cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Joke van Opstal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

25 februari 2021 door Jeffrey Schipper

Joke maakt het evangelie zichtbaar in Cambodja: "God gebruikt een simpele verpleegkundige"

"We baden met een vrouw in Cambodja voor haar misvormde arm. Een wonder gebeurde; de arm genas. Door het wonder konden we haar vertellen over de hoop die Jezus geeft", vertelt Joke van Opstal, directeur van stichting Fountain of Hope. Tegenover CIP.nl vertelt ze over het werk van de stichting, overstromingen en een bijzonder getuigenis. “God gebruikt mensen, ook een simpele verpleegkundige als ik.”

Wat is de missie van Fountain of Hope Cambodja en op welke wijze maken jullie (in woord en daad) het Evangelie zichtbaar?
“Fountain of Hope ziet het als haar opdracht om mensen samen te brengen en toe te rusten. Door deze training en werkwijze ontstaat duurzame verandering in de gemeenschap. Zij doet dit vanuit het geloof in de liefde van Christus zoals zij dit vanuit de Bijbel leert. De Cambodjanen reiken uit naar hun eigen mensen. Wij reiken uit naar de meest kwetsbare mensen. Mensen die hun identiteit zijn kwijtgeraakt, mensen die niet weten of er die dag genoeg eten is, mensen die weinig tot geen opleiding hebben gehad en vaak de leugen geloven van fatalisme. De verandering moet vanuit binnenuit komen.

"We lezen uit de Bijbel en op een speelse manier (poppenkast, drama, liedjes) maken de kinderen kennis met de liefde van God."

Met het programma Joy of our Children willen we onder andere dat ze ontdekken wie ze zijn in Christus en goede keuzes maken wat betreft preventieve gezondheidszorg en een gezonde levensstijl. Daarom worden er lessen gegeven over onder andere gezondheidszorg, veiligheid en hygiëne. We lezen uit de Bijbel en op een speelse manier (poppenkast, drama, liedjes) maken de kinderen kennis met de liefde van God. Oudere kinderen (vanaf 12 jaar) moedigen we aan om deel te worden van ons Buddy systeem. Als buddy fungeren onze medewerkers als oudere broer of zus, als mentor, als vertrouwenspersoon.”

Fountain of Hope maakt ook gebruik van celkerken, waarin ruimte is voor Bijbelstudie, aanbidding en het volgen van Jezus, zoals wordt beschreven in Handelingen 2:42-45. Joke: “Een celkerk bestaat uit ongeveer tien personen, die bij elkaar komen in huisjes in de dorpen. De leden van een celkerk laten in hun dorp zien hoe groot de liefde en de kracht van Jezus Christus is, door hun bijzondere manier van leven. Zij dienen hun omgeving op sociaal gebied, met preventieve gezondheidszorg, mantelzorg en onderwijs. En zo maken zij een groot verschil!”

Een ander belangrijk project is Life With Value, waarmee onder andere mensen worden geholpen die lijden aan AIDS/HIV of huiselijk geweld. “Fountain of Hope zet vrijwilligers in, en voorziet ze van alles wat nodig is om deze mensen te helpen. Cambodja is een land met (jammer genoeg) veel mogelijkheden voor mensenhandel: er vindt transport plaats en het is ook een veelgebruikte bestemming. Daarom vindt Fountain of Hope het belangrijk om te overleggen met leiders van provincies, districten en dorpen.”

"Wij konden met haar delen dat het Jezus was die van haar hield en plannen van Hoop had voor haar leven."

Joke wijst ook op het programma Our Strong Village, waarbij onder andere gezondheidslessen worden gegeven. “Door mensen te leren hoe ziektes te voorkomen of er mee om te gaan, kan heel wat leed voorkomen worden.” Een spaargroep-programma moet mensen helpen om te gaan met financiële crisissituaties. En Fountain of Hope leidt trainers op om mensen te helpen met lezen en schrijven. “Velen kunnen dat niet. Dat is een gevolg van de burgeroorlog waarin mensen met een opleiding, en dus ook docenten, zijn uitgeroeid.” Our Strong Village bestaat uit nog veel meer aspecten. Klik hier om er meer over te weten te komen.

