cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Bram Rebergen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 februari 2021 door Youth for Christ

Youth for Christ luidt noodklok over coronamaatregelen: 'Steeds meer jongeren denken aan zelfdoding'

Youth for Christ maakt zich grote zorgen om jongeren die kampen met psychische klachten als gevolg van de aanhoudende coronamaatregelen. In een open brief doet de christelijke jongerenorganisatie een appel op kerken om er juist nu voor jongeren te zijn.

Youth for Christ maakt zich grote zorgen om jongeren in coronatijd. Jongeren hebben het moeilijk nu scholen maandenlang gesloten zijn en jongerenwerk maar in beperkte mate doorgang kan vinden. Een brede groep jongeren kampt inmiddels met psychische klachten. En dat aantal groeit elke dag. Jongeren voelen zich lusteloos, worden depressief, ontwikkelen concentratiestoornissen en zijn eenzaam door het wegvallen van waardevolle relaties. Onze jongerenwerkers horen steeds meer verhalen van jongeren die rondlopen met gedachten over zelfdoding. Ook zien we dat uitzichtloosheid ervoor kan zorgen dat jongeren vatbaar worden voor destructief en gewelddadig gedrag.

In een open brief roept Youth for Christ kerken in Nederland op om juist nu de deuren te openen.

Oproep aan kerken
In een open brief roept Youth for Christ kerken in Nederland op om juist nu de deuren te openen. Om extra zorg en oog te hebben voor jonge mensen die gebukt gaan onder spanning, stress en depressie. In de brief zegt directeur Bram Rebergen (foto) dat een volwassen wereld die verhardt en verkilt en vanuit populistische standpunten naar de ontwikkelingen onder jongeren kijkt, rampzalig is voor de identiteitsontwikkeling van de opgroeiende generatie. Hij ziet een rol weggelegd voor kerken om tegenwicht te geven en jongeren te blijven opzoeken. ‘Als de kerk daadwerkelijk openstaat voor de nieuwe generatie en mét hen kerk wil zijn, dan is het nu tijd om positie in te nemen en er te zijn’, is het nadrukkelijke appel.

Youth for Christ wijst kerken in de brief op een scala aan programma’s dat de organisatie heeft ontwikkeld om jongeren – juist nu – te bereiken en bij te staan. Ook kunnen kerken jeugdexperts binnen de organisatie benaderen om mee te denken of vragen te beantwoorden.

Bekijk de open brief:

Aan de kerken in Nederland,

'Onze jongerenwerkers horen steeds meer verhalen van jongeren die rondlopen met gedachten over zelfdoding.'

Het zal u niet zijn ontgaan: de zorgen die we hebben voor kwetsbaren in onze samenleving nemen toe. Bij een groeiende groep mensen lijkt de rek eruit te zijn en de reacties worden grimmiger. Verharding van standpunten, verkilling in relaties en een groeiend gevoel van onveiligheid: het zet een verdraagzame samenleving onder druk. De meest kwetsbaren voelen dat het eerst.

Youth for Christ komt een aanzienlijke groep kwetsbare jongerentegen in de praktijk van haar dagelijkse werk. Jongeren die, ondanks hun leeftijd en levensfase, al moeten dealen met de geschonden en soms misbruikte context van hun omgeving. Voor hen komen de coronamaatregelen daar nog bovenop; het maakt de situatie dramatisch.

Maar, het zijn niet langer alleen kwetsbare jongeren die de gevolgen dragen van alle beperkingen van deze tijd. De groep jongeren die met psychische klachten kampt, groeit elke dag. Ook kerkjongeren. De cijfers liegen er niet om. Jongeren voelen zich lusteloos, worden depressief, ontwikkelen concentratiestoornissen en zijn eenzaam door het wegvallen van waardevolle relaties. Onze jongerenwerkers horen steeds meer verhalen van jongeren die rondlopen met gedachten over zelfdoding. Ook zien we dat uitzichtloosheid ervoor kan zorgen dat jongeren in al hun kwetsbaarheid vatbaar worden voor destructief en gewelddadig gedrag.

'Juist nu kan de kerk de generatie van de toekomst laten zien wat het in houdt volgelingen van Jezus Christus te zijn.'

Een volwassen wereld die alleen maar verhardt en verkilt, die alleen vanuit populistische standpunten naar deze ontwikkelingen kijkt of die vanwege eigen lijfsbehoud nog meer naar binnen keert, is voor de identiteitsontwikkeling van deze opgroeiende generatie rampzalig.

Youth for Christ roept daarom elke lokale kerk op om juist nu de deuren te openen voor jongeren. Om extra zorg en oog te hebben voor jonge mensen die gebukt gaan onderspanning, stress en depressie. Juist nu kan de kerk de generatie van de toekomst laten zien wat het in houdt volgelingen van Jezus Christus te zijn.

Er zijn nog voldoende manieren om jongeren te benaderen, om lijntjes te leggen en open te houden. Benut de ruimte van uw kerk en onderzoek wat de mogelijkheden zijn om jongeren te ontmoeten. Leg contact, bel ze op, stuur een kaart, breng een bezoekje aan de voordeur of wat dan ook. Houd jongeren in de gaten en laat uw kerk een plek en gemeenschap zijn waarin ze zich omgeven weten door zorg en toewijding.

Youth for Christ heeft een scala aan programma’s, adviezen en tips waar u als kerk gebruik van kunt maken. Wij helpen u graag uw kerk open te stellen voor jongeren. Speciaal voor coronatijd zijn er online programma’s ontwikkeld, te downloaden via deze website. Daarnaast hebben we jeugdexperts die graag meedenken en vragen beantwoorden. Deze zijn te bereiken via kerk@yfc.nl.

Als de kerk daadwerkelijk openstaat voor de nieuwe generatie en mét hen kerk wil zijn, dan is het nu tijd om positie in te nemen en er te zijn.

Bram Rebergen
Algemeen directeur Youth for Christ

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

1. Door wie moet een christen zich laten leiden...? Door mensen, in dit geval de jongeren, of door God? Dit is altijd weer in de bijbel een punt geweest... Uiteindelijk... ook al wordt het benauwend... waar kies je voor? Ik denk dat de bijbel leert dat je de weg van God in Jezus Christus moet volgen. Waar zijn we anders mee bezig ons leven lang??? N.l. om dàt te leren!!! God in Jezus Christus heeft hier zeer waarschijnlijk een bedoeling mee, waar wij in onze kortzichtigheid en eigen belang geen oog op hebben. Nu leert God ons "The hard way".