en mist Gods nabijheid. In deze Psalm verwoord de dichter zijn verlangen om weer dicht bij Hem te zijn. Ds. D.M. Heik

Leo Fijen
Nieuws

KRO-NCRV-gezicht Leo Fijen presenteert zijn laatste Geloofsgesprek

Na ruim 14 jaar en 700 gesprekken voert Leo Fijen aanstaande zondag zijn laatste Geloofsgesprek. Het KRO-NCRV-gezicht presenteerde sinds januari 2010 het bekende zondagochtendprogramma waarin katholieken openhartig over hun geloof spreken. Het zondag

Adieu God?
Nieuws

Nieuw seizoen van ‘Adieu God?’ met Caroline van der Plas en John van den Heuvel

EO-presentator Tijs van den Brink trapt het dertiende seizoen van Adieu God? af met BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas. Een nieuw seizoen met diepe gesprekken over geloof, ongeloof en alles wat daar tussenin zit. Andere gasten die hun verhalen de

Bevindelijke prediking
Recensie

Het boek ‘Bevindelijke prediking’ laat diversiteit aan visies op bevinding zien

De reacties op het boek 'Bevindelijke prediking' worden over het algemeen als ‘vriendelijk vrijblijvend’ getypeerd. Maar mogen bevindelijke preken op de snijtafel worden gelegd van zelfreflectie en wetenschap? Zo ja, dan komen er drie vragen aan de o

Johannes de Vries en Miriam Atya
Video

Komende zondag zijn Johannes de Vries en Mariam Atya te gast bij Hour of Power

Komende zondag zijn Johannes de Vries en Mariam Atya te gast bij Hour of Power. De Vries is sinds vorig jaar werkzaam voor Stichting Present Nederland, nadat hij jarenlang werkte als hoofd voorlichting namens de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Atya

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom eten en drinken we samen tijdens het avondmaal?

Op de televisie wordt verslag gedaan van een staatsbezoek. Buitenlandse diplomaten zijn in ons land te gast, en worden vorstelijk ontvangen. De vriendschap tussen beide landen wordt gevierd met een staatsbanket, een officiële maaltijd met de belangri

Anne van der Bijl
Boekfragment

Vuur de kanonnen van de Heer niet af met het buskruit van de duivel

Ben jij klaar om de confrontatie aan te gaan met de reus die God in jouw leven toelaat? Misschien weet je dat niet zeker totdat je tegenover hem staat. Toch zijn er een aantal dingen die erop wijzen dat je er klaar voor bent.  De echte strijd tegen G

Casey Tait
Interview

Casey Tait verhuisde naar Jeruzalem: "Ik wilde begrijpen waarom Israël belangrijk is voor God"

In Jeruzalem leeft een jonge vrouw met een bijzonder verhaal en roeping. De Amerikaanse Casey Tait verruilde de uitgestrekte vlaktes van North Carolina voor het Midden-Oosten, en heeft haar thuis gevonden in Israël. Een land dat nu verscheurd wordt d

prof. dr. Henk van den Belt
Preekverslag

Prof. dr. Van den Belt over bloedwraak in de Bijbel: “De wortel van de doodslag leeft ook in ons hart”

“De moord van Kaïn op Abel was geen vlaag van verstandsverbijstering. Het heeft een diepe wortel: concurrentiestrijd en het gevoel de mindere te zijn”, maakt prof. dr. Henk van den Belt duidelijk. Naar aanleiding van de moord van Kaïn op Abel in Gene

Leah
Nieuws

Zes jaar na haar ontvoering inspireert dit Nigeriaanse christelijke meisje nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hope

Wilkin van de Kamp
Video

Volgens Wilkin van de Kamp is Jezus de enige 'foto' die we van God hebben

"Je zou kunnen zeggen dat Jezus de enige foto is die we van God hebben ontvangen", merkt Wilkin van de Kamp op in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God.' De bekende christelijke auteur en spreker merkt op dat Jezus exact toont hoe