Je bent alweer dertig jaar geleden met dit werk gestart. Kun je aan de hand van een indrukwekkend voorbeeld laten zien hoe je God aan het werk zag in Cambodja?
“Een vrouw was geïnfecteerd werd met HIV/AIDS door haar man. Hij stierf al gauw en deze vrouw, ik noem haar Mau, kwam erachter dat haar man ook nog andere bijvrouwen had. Hij had niet alleen Mau geïnfecteerd, maar ook een van zijn bijvrouwen. Die bijvrouw stierf en had een zoontje.

Mau had HIV- AIDS. Ze had geen kinderen, kon niet lezen of schrijven en had ook haar bovenarm nog gebroken. Ze had geen huis en werd uit de weg gegaan door de dorpelingen vanwege haar AIDS. Mau had ook nog eens het zoontje aangenomen van de overleden bijvrouw!

"Ik was een simpele verpleegkundige, en op jonge leeftijd heb ik mijzelf beschikbaar gesteld. God heeft werkt door ons heen."

FOH kwam in het dorp en reikte uit naar Mau. Mau kende Jezus nog niet. Een van onze medewerkers was zo bewogen met Mau. Ze ging bidden voor de arm die misvormt was. Een wonder gebeurde, de arm genas onmiddellijk. Dit maakte dat Mau zo onder de indruk was van de ‘macht’ die onze medewerkers leken te hebben. Wij konden met haar delen dat het Jezus was die van haar hield en plannen van Hoop had voor haar leven. Mau, met het weinige dat ze nog begreep wilde deze Jezus wel in haar leven!

Haar reis begon; Ze leerde meer van het evangelie en daarmee ook haar identiteit. Zij kreeg een koe via onze koeienbank, zoals boven beschreven. Mau kreeg onderwijs in gezondheid, hygiëne en ontdekte haar eigen talenten. Mau werd hongerig voor meer van God. Zij begon te delen met de dorpelingen. Iets heel moois gebeurde; Mau die eerder genegeerd werd, werd nu benaderd door mensen die haar wijsheid, counsel nodig hadden!

Het leven van Mau werd veranderd. Ze kan zich nu onderhouden en heeft geleerd te lezen en te schrijven! Een prachtige getuigenis in het dorp!”

In oktober vond een heftige overstroming in Cambodja plaats. Wat merk je van de gevolgen en wat kan Fountain of Hope Cambodja op dit gebied betekenen?
“Overstromingen komen regelmatig voor, maar deze overstroming was niet wat ze gewend waren. Huisjes/krotten stonden onder water, 75 procent van de oogst mislukt… dit is het eten voor een jaar.

Het water is al geruime tijd gezakt, FOH had pakketten uitgegeven om de mensen in hun eerste levensbehoefte te voorzien. Nu zijn we in het laatste stadium. Mensen kunnen deelnemen aan de rijstbanken (lees hier meer daarover) met de zaden die ze lenen, kunnen ze weer rijst groeien en aan het einde van de oogst leveren ze het geleende zaad weer in bij de rijstbank, zodat een volgende persoon weer geholpen kan worden.”

Wat is één van je levenslessen die je door middel van Fountain of Hope Cambodja hebt geleerd?
“God kijkt niet zozeer naar je abilities, maar je availability! Ik was een simpele verpleegkundige, en op jonge leeftijd heb ik mijzelf beschikbaar gesteld. God heeft werkt door ons heen als we dat doen op manieren waar we ons geen voorstelling kunnen maken. Als God dat door mij kunt doen, kan Hij dat door iedereen. Dat zie ik natuurlijk ook heen door het leven van Mau, zoals ik eerder omschreef.”

Meer weten over het werk van Fountain of Hope? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